Meniu Închide

Circuitul banilor: cum sa pui banii sa lucreze pentru tine

Circuitul banilor

Circuitul banilor: cum sa pui banii sa lucreze pentru tine.

Exista o formulă foarte simpla pe care trebuie sa o înțelegi daca vrei sa ajungi bogat.

Este vorba de fapt despre un circuit al banilor. Banii trebuie sa circule, banii trebuie sa sa se miste. Iar cu cat mai mare este viteza banilor tai cu atat mai repede o sa ajungi bogat.

Multi oameni nu isi dau seama si nu vor sa accepte acest lucru. Ma refer aici in general la patura sociala saraca. Este vorba despre acei oameni care nu stiu decat sa economiseasca bani.

Aceștia consideră că un ban salvat este un ban câștigat. Cand de fapt un ban salvat este un ban pierdut.

Încearcă să îți scoti din cap acest obicei al economisirii banilor. Pentru ca nu o sa faci altceva decat sa iti menții acelasi statut financiar in cel mai bun caz.

Dacă tu crezi ca economisind pe termen lung, mă refer aici la zeci de ani, o sa ajungi bogat, să știi că te înșeli amarnic. Nu o sa faci altceva decat sa pierzi timpul.

Uita-te la valoarea unui dolar la momentul actual. Acesta are acum o valoare cu aproximativ 75% mai mica fata de valoarea reala din anii 1990.

Uita-te la graficul de inflatie din România de după revolutie. Si o sa iti dai seama cat de nociv este acest obicei.

Uita-te la dobanzile de depozit, pe care le practica bancile in momentul de fata. La o scadență de o luna, majoritatea dobanzilor pleaca de la 0.

În fine, ai un material foarte bun pe site, in care iti explic mult mai in detaliu de ce economisirea banilor este unul dintre cele mai nocive obiceiuri financiare – Doar oamenii saraci economisesc bani.

Doar un investitor poate sa se foloseasca de acest circuit al banilor.

Daca vrei sa te folosesti de acest circuit al banilor trebuie sa te faci investitor.

Este foarte simplu, ca sa poti sa pui banii sa lucreze pentru tine, trebuie neaparat sa te faci investitor. Nu o sa poti sa ajungi niciodata bogat, daca nu înveți să faci investitii.

Un investitor profesionist intelege acest circuit al banilor. Si stie sa il puna in practica.

Un investitor profesionist stie ca trebuie sa isi mute banii in mod constant, la diferite perioade de timp, in functie de activ bineinteles, astfel incat sa poata sa își mențină sau sa isi creasca valoarea acestora.

Mai mult, un investitor profesionist intelege ca nu este suficient sa iti spargi banii in active. Ai nevoie inclusiv de cashflow-ul pe care ti-l ofera acele active, astfel incat sa poti sa iti cresti viteza banilor.

Nu stiu daca înțelegi ceea ce vreau sa spun. Dar mai pe scurt treaba sta cam asa:

Ca sa poti sa iti cresti viteza banilor trebuie sa incasezi banii de pe urma activului. Iar apoi sa ii investesti instant. Un investitor de calibru primește bani si ii investește instant.

Acest lucru iti permite sa eviți plata taxelor, deprecierea valorică a banilor și pierderea de numerar.

Circuitul banilor: cum sa pui banii sa lucreze pentru tine.

Iata mai jos care este formula acestui circuit al banilor:

Achiziționarea activului -> Recuperarea banilor -> Analiza portofoliului -> Reinvestirea profitului.

Ca si imagine, lucrurile se prezintă în felul urmator:

Circuitul banilor

Asta este circuitul banilor care iti permite sa pui banii sa lucreze pentru tine. Asta este formula care te face bogat, intr-o perioada relativ medie de timp

Sa le luam pe rand…

Achiziționarea activului.

Este primul lucru pe care trebuie sa il faci. Nu poti sa faci investitii daca nu achizitionezi bunuri sau instrumente financiare cu potențial de activ, este logic.

Acum poti sa te folosesti de banii proprii pentru a achizitiona acel activ. Sau poti sa te imprumuti la terțe persoane sau la alte entități financiare.

Nu contează, ideea este ca tu trebuie sa faci primul pas. Trebuie sa achizitionezi un activ.

Cele mai bune active sunt imobiliarele, acțiunile și afacerile.

Recuperarea banilor.

Atât timp cât nu primesti bani nu esti investitor. Este foarte simplu.

Poti sa achizitionezi cate active vrei tu, dar daca acestea nu iti baga bani in buzunar sub forma de flux de numerar sau sub forma de acumulare de capital, nu esti un investitor in adevăratul sens al cuvântului.

E ca si cum ai paria la loterie. Bagi bani într-un activ, dar nu stii niciodata care este potențialul sau care este capacitatea acelui activ.

Deci, dacă ai achiziționat actiuni in valoare de 100.000 euro, trebuie sa iti calculez ROI si sa afli in cat timp iti scoti banii înapoi din dividende.

