Meniu Închide

4 criterii de care trebuie sa tii cont cand faci investitii

4 criterii de care trebuie sa tii cont cand faci investitii.

Primesc foarte multe mesaje in care sunt rugat sa imi dau cu parerea in anumite privinte din punct de vedere financiar. Bineinteles ca raspunsurile le ofer cu cea mai mare placere atat cat stiu si atat cat ma pricep. Insa, in ultimul timp am primit foarte des urmatoarea intrebare :

Care este cea mai buna investitie pe care pot sa o fac ?

Si sincer ma blochez total. Pentru ca este cea mai dificila intrebare pe care o poate primi un specialist in finante personale. Totusi, desi este o intrebare dificila, ea devine interesanta datorita faptului ca raspunsul este de o complexitate enorma. Stii cum e… lucrurile complexe iti mentin interesul la o cota inalta. Lucrurile simple te plictisesc.

Din cate observ, sunt din ce in ce mai multe persoane care isi doresc sa gaseasca o investitie buna, poate chiar cea mai buna. Dar, cu cat dorinta este mai mare cu atat sansa de a descoperi o investitie care sa fie universal valabila si sa se potriveasca tuturor tipurilor de investitori, scade exponential.

Iar daca vreodata ti-ai pus si tu aceasta intrebare si nu ai gasit inca un raspuns, sa stii ca esti in aceasta dilema deoarece nu exista un raspuns. De ce ? Pentru ca :

Cea mai buna investitie nu exista.

In domeniul investitiei totul este relativ. Depinde foarte mult de preferintele tale si de particularitatile de care vrei sa tii cont. Nimeni nu poate sa iti spuna din start care este cea mai buna investitie pentru tine. Pentru ca pur si simplu acea investitie depinde intru-totul de tine.

Acum, ma gandesc ca poate te asteptai la o solutie pe termen scurt. Insa, desi puteam sa iti ofer acest lucru, sa stii ca mie nu imi place sa vand iluzii.

Din acest motiv tot ceea ce pot eu sa fac este sa vin in sprijinul tau cu anumite indicii in momentul in care te hotarasti sa faci investitii. Pot doar sa iti afer 4 criterii de care trebuie sa tii cont cand faci investitii. Iar aceste 4 criterii sunt esentiale si reprezinta primii indicatori care te pot sprijini sa faci cea mai buna alegere.

Trebuie sa fii atent la :

A – Suma investita

B – Durata investitiei

C – Gradul de risc

D – Nivelul profitului

Sa discutam foarte pe scurt despre fiecare in parte.

A – Suma investita.

Inainte sa investesti trebuie sa-ti cunosti posibilitatile financiare la momentul respectiv.

Oricat de atractiva ar parea o anumita investitie, trebuie sa fii atent ca aceasta sa se potriveasca atat ca dimensiune cat si ca flexibilitate cu propriul tau buget.

B – Durata investitiei.

Este foarte important sa stabilesti inca de la inceput pentru ce interval de timp esti dispus sa blochezi suma de bani in investitia ta.

Trebuie sa faci acest lucru pentru a putea sti daca restul de lichiditati de care dispui pe langa investitia in cauza, iti permit sa te intretii astfel incat sa nu fii nevoit sa iti retregi banii intr-o perioada nefavorabila.

C – Gradul de risc.

Apoi dupa ce tii cont de precedentele doua criterii, urmatorul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te interesezi ( daca inca nu cunosti ) care este gradul de risc al investitiei.

Iar dupa ce faci acest lucru, trebuie sa-ti cunosti propriul profil de risc. Acest criteriu va face diferenta dintre un posibil randament mare sau un posibil randament mic.

D – Nivelul profitului.

Scopul si finalitatea unei investitii o reprezinta profitul pe care il incasezi in urma acelei investitii.

In momentul in care ajungi la acest criteriu este foarte important sa te incadrezi intr-un profit rezonabil si realist. In acelasi timp nivelul de profit este in directa proportionalitate cu gradul de risc pe care esti dispus sa ti-l asumi.

Ca o paranteza… Afla de ce iti recomand sa NU investesti in titluri de stat – Investitia in titluri de stat : cea mai proasta afacere.

Sa ne jucam putin si sa luam principalele instrumente financiare in care poti sa investesti si sa le analizam in functie de aceste criterii.

Gama de afaceri :

A – MEDIE

B – MARE

C – FOARTE MARE

D – FOARTE MARE

Imobiliare :

A – FOARTE MARE

B – FOARTE MARE

C – FOARTE MIC

D – MEDIU

Piata de capital :

A – MEDIE

B – MEDIE

C – MARE

D – MARE

Metale pretioase :

A – MICA

B – MARE

C – FOARTE MIC

D – MIC

Acestea sunt 4 cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont in momentul in care vrei sa afli care investitie ti se potriveste.

In acelasi timp, vreau sa iti mai spun un lucru extrem de important. Desi majoritatea investitorilor recomanda o diversificare a portofoliului, ai grija ca aceasta diversificare sa nu fie foarte vasta. Pentru ca va exista o probabilitate foarte mare ca PROFITUL obtinut sa fie foarte mic.

Daca mergi dupa ideea ca “ nu trebuie sa iti pui toate oale in acelasi cos “ vei experimenta doar profituri de nivel inferior. Iar profiturile uriase le vor culege doar investitorii care nu se ghideaza in mare masura dupa aceasta premiza.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook.

4 criterii de care trebuie sa tii cont cand faci investitii.

Ajuta-ti prietenii sa isi dezvolte personalitatea !!!
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *