Meniu Închide

Cele 2 metode de analiza a investitiei – analiza fundamentala si analiza tehnica

cele-2-metode-de-analiza-a-investitiei-analiza-fundamentala-si-analiza-tehnica

Cele 2 metode de analiza a investitiei – analiza fundamentala si analiza tehnica.

Tine minte urmatoarele 3 cuvinte.

Cunostintele inseamna putere.

Si incearca sa iti aduci aminte de ele, de fiecare data atunci cand vrei sa faci bani, dar nu stii de unde sa începi.

Aceste 3 cuvinte ii fac pe oamenii cu bani, sa iti fie superiori pe plan financiar

Nu sunt mai norocosi decât tine. Nu sunt mai privilegiați decat tine. Nu s-au născut cu nu stiu ce avantaje fizice, nu au 3… 🙂

Pur si simplu sunt mult mai educati din punct de vedere financiar decat ești tu.

Cei din patura sociala săracă nu isi dau seama. Dar exact asta este principalul motiv pentru care în continuare sunt saraci:

Lipsa cunostintelor financiare.

O sa intelegi de ce spun acest lucru, odată cu parcurgerea acestui material…

Cele 3 investitii de bază.

Înainte sa iti explic care sunt cele 3 investitii de bază, vreau sa iti explic care sunt cele 3 investitii pe care trebuie sa le eviți.

Este vorba despre titluri de stat, fonduri mutuale și depozite bancare (da, unii oameni încă mai consideră depozitele bancare investitii).

Ideea este in felul urmator:

Mulți oameni cauta investițiile care nu prezintă nici un fel de risc. Sau care prezinta un risc foarte mic.

Însă, tu trebuie sa stii ca investitiile care vin cu riscuri mici, ascund in spate randamente și mai mici. Adica aceste investiții reprezinta doar o pierdere de vreme.

Cele 7 reguli de baza in finante personale ads

Nu stau acum sa iti explic de ce, pentru ca am facut-o deja in cadrul unui alt articol de pe site.

Este vorba despre –

Cele 3 investitii care te mentin sarac fara sa iti dai seama.

Ce vreau sa intelegi tu în momentul de fata este urmatorul lucru:

Există anumite investitii de bază pe care trebuie sa le faci, de fiecare data cand vrei sa ajungi liber sau independent financiar.

Este vorba despre:

Actiuni.
Imobiliare.
Afaceri.

Sunt cele 3 investitii de bază, care reprezintă pilonii oricărei averi. Nu poti sa ajungi liber sau independent financiar cu adevarat, daca nu investesti in actiuni pe bursa, imobiliare sau afaceri

Restul, e doar asa ca sa iti diversifici portofoliul daca esti profesionist. Si ca sa ai și tu o „eticheta de investitor”, daca esti lipsit de experienta.

Cele 2 metode de analiza a investitie: analiza fundamentală și analiza tehnica.

Acum intrebarea se pune in felul urmator:

Cum sa investesti productiv in aceste 3 investitii de baza?

Ce rapoarte trebuie sa urmaresti și ce tehnici trebuie sa adopti, astfel incat sa ai siguranta ca stii ceea ce faci?

Pai lucrurile sunt foarte simple…

Trebuie sa înțelegi că exista 2 metode de a analiza o investitie…

Este vorba despre:

Analiza fundamentala.
Analiza tehnica.

Sa le luam pe rand.

Exista o regula in investitii pe care o respect de foarte mult timp si care ma ajuta sa imi cresc in valoare portofoliul pe termen lung. Vezi si tu care este aceasta regula.

Analiza fundamentala.

Un investitor care analizeaza fundamental o investitie, este un investitor care se concentrează foarte mult pe „fundatia” instrumentului financiar si pe „structura” acestuia.

Asta înseamnă că omul urmareste cu atentie situația financiară a companiei sau a instrumentului financiar de care este interesat.

Tine cont inclusiv de elementele de micro și macroeconomie, dar este mult mai atent la investitia in sine.

Mai pe scurt, un investitor care analizeaza in mod fundamental o investitie urmareste foarte mult capacitatea companiei sau a instrumentului financiar de a genera performanța in viitor.

Apoi, acesta se foloseste de aceste cunostinte pe care le dobândește, astfel incat sa ia o decizie, daca sa investească sau nu.

Ideea e ca pentru a face acest lucru investitorul trebuie sa stie sa citească și sa înțeleagă rapoartele financiare (mai ales atunci cand ne referim la acțiuni sau la afaceri).