Analiza portofoliului.

După ce ti-ai recuperat banii, fă-ți o analiză detaliată a întregului tau portofoliu de investiții.

Încearcă să vezi cum este mai bine. Să renunți la activ sau sa il păstrezi în continuare. Incearca sa vezi care soluție este mai profitabilă.

Un investitor nu se uita decat pe cifre. Acesta nu trăiește emotional si nu acționează în funcție de sentimente.

Multi oameni nu isi dau seama. Dar nu este bine să te atașezi de bunurile imobiliare sau de instrumentele financiare pe care le-ai achiziționat.

Pentru ca exista posibilitatea sa pierzi din vedere detaliile de nivel micro, dar mai ales de nivel macro din punct de vedere economic.

Reinvestirea profitului.

După ce ti-ai recuperat banii pe care i-ai băgat în activ, tot ceea ce reprezintă acumulare de capital sau flux de numerar, trebuie reinvestit.

Asta înseamnă că trebuie să o iei de la capat si sa repeți acest circuit al banilor. Trebuie sa iti cumperi si mai multe active.

Aici este cheia îmbogățiții. Pentru ca acum se vede capacitatea ta de a rezista tentației.

Acum poti să îți dai seama daca ai capacitatea de a anula un eventual beneficiu pe termen scurt in favoarea unui beneficiu mult mai mare, dar pe termen lung.

Am spus-o de multe ori si de fiecare data cand am avut ocazia. Poti sa faci foarte multi bani, poti sa ajungi independent financiar sau poate chiar milionar in euro.

Însă, dacă nu inveti sa trăiești cu acest obicei al reinvestirii profitului, nu o sa poti niciodata sa ajungi bogat cu adevarat.

Câteva detalii la fel de interesante.

Repeta acest circuit al banilor in mod constant si pe termen nelimitat.

Si o sa ajungi intr-un punct in care viteza banilor tai o sa fie atât de mare, incat o sa ai nevoie de ajutor din partea celorlalti, pentru a reuși să continui să investesti.

Asta este motivul pentru care cei care sunt miliardari in euro nu pot sa ramana fara bani oricât ar cheltui.

Pentru ca viteza pe care o au banii in cadrul circuitului lor este atât de amețitoare, incat acestia nu pot sa faca față cu cheltuielile.

Oricât de mult ar cheltuii, aceștia nu vor avea niciodată probleme cu banii. Nu pot sa cheltuie atât de mult, pe cat le permite circuitul banilor. Viteza banilor lor este foarte mare.

Concluzie.

Acest circuit al banilor vine cu mai multe beneficii. Iar cel mai mare beneficiu il reprezinta faptul ca intr-un astfel de mod, o sa iti reduci foarte mult riscul de a pierde bani de pe urma unei eventuale investitii.

Pentru ca atunci cand te joci cu cashflow-ul pe care ti-l genereaza acea investitie iti reduci riscul de a pierde banii pe care i-ai plasat tu in acea investitie.

Orice ban pe care il investesti ti-l recuperezi intr-un final. Iar restul de bani pe care o sa ii incasezi in continuare sub forma de flux de numerar, reprezinta banii altor persoane sau banii altor entități.

Asta înseamnă că în momentul in care faci o investiție greșită folosindu-te de cashflow, tu de fapt pierzi banii celorlalti. Pentru ca banii tai ti i-ai recuperat deja.

Nu in ultimul rand, acumulezi experienta datorita greselilor pe care le faci dpdv financiar.

Dar in acelasi timp reusesti inclusiv să îți cresti veniturile intr-un mod accelerat. Si fara sa iti riști banii tăi.

Asa ca, lasa banii sa circule. Ba chiar incearca sa mărești viteza acestora cat poti de mult.

Baftă si spor la bani.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook.

Distribuie pentru prietenii tăi ///
Posted in Financiar | Bani

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

2 Comments

 1. citu mitu

  Foarte “util”, mai ales pentru cei saraci. Explicatiile sunt pompoase, complexe, pline de englezisme, o adevarata incantare pentru prosti. De fapt, scopul articolului este simplu, cum sa ii facem pe saraci sa devina si mai saraci. Practic s-a intamplat asa: o banca mi-a propus sa “investesc”; prima luna mi-au dat o frimitura, apoi nimic; dupa 7-8 luni am renuntat la “investitie”; angajatul bancii zicea sa nu renunt la “investitie” pentru ca va incepe sa creasca; vrajeli.

  • Laurentiu

   Salut.
   Acest articol este foarte util inclusiv pentru cei care sunt bogati, doar ca pentru aceștia reprezinta doar o scurta recapitulare.
   In fine, eu cred ca cea mai buna întrebare pe care trebuie sa ți-o pui tu este urmatoarea: De ce ai ajuns sa citești acest articol.
   Eu nu știu care este răspunsul dar ceva îmi spune ca ai probleme cu banii.
   Acum, legat de exemplul cu banca nu înțeleg despre ce investitie vorbești.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?