Cele 2 metode de analiza a investitiei – analiza fundamentala si analiza tehnica.
Ca investitor, ai la dispozitie 2 metode de analiza a unei investitii…
Este vorba despre:
Analiza fundamentala.
Analiza tehnica.
…
Voi vorbi despre fiecare tip de analiza in parte, in randurile imediat urmatoare…
Cele 2 metode de analiza a investitiei – analiza fundamentala si analiza tehnica.
Analiza fundamentala.
Un investitor care analizeaza fundamental o investitie, este un investitor care se concentrează foarte mult pe „fundatia” instrumentului financiar si pe „structura” acestuia.
Asta înseamnă că omul urmareste cu atentie situația financiară a companiei sau a instrumentului financiar de care este interesat.
Tine cont inclusiv de elementele de nivel micro și de nivel macro, dar este mult mai atent la investitia in sine.
Mai pe scurt, un investitor care analizeaza in mod fundamental o investitie urmareste foarte mult capacitatea companiei sau a instrumentului financiar de a genera performanța in viitor.
Apoi, acesta se foloseste de cunostintele pe care le dobândește, astfel incat sa ia o decizie, daca sa investească sau nu.
Ideea e ca pentru a face acest lucru investitorul trebuie sa stie sa citească și sa înțeleagă rapoartele financiare (mai ales atunci cand ne referim la acțiuni sau la afaceri).
Dar mult mai mult decat atat, acesta trebuie sa aiba capacitatea sa vada oportunitatile sau provocările pe care le afișează aceste rapoarte financiare.
Analiza fundamentala – caracteristici.
Este o analiza care se axeaza in general pe examinarea in detaliu a urmatorilor 3 factori:
- Companie/Instrument financiar.
- Industrie.
- Economie.
Cand analizezi fundamental o companie sau un instrument financiar, tu de fapt cauti sa vezi care este valoare intrinseca reala a companiei sau a instrumentului financiar.
Asta inseamna ca te uiti de fapt dupa o oportunitate in care o companie sau un instrument financiar este subevaluata/subevaluat conform pretului sau actual de piata.
Are aceasta denumire de „fundamentala” deoarece ia in calcul analiza elementelor de tip fundament. Cum ar fi rapoartele financiare, managementul, concurenta etc. Apoi, industria si economia per ansamblu.
Ideea e ca acest tip de analiza se bazeaza pe presupunerea ca exista o intarziere in influentarea preturilor unei companii sau a unui instrument financiar, de catre aceste elemente de tip fundament.
Adica pe termen scurt pretul nu corespunde valorii sale reale, dar pe termen lung acesta se adapteaza la aceasta valoare.
Analiza fundamentala – avantaje și dezavantaje.
Marele avantaj al analizei fundamentale sunt rapoartele. In momentul in care analizezi rapoartele din trecut si din prezent ale unei companii sau ale unui instrument financiar stii sigur ca lucrezi pe realitate.
Un alt mare avantaj este acela ca pe termen scurt nu ai cum sa pierzi bani, atat timp cat stii ca acele rapoarte financiare exprima intr-adevar valoarea intrinseca a companiei sau a instrumentului financiar.
Ca si dezavantaje avem urmatoarele:
Nu poate indica momentul oportun de cumparare sau de vanzare. Cel putin nu la fel cum o poate face impreuna cu o analiza tehnica.
Este foarte complexa, foloseste un volum foarte mare de date si de informatii pana sa iti formezi o idee.
Un alt dezavantaj este acela ca analiza fundamentala nu poti sa o faci daca nu te specializezi putin pe partea de economie, contabilitate, financiar-bancar etc.
Analiza tehnica.
Un investitor care preferă sa analizeze tehnic o investitie, este un investitor care folosește graficele. Si tine cont de tendințele anterioare pentru a prognoza ceea ce urmează să se intample.
Asta înseamnă că omul intelege graficele, vede tendintele, simte emoția maselor. Si isi da seama astfel cand sa cumpere si cand sa vândă.
Pe un astfel de investitor nu îl interesează rapoartele financiare sau tot felul de analize de performanță pentru viitor.
Acesta tine cont de propria procedura si urmareste momentul oportun in care sa cumpere. Ca apoi sa poata sa vanda la fel, la momentul oportun.
Mai pe scurt, un astfel de investitor urmareste foarte mult indicii tehnici. Ține cont de istoricul acestora si incearca sa fie cu un pas în față.
In acelasi timp, acesta urmareste sentimentul oamenilor din piata. Si astfel isi dezvolta capacitatea de a cumpara ieftin si de a vinde scump intr-o perioada foarte scurta de timp.
Analiza tehnica – caracteristici.
Este o analiza care tine cont de urmatorul aspect:
Pretul unei companii sau al unui instrument financiar este rezultatul interactiunii dintre cerere si oferta, care opereaza pe piata la un anumit moment.
Cand analizezi tehnic o companie tu de fapt cauti sa prognozezi pretul viitor al unei companii sau al unui instrument financiar. Conform statisticilor de performanta anterioare ale companiei sau ale instrumentului financiar.
