Meniu Închide

5 greseli financiare pe care le faci cand esti tanar

5 greseli financiare pe care le faci cand esti tanar

5 greseli financiare pe care le faci cand esti tanar.

Sunt momente în care aud foarte multe povesti legate de bani. Si indiferent de contextul în sine am observat ca majoritatea dintre ele nu prezintă nici un fel de valabilitate dpdv financiar.

Plus ca mojoritatea dintre cei care cred în astfel de povesti sunt tineri. Și nu își dau seama ca tocmai în aceasta perioada isi construiesc propria fundatie financiara, care este formata din credințele si valorile pe care si le insusesc.

Totusi, tu poți sa ai parte de rezultate pozitive, atat timp cât îți dorești sa evoluezi pe plan financiar. Și atât timp cât ești dispus sa accepti și un alt mod de a privi lucrurile.

Asa ca, tinand cont de toate aceste aspecte prezentate anterior, vreau sa iti explic cum trebuie sa privesti lucrurile de fapt.

Cum trebuie sa te poziționezi tu, astfel încât sa nu ai parte de aceste 5 greseli financiare pe care le faci cand esti tanar:

Te axezi doar pe o singura sursa de venit.

Daca singura ta sursa de venit este salariul înseamnă că ești într-o mare problema.

În același timp, nici nu vreau sa mai pomenesc de cei care sunt trecuți de vârstă de 20 de ani. Si se întrețin pe banii părinților. Pentru ca as avea nevoie de pagini întregi în care sa ma desfășor.

În fine, ideea principala este următoarea:

Dacă tu vrei sa te diferențiezi trebuie sa îți multiplici sursele de venit. Ai aici doua articole in care afli mult mai multe detalii legat de acest lucru – Cum sa faci bani din dividende sau Cum sa faci multi bani chiar daca nu ai un job.

Nu îți creezi un fond de urgenta.

Daca ți se strica mașina, dacă ai nevoie de o intervenție chirurgicala sau dacă cineva din familie are parte de un necaz iar tu nu beneficiezi de relații sau de anumite pârghii financiare, o sa te lovesti de momente strigătoare la cer.

Niciodată sa nu trăiești după premisa ca mereu va fi bine. Pentru ca in momentele în care nu o sa mai fie bine, o sa fii foarte afectat.

În același timp, niciodată sa nu te pregătești in mod special pentru momentele dificile. Pentru ca vei ajunge ca într-un final sa ai parte într-adevăr de momente dificile.

Totusi, indiferent de momentul în sine, atat timp cât ai o suma de bani pusa pe dreapta, altfel stau lucrurile.

Pentru ca viata este imprevizibila și cu siguranță ca te vei lovi și de momente mai puțin fericite. Iar un fond de urgenta o sa reprezinte un sprijin pentru tine și o sa iti ofere un control mult mai adecvat asupra evenimentului respectiv.

Recomandarea mea este ca fondul de urgenta sa fie egal cu suma veniturilor tale pe ultimele sase luni. In cel mai pesimist caz.

Iti aloci un comportament orientat catre consum.

Da, stiu ca esti fericit in momentul in care faci cumpărături. Mai ales daca banii pe care alegi sa ii cheltui i-ai primit dupa o luna in care ai tras din greu.

E normal pentru ca vrei si tu sa te recompensezi dupa o perioada lunga de timp in care doar ai muncit.

Insa, daca faci acest lucru iti tai singur creanga de sub picioare. Pentru ca tot acest obicei nu face altceva decat sa te întoarcă inapoi de unde ai plecat.

Luna viitoare o sa fii nevoit sa o iei de la capat. Iar de data asta o sa fii mult mai frustrat decat ai fost initial.

Plus ca in momentul in care alegi sa iti alini durerea intr-un asemenea mod, inseamna ca te droghezi financiar (e o metafora nu te speria).

Te simti bine pe moment, dar dupa o sa fii nevoit sa iti maresti doza. Și o sa devii din ce in ce mai dependent.

Casa reprezinta singura investiție pe care o faci.

Vreau sa îți spun că nu urmăresc sa ii judec pe cei care apelează la o astfel de alternativa. Însă, tot ceea ce vreau sa aduc în prim plan o reprezinta mentalitatea slab antrenata dpdv financiar.

Trebuie sa te dezveti odată pentru totdeauna de mentalitatea românească – aia care spune ca trebuie sa fii proprietar.

Nu trebuie sa urmărești neaparat sa fii proprietar. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa cauți sa fii în control. Exista o diferență majora aici. Sunt sigur ca ai capacitatea sa intelegi la ce ma refer.

În același timp, eu nu vreau sa spun ca nu trebuie sa fii proprietar. Pentru ca titlul de proprietate iti ofera o perspectiva mult mai buna din punct de vedere financiar.

Insa, dacă alegi sa plătești cu zeci de ani de truda și de sclavagism în schimbul propriei locuintei. O sa ajungi ca intr-un final sa nu mai poti sa fructifici nici un fel de oportunitate dpdv financiar.

Ai un material foarte bun aici – Creditul imobiliar te menține sărac. În care am abordat acest subiect mult mai in detaliu.

Îți cumperi o mașină pe care nu ți-o permiti.

Știu ca îți dorești ultimul tip de BMW. Si mai știu și ca vrei sa te folosești de acest lucru pentru a impresiona toate gagicile care îți ies în cale.

Nu rade… Sunt o grămadă de puștani care își cumpără mașini pe care nu si le permit, cu banii pe care nu ii au, pentru a impresiona pe cine nu merita.

Totuși, dacă și tu te gandesti sa faci acest lucru, eu vreau sa îți spun ca pana la urma, nu asta este cel mai grav element la care trebuie sa fii atent. Ci momentul când alegi sa apelezi la o astfel de tentativa financiara.

Pentru ca (virgula) chiar dacă esti un mare fan al celor de la BMW, trebuie sa te obișnuiești cu faptul ca poate la început o să fii nevoit sa conduci mai multe DACII, pana sa ajungi sa detii un astfel de autoturism.

Nu uita, ca pana la urma, cel mai important lucru la care trebuie sa fii atent este urmatorul:

Trebuie sa știi sa mirosi momentul în care meriți sa îți oferi astfel de cadouri. Iar acest merit este direct proporțional cu suma veniturilor tale.

Am redactat un întreg material legat de acest subiect – Fără mașini pe credit.

Asa ca, daca banii pe care i-ai plătit în schimbul mașinii pe care o conduci ții scoți în câteva luni, atunci pot sa zic ca faci parte dintr-un cerc restrâns de personaje educate dpdv financiar.

În schimb, dacă ai strâns 2 ani pentru a-ți cumpăra mașina pe care o ai sau mai grav, ai apelat la un credit, atunci ești într-o mare eroare financiara.

Iar in aceasta situatie iti ofer doar un singur sfat – scăpa de ea cât mai repede.

Si cauta sa ai acces la un autoturism care sa reprezinte valoarea reala a capacitatii tale financiare.

Pe final iti doresc sa fii cat mai intelept dpdv financiar.

Spor la bani.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook

Distribuie pentru prietenii tăi ///
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *