Ce sunt titlurile de stat.
Titlurile de stat care sunt de fapt obligatiuni de stat, reprezinta certificări care atesta ca statul iti este dator cu o anumita suma de bani.
Ce vreau sa spun e ca atunci cand investesti in titluri de stat tu imprumuti statul cu o suma de bani, in schimbul certificatului. Iar statul iti plateste un cupon in fiecare an pentru ca l-ai imprumutat cu acea suma de bani + suma initiala la scadenta.
Exact ceea ce face banca cu tine. Cand mergi sa te imprumuti cu bani de la banca, nu faci altceva decat sa faci ceea ce face statul cand se împrumută cu bani de la tine.
Contractul prin care tu te obligi sa ii dai bancii banii inapoi, plus dobanda aferenta, reprezinta de fapt titlul de stat prin care statul se obliga sa iti dea banii inapoi, plus dobanda aferenta.
Mai pe scurt, atunci când investesti in titluri de stat, tu de fapt împrumuti statul cu bani. Si primesti dobanda pentru ca faci acest lucru.
Intelegi ce vreau sa spun?
Câte tipuri de titluri de stat exista.
Exista mai multe tipuri…
Dar aici voi vorbi despre cele mai importante doua tipuri de titluri de stat:
Titlurile de stat destinate direct populației.
Titlurile de stat tranzacționate pe bursa.
În primul caz statul se finanțează direct de la cetățeni, fără intermediari.
Adică cand investesti, cumperi titlurile de stat direct de la trezoreria statului.
Ulterior, la o anumita perioada de timp, dobânda va fi virată în contul tău de la Trezorerie. Iar când titlul de stat va ajunge la maturitate, îți va fi rambursată și suma investită inițial.
In al doilea caz statul se finanțează de pe bursa, prin intermediul brokerilor.
Adică cand investesti, apelezi la un broker și lansezi un ordin de cumpărare. Procedura este aceeași ca atunci cand vrei sa cumperi actiuni.
Titluri de stat: avantaje.
Cel mai mare avantaj pe care il ai cand investesti in titluri de stat, e faptul ca este foarte greu să îți pierzi investiția.
Nu spun ca un stat nu poate sa dea faliment. Spun doar ca un stat poate sa intre în faliment, dar foarte rar.
Un alt mare avantaj este faptul că nu platesti taxe pe câștigurile tale. Adica dobanda nu este impozitata de către stat.
Iar încă un avantaj pe care il ai la dispoziție este suma necesara ca sa investesti, care este foarte mica.
Asta înseamnă că oricine poate sa investească. Plus ca nu iti trebuie o experienta ieșită din comun ca sa faci acest lucru
In fine, tin sa precizez ca eu personal nu recomand investitia in titluri de stat. Pentru ca ma adresez persoanelor care cauta o modalitate de crestere a averii in mod exponential.
Totusi, daca urmaresti cu interes aceste instrumente poti sa intri pe Financer – Emisiuni titluri de stat la zi.
Am vazut ca isi actualizeaza in mod constant articolele, altfel o sa fii la curent cu toate detaliile de care ai nevoie.
Titluri de stat: dezavantaje.
Cel mai mare dezavantaj este randamentul. Care este fix pe toată perioada derulării investitiei.
Și care este foarte mic.
Aceste doua lucruri te fac sa pierzi din valoarea banilor pe care i-ai investit, dacă inflatia o ia razna. Adică dacă este mai mare decât randamentul.
Un alt mare dezavantaj este lipsa de lichiditate. Odată ce ai investit banii, nu mai poti sa ii retragi pana la maturitate.
Da, exact asa cum am spus mai sus, unele titluri de stat sunt tranzacționabile pe bursa. Însă, majoritatea titlurilor de stat nu sunt.
Tot ce poți sa faci este sa cauti o persoana cu care sa te înțelegi în privat și să îi predai investiția. Doar ca nu prea o sa găsești o astfel de persoana.
Și un al doilea lucru pe care poți sa îl faci este sa răscumperi titlurile de stat înainte de termen, cu mențiunea ca o sa pierzi dobanda. Doar ca intr-o astfel de situatie nu prea mai vad rostul investitiei.
Citeste – Descopera cum pierzi bani cand investesti în titluri de stat
Concluzie. Ce sunt titlurile de stat.
După părerea mea, acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti tu legat de titlurile de stat.
Eu personal nu recomand investitia in titluri de stat, cand esti sarac. Pentru ca este un instrument financiar cu venit fix.
Iar când ești sarac tu ai nevoie de creșteri substanțiale, nu de creșteri care în anumite momente sunt mai mici decât inflatia.
Plus ca dacă stau mai bine să mă gandesc, aceasta activitate de investitie in titluri de stat, nici măcar nu poate fi denumita investitie. Ci pur și simplu o activitate prin care imprumuti statul cu bani.
Bafta si spor la bani.
Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:
www.laurentiuungureanu.com

Economist, antreprenor si investitor.
Descarca ebook GRATUIT –
Primul tau apartament pentru inchiriat – Ghid complet de la A la Z.
Servicii personalizate –
Consiliere financiara 1 la 1
Resurse premium –
Curs dezvoltare mindset – Rich mindset
Curs educatie financiara – Smart Finance
Curs investitii la Bursa – Actiuni individuale
Curs investitii imobiliare – Apartamente pentru inchiriat
Daca vrei sa vorbesti cu mine da-mi un email
contact@laurentiuungureanu.com
Lasa un comentariu mai jos si spune-mi care este parerea ta legat de sfaturile mele.