Ce este capitalul social.
Capitalul social reprezintă valoarea tuturor aporturilor în numerar şi în natură ale asociaţilor unei firme.
Este împărțit în acțiuni în cazul societăților pe acțiuni (SA) și in părți sociale în cazul societății cu răspundere limitată (SRL).
Imaginează-ți că tu si doi asociati de-ai tai, vreti să deschideți o firmă. În acest caz, veți avea nevoie de un capital social. Adica de fonduri monetare pe care sa le puneți la dispoziția companiei.
Asta inseamna ca acea companie va este datoare. Pentru ca a luat bani cu imprumut de la voi.
Acei bani pe care voi ii depuneți în contul companiei reprezintă un pasiv pentru societate și un activ pentru voi.
Nu vreau sa vorbesc despre suma minima pe care trebuie sa o depui, pentru ca sunt chestii legislative care se schimba de la o luna la alta.
Tot ce ma intereseaza pe mine sa intelegi este ca un capital social reprezintă valoarea totală a contribuțiilor efectuate de către toții asociații unei societăți. El apare ca o datorie pe termen nedefinit către fiecare asociat.
La desființarea sau falimentul companiei, aceasta trebuie să îi restituie fiecărui asociat, suma depusa pentru constituirea capitalului social.
Care este funcția capitalului social
Capitalul social poate avea multe funcții…
Totusi, printre cele mai importante functii, regăsim:
Potenţialul economic al societăţii comerciale.
Cu cât compania are mai mult capital disponibil, cu atât aceasta va atrage mai mulți investitori, va deveni mai de încredere pentru bănci etc.
Protejarea intereselor creditorilor societății comerciale.
Dacă firma intră în incapacitate de plată și este preluată de un executor judecătoresc, creditorii își vor recupera banii cu prioritate din capitalul social (bani sau bunori mobile și imobile, care teoretic, ar trebuie să existe în permanență).
Puterea de decizie a asociaților.
Acel asociat care a contribuie cu cel mai mare capital social pentru o companie, deținând astfel cele mai multe actiuni (SA) sau părți sociale (SRL), este cel care va avea puterea de decizie în adunarea acționarilor.
De câte feluri este capitalul social
Capitalul social se împarte în capital subscris, nevărsat și capital vărsat.
Capitalul subscris cuprinde toți banii și toate bunurile materiale, pe care tu și asociații tăi, le-ați pus la dispoziția companiei, atunci când ați decis înființarea ei.
Este acel capital care se regaseste în contractul de statut al societatii.
Capitalul subscris nevărsat reprezintă capitalul pe care asociații s-au angajat să-l pună la dispoziția întreprinderii.
Adică banii și bunurile pe care tu și asociatii tăi aveți în plan să le puneți la dispoziția companiei la un moment dat.
Atunci când capitalul nevarsat este capitalizat în bani și/sau în natură, devine capital subscris vărsat. Mai precis, banii sunt depuși fizic la dispoziția companiei.
Pe lângă capitalul social subscris, vărsat și nevărsat, vei întâlni și noțiunile de capitalul social activ și pasiv.
- Capitalul social activ reprezinta toate drepturile pe care le are societatea și din care poți obține diverse beneficii. Capitalul activ reprezintă o investiție și are valoare monetară.
- Capitalul social pasiv reprezintă de fapt toate datoriile pe care societatea le înregistrează. Datoriile sunt folosite pentru finanțarea afacerii doar ca la un moment dat trebuie să le restitui.
Practic, capitalul social activ, arată ce drepturi are firma, iar cel pasiv arată ce datorează firma.
Cum poate fi folosit capitalul social
Capitalul social poate fi folosit după bunul plac al societății,
Adica:
pentru achiziția de bunuri,
plata salariilor sau a impozitelor etc.
Ideea aici e ca multi oameni nu fac distincția între valoarea capitalului social și suma de bani depusa efectiv în conturile societatii. Adica le confunda.
Astfel oamenii ajung sa creadă ca acea suma depusa ca aport la constituirea sau la majorarea capitalului social trebuie păstrată în conturi.
Când de fapt acea suma de bani poate fi consumata integral de către societate întocmai ca orice suma de bani bani disponibila societății.
Deci, dacă tu ai pe documentele firmei un capital social de 100.000 RON, tu nu esti obligat sa mentii acei bani in conturi. Ci poți sa ii folosesti ca pe orice alta suma de bani disponibila.
Concluzie. Ce este capitalul social.
Uite de exemplu un alt articol foarte bun al celor de Ciel, legat de capitalul social – Capitalul social de la A la Z.
Pe final ma intereseaza sa intelegi ca un capital social poate fi sub forma banilor, a bunurilor mobile sau imobile ori sub forma expertizei unuia sau a mai multor asociați.
De asta tu poți sa cheltui banii din cont, fara sa fii constrâns sa iti mentii o suma valorica asemeni sumei care se regaseste în contractul de statut al societății.
Capitalul social în sine, nu este decât o expresie valorică. Este o sumă contabilă ce nu poate fi afectată de o garanţie reală.
Toate bunurile societății se regăsesc în patrimoniul acesteia, devenind proprietatea ei. Garanția creditorilor societății o reprezintă de fapt patrimoniul acesteia.
Bafta și spor la bani
Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:
www.laurentiuungureanu.com

Economist, antreprenor si investitor.
Descarca ebook GRATUIT –
Primul tau apartament pentru inchiriat – Ghid complet de la A la Z.
Servicii personalizate –
Consiliere financiara 1 la 1
Resurse premium –
Curs dezvoltare mindset – Rich mindset
Curs educatie financiara – Smart Finance
Curs investitii la Bursa – Actiuni individuale
Curs investitii imobiliare – Apartamente pentru inchiriat
Daca vrei sa vorbesti cu mine da-mi un email
contact@laurentiuungureanu.com
Lasa un comentariu mai jos si spune-mi care este parerea ta legat de sfaturile mele.