Dar mult mai mult decat atat, acesta trebuie sa aiba capacitatea sa vada oportunitatile sau provocările pe care le afișează aceste rapoarte financiare.

Analiza fundamentala – caracteristici.

Este o analiza care se axeaza in general pe examinarea in detaliu a urmatorilor 3 factori:

  • Companie/Instrument financiar.
  • Industrie.
  • Economie.

Cand analizezi fundamental o companie sau un instrument financiar, tu de fapt cauti sa vezi care este valoare intrinseca reala a companiei sau a instrumentului financiar.

Asta inseamna ca te uiti de fapt dupa o oportunitate in care o companie sau un instrument financiar este subevaluata/subevaluat conform pretului sau actual de piata.

Are aceasta denumire de „fundamentala” deoarece ia in calcul analiza elementelor de tip fundament. Cum ar fi rapoartele financiare, managementul, concurenta etc. Apoi, industria si economia per ansamblu.

Ideea e ca acest tip de analiza se bazeaza pe presupunerea ca exista o intarziere in influentarea preturilor unei companii sau a unui instrument financiar, de catre aceste elemente de tip funament.

Adica pe termen scurt pretul nu corespunde valorii sale reale, dar pe termen lung acesta se adapteaza la aceasta valoare.

Analiza fundamentala – avantaje și dezavantaje.

Marele avantaj al analizei fundamentale sunt rapoartele. In momentul in care analizezi rapoartele din trecut si din prezent ale unei companii sau ale unui instrument financiar stii sigur ca lucrezi pe realitate.

Un alt mare avantaj este acela ca pe termen scurt nu ai cum sa pierzi bani, atat timp cat stii ca acele rapoarte financiare exprima intr-adevar valoarea intrinseca a companiei sau a instrumentului financiar.

Ca si dezavantaje avem urmatoarele:

Nu poate indica momentul oportun de cumparare sau de vanzare. Cel putin nu la fel cum o poate face impreuna cu o analiza tehnica.

Este foarte complexa, foloseste un volum foarte mare de date si de informatii pana sa iti formezi o idee.

Un alt dezavantaj este acela ca analiza fundamentala nu poti sa o faci daca nu te specializezi putin pe partea de economie, contabilitate, financiar-bancar etc.

Daca vrei sa ajungi bogat trebuie sa iti schimbi prietenii. Citeste si vezi de ce spun acest lucru. Care este exercitiul pe care trebuie sa il faci ca sa intelegi despre care prieteni este vorba.

Analiza tehnica.

Un investitor care preferă sa analizeze tehnic o investitie, este un investitor care folosește graficele. Si tine cont de tendințele anterioare pentru a prognoza ceea ce urmează să se intample.

Asta înseamnă că omul intelege economia, vede tendintele, simte emoția de turma. Si isi da seama astfel cand sa cumpere si cand sa vândă.

Pe un astfel de investitor nu îl interesează rapoartele financiare sau tot felul de analize de performanță pentru viitor.

Acesta tine cont de propria procedura si urmareste momentul oportun in care sa cumpere. Ca apoi sa poata sa vanda la fel, la momentul oportun.

Mai pe scurt, un astfel de investitor urmareste foarte mult indicii tehnici. Ține cont de istoricul acestora si incearca sa fie cu un pas în față.

In acelasi timp, acesta urmareste sentimentul oamenilor din piata. Si astfel isi dezvolta capacitatea de a cumpara ieftin si de a vinde scump intr-o perioada foarte scurta de timp.

In general, acești investitori se folosesc de regula de aur. Despre care am discutat in cadrul acestui material – Regula de aur care te face bogat cand investesti.

Analiza tehnica – caracteristici.

Este o analiza care tine cont de urmatorul aspect:

Pretul unei companii sau al unui instrument financiar este rezultatul interactiunii dintre cerere si oferta care opereaza pe piata la un anumit moment.

Cand analizezi tehnic o companie tu de fapt cauti sa prognozezi pretul viitor al unei companii sau al unui instrument financiar. Conform statisticilor de performanta anterioare ale companiei sau ale instrumentului financiar.

Asta inseamna, in acelasi timp, ca te bazezi pe premiza ca pretul se misca in sus sau in jos, in functie de experienta, atitudinea si emotia celor care investesc in companie sau in instrumentul financiar.

Are aceasta denumire de „tehnica” deoarece ia in calcul analiza elementelor de tip tehnic. Gen grafice, indici, oscilatii etc. Apoi urmareste pretul, timpul, volumul tranzactiei etc.