Asta inseamna, in acelasi timp, ca te bazezi pe premiza ca pretul se misca in sus sau in jos, in functie de experienta, atitudinea si emotia celor care investesc in companie sau in instrumentul financiar.
Are aceasta denumire de „tehnica” deoarece ia in calcul analiza elementelor de tip tehnic. Gen grafice, indici, oscilatii etc. Apoi urmareste pretul, timpul, volumul tranzactiei etc.
Ideea e ca acest tip de analiza se bazeaza pe presupunerea ca dupa cresteri de pret urmeaza scaderi de pret. Si dupa scaderi de pret urmeaza cresteri de pret.
Adica, asa cum spuneam mai sus, daca aplici bine aceasta analiza, ajungi sa cumperi cand pretul este jos si sa vinzi cand pretul este sus.
Analiza tehnica – avantaje și dezavantaje.
Marele avantaj al analizei tehnice sunt graficele si indicii. Este foarte usor sa analizezi o companie sau un instrument financiar in functie de grafice sau de indici. Oricine este capabil sa interpreteze astfel de date.
Un alt mare avantaj este acela ca analiza tehnica foloseste un numar mult mai mic de date si informatii pe care sa le analizezi.
Plus ca are o precizie mult mai buna decat analiza fundamentala, in a indica momentul potrivit de achizitie sau de vanzare.
De ce?
Pentru ca ascunde in spate sentimente si emotii, pe care daca stii sa le interpretezi, poti sa iti dai seama de ceea ce o sa se intample cu pretul.
In fine, ca si dezavantaje avem urmatoarele:
Nu iti poate arata daca o companie sau un instrument financiar are probleme de gestiune.
Adica nu ai de unde sa stii daca exista procese pe rol, insolvente sau mult mai rau, faliment.
Un alt mare dezavantaj este acela ca o analiza tehnica este subiectiva.
Adica poate fi interpretata in mod diferit. Amandoi ne putem uita la acelasi grafic, iar eu sa cred ca pretul va creste. Insa, tu sa crezi ca pretul va scadea.
Depinde foarte mult de experienta si de evenimentele prin care a trecut cel care analizeaza acel grafic.
Analiza fundamentala vs. analiza tehnica.
Analiza fundamentala este utilizata in general de investitorii pe termen lung. Analiza tehnica este utilizata in general de investitorii pe termen scurt.
Analiza fundamentala urmareste sa constate valoarea reala si intrinseca a companiei sau a instrumentului financiar. Analiza tehnica urmareste sa constate momentul cel mai bun pentru a investi sau pentru a iesi de pe piata.
In analiza fundamentala se tine cont de datele anterioare dar si de datele din prezent. In timp ce in analiza tehnica se tine cont doar de datele din trecut.
In general analiza fundamentala se bazeaza pe rapoartele de ordin financiar. Iar analiza tehnica tine cont de graficele cu evolutie a preturilor.
Adica cand analizezi fundamental o companie sau un instrument financiar trebuie sa te uiti pe:
- Raportul de profit si pierdere.
- Bilantul.
- Situatia fluxurilor de numerar.
Iar cand analizezi tehnic o companie sau un instrument financiar trebuie sa te uiti pe:
- Evolutia pretului.
- Oscilatiile pretului.
- Rezistenta si suportul.
Spune-mi daca intelegi ceea ce incerc sa iti transmit?
Concluzie. Cele 2 metode de analiza a investitiei – analiza fundamentala si analiza tehnica.
Ca investitor trebuie sa cunosti neaparat aceste 2 metode de analiza a unei investitii –
Fundamentala.
Tehnica.
Nu exista alte tipuri de analiza a unei investitii, mai importante decat cele doua prezentate anterior.
Majoritatea investitorilor de calibru asa lucreaza, tinand cont de cele doua tipare diferite de a analiza o investitie.
Recomandarea mea pentru tine este sa le combini. Pentru a maximiza randamentele…
Eu personal, sunt un fundamentalist convins…
Insa, in acelasi timp, imi place la nebunie sa analizez o investitie in mod tehnic.
Mai ales atunci cand stiu ca evolutia pretului este favorabila pentru o astfel de analiza.
Bafta si spor la bani.
Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:
www.laurentiuungureanu.com

Economist, antreprenor si investitor.
Descarca ebook GRATUIT –
Primul tau apartament pentru inchiriat – Ghid complet de la A la Z.
Servicii personalizate –
Consiliere financiara 1 la 1
Resurse premium –
Curs dezvoltare mindset – Rich mindset
Curs educatie financiara – Smart Finance
Curs investitii la Bursa – Actiuni individuale
Curs investitii imobiliare – Apartamente pentru inchiriat
Daca vrei sa vorbesti cu mine da-mi un email
contact@laurentiuungureanu.com
Lasa un comentariu mai jos si spune-mi care este parerea ta legat de sfaturile mele.