Ideea e ca acest tip de analiza se bazeaza pe presupunerea ca dupa cresteri de pret urmeaza scaderi de pret. Si dupa scaderi de pret urmeaza cresteri de pret.

Sau dupa bear market urmeaza bull market. Si dupa bull market urmeaza bear market s.a.

Adica, asa cum spuneam mai sus, daca aplici bine aceasta analiza, ajungi sa cumperi cand pretul este jos si sa vinzi cand pretul este sus.

Analiza tehnica – avantaje și dezavantaje.

Marele avantaj al analizei tehnice sunt graficele si indicii. Este foarte usor sa analizezi o companie sau un instrument financiar in functie de grafice sau de indici. Oricine este capabil sa interpreteze astfel de date.

Un alt mare avantaj este acela ca analiza tehnica foloseste un numar mult mai mic de date si informatii pe care sa le analizezi.

Plus ca are o precizie mult mai buna decat analiza fundamentala, in a indica momentul potrivit de achizitie sau de vanzare.

Ca si dezavantaje avem urmatoarele:

Nu iti poate arata daca o companie sau un instrument financiar are probleme de gestiune si de administrare.

Adica nu ai de unde sa stii daca exista procese pe rol, insolvente sau mult mai rau, faliment.

Un alt mare dezavantaj este acela ca o analiza tehnica este subiectiva.

Adica poate fi interpretata in mod diferit. Amandoi ne putem uita la acelasi grafic, iar eu sa cred ca pretul va creste. Insa, tu sa crezi ca pretul va scadea.

Depinde foarte mult de experienta si de evenimentele prin care a trecut cel care analizeaza acel grafic.

Poti sa ajungi investitor chiar daca nu ai bani. Cum este posibil acest lucru iti arat cu exemple intr-un alt articol de pe site. Vezi despre ce este vorba.

Analiza fundamentala vs. analiza tehnica.

Analiza fundamentala este utilizata in general de investitorii pe termen lung. Analiza tehnica este utilizata in general de investitorii pe termen scurt.

Analiza fundamentala urmareste sa constate valoarea reala si intrinseca a companiei sau a instrumentului financiar. Analiza tehnica urmareste sa constate momentul cel mai bun pentru a investi sau pentru a iesi de pe piata.

In analiza fundamentala se tine cont de datele anterioare dar si de datele din prezent. In timp ce in analiza tehnica se tine cont doar de datele din trecut.

In general analiza fundamentala se bazeaza pe rapoartele de ordin financiar. Iar analiza tehnica tine cont de graficele cu evolutia preturilor.

Adica cand analizezi fundamental o companie sau un instrument financiar trebuie sa te uiti pe:

Cele 7 reguli de baza in finante personale ads
  • Raportul de profit si pierdere.
  • Bilantul.
  • Situatia fluxurilor de numerar.

Iar cand analizezi tehnic o companie sau un instrument financiar trebuie sa te uiti pe:

  • Evolutia pretului.
  • Oscilatiile pretului.
  • Rezistenta si suportul.

Rezistenta este momentul cand investitorul este de parere ca trebuie sa cumpere.

Iar suportul este momentul cand investitorul este de parere ca trebuie sa vanda.

Esti investitor incepator si te intereseaza imobiliarele? Am scris un articol foarte bun pe site in care vin la tine cu cele mai bune 10 sfaturi pe care trebuie sa le cunosti. Citeste si vezi care sunt acestea.

Concluzie. Cele 2 metode de analiza a investitiei – analiza fundamentala si analiza tehnica.

Exact asa cum spuneam mai sus:

Cunostintele inseamna putere.

Indiferent de tipul de investitie pe care il alegi, in ambele cazuri ai nevoie sa stii ceea ce faci.

Iar in acest articol, exact asta am incercat sa fac, sa iti arat principalele tipuri de analiza pe care poti sa ti le aloci in momentul in care investesti.

Majoritatea investitorilor de calibru asa lucreaza. Tinand cont de cele doua tipare diferite de a analiza o investitie.

Recomandarea mea pentru tine este sa le combini. Pentru a maximiza randamentele si pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Eu personal, sunt un fundamentalist convins…

Insa, in acelasi timp, imi place la nebunie sa analizez o investitie in mod tehnic. Mai ales atunci cand stiu ca evolutia economica este favorabila pentru o astfel de analiza.

Bafta si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Cele mai bune texte pentru tine:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?