Meniu Închide

Cum afli care este statutul tau financiar

Cum afli care este statutul tau financiar

Cum afli care este statutul tau financiar.

Diferența dintre un om inteligent financiar și un om mai puțin inteligent financiar ține de un aspect foarte simplu, dar foarte profund:

Abilitatea de a înțelege cum se prezintă statutul financiar personal.

Cel care este inteligent financiar își cunoaște statutul financiar. Si intelege de unde vin banii lui și pe ce ii cheltuie.

Astfel acesta este capabil sa își creeze o strategie de baza în finanțe personale, care implica realitatea.

În schimb cel care este mai putin inteligent financiar, nu poate sa inteleaga care este situația lui din punct de vedere financiar. Si nu stie ce se intampla cu banii lui.

Astfel, acesta nu are capacitatea de a-si construi o strategie de baza în finanțe personale, pentru ca nu constientizeaza realitatea.

O sa intelegi imediat ce vreau sa spun cu aceste cuvinte…

Cum afli care este statutul tau financiar.

Ce este statutul financiar.

Statutul financiar este un concept propriu care te ajuta pe tine sa înțelegi unde te situezi tu in acest moment din punct de vedere financiar.

După mine statutul financiar reprezinta o noțiune de bază din punct de vedere financiar. Pentru ca acesta reprezinta fundatia pe care se sprijină un circuit monetar. Care poate sa fie pozitiv sau negativ.

Dacă iti cunosti statutul financiar poti sa iti dai seama cum circula banii tai. Poti sa iti dai seama daca tu esti cel care beneficiezi de pe urma acestora, sau altcineva.

Mai simplu spus, statutul financiar are rol de clarificare financiara. Adica iti arata care este situatia ta financiară. Iti arata care sunt punctele tale forte, dar și care sunt punctele tale slabe.

Poti sa iti dai seama unde sa lucrezi. La ce instrumente financiare sau bunuri imobiliare sa renunți. Si bineinteles, ce instrumente financiare sau bunuri imobiliare sa achizitionezi.

Cum afli care este statutul tau financiar.

Statutul financiar este format din doua rapoarte…

Cele 7 reguli de baza in finante personale ads

Este vorba despre:

Contul de venituri si cheltuieli.
Bilantul dintre active si pasive.

O sa vorbesc pe scurt, despre fiecare raport în parte.

Contul de venituri si cheltuieli.

Contul de venituri si cheltuieli iti arata care sunt iesirile si care sunt intrările tale, atunci cand ne referim la bani.

Mai pe scurt lucrurile se prezintă cam asa:

Un venit pentru care lucrezi in mod constant este denumit venit activ. Iar un venit pentru care nu esti nevoit sa lucrezi este denumit venit pasiv.

Cheltuielile sunt în general fixe, gen rate la banca. Si variabile gen utilități. Si mai sunt recurente gen abonamentul de telefonie mobila și singulare gen achiziția unui bun mobiliar.

Bilantul dintre active si pasive.

Bilantul dintre active si pasive iti arata care sunt instrumentele sau imobilele care iti genereaza aceste venituri sau cheltuieli.

Mai pe scurt lucrurile se prezintă cam asa:

Un instrument financiar sau un bun imobiliar, cand este activ iti baga bani in portofel. Adică iti creează venituri.

Un instrument financiar sau un bun imobiliar, cand este pasiv iti scoate bani din portofel. Adică iti creează cheltuieli

Sunt 3 investitii de notorietate care te mentin sarac. Si care dupa parerea mea trebuie sa le eviti. Ma refer aici la titluri de stat, fonduri mutuale si asa zisele depozite bancare. Vezi de ce nu trebuie sa iti investesti banii in aceste 3 tipuri de instrumente financiare,

Exemple de venituri și de cheltuieli.

Exemple de venituri:

Venitul activ – salariu, prime, bonusuri.
Venitul pasiv – chirii, arende, dividende, redevente.

Exemple de cheltuieli:

Taxe – impozite, cass.
Datorii – credite, leasing, imprumuturi.
Utilități – electricitate, gaz, apa.
Personale – hrana, haine, distractie.

Afla cum sa reduci nivelul de risc atunci cand iti investesti banii. Am scris un articol separat pe site legat de acest subiect pe care iti recomand sa il parcurgi inainte sa faci prima ta investitie.

Exemple de active si de pasive.

Exemple de active:

Imobiliare.
Actiuni.
Drepturi de autor.
Bussines-uri.

Exemple de pasive:

Cardul de cumparaturi.
Creditul ipotecar.
Masina pe care o conduci.
Casa in care locuiesti.

Tu stii care este averea ta neta? Iti explic cum poti sa iti calculezi averea neta intr-un alt articol foarte bun de pe site. Vezi care este formula averii nete.

Aceste doua rapoarte sunt în strânsă legătură unul cu celalalt.

Acum, cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este faptul că bilantul dintre active si pasive si contul de venituri si cheltuieli, sunt in strânsă legătură unul cu celalalt.

Asta înseamnă că degeaba stii care sunt veniturile si cheltuielile tale, daca nu înțelegi de către cine iti sunt generate aceste venituri sau cheltuieli.

Pentru ca nu o sa ai idee care sunt acele active care iti baga bani in buzunar. Si bineinteles, care sunt acele pasive care iti scot bani din buzunar.

Iar acelasi lucru este valabil si invers. Degeaba stii care sunt activele si pasivele tale, daca nu înțelegi cu ce venituri sau cheltuieli vin la pachet aceste active sau pasive.

Pentru ca nu o sa ai idee care sunt acele venituri si cheltuieli pe care trebuie sa te axezi cel mai mult. Și bineînțeles, care sunt acele venituri sau cheltuieli pe care trebuie sa te axezi mai puțin.

Stiai ca poti sa eviti plata taxelor catre stat? Sau mai bine spus sa faci de asa natura incat sa platesti cat mai putine taxe. Citeste articolul si vezi care sunt cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii parcurgi. Nu vorbesc prostii, chiar se poate. Citeste articolul.

Casa unde locuiești si masina pe care o conduci sunt pasive.

Buuun, acum tu trebuie sa te obișnuiești cu urmatorul lucru:

O sa ai si venituri, dar o sa ai si cheltuieli.
O sa detii si active, dar o sa detii si pasive.

Asa ca, tu nu trebuie să trăiești cu premisa că nu mai trebuie sa iti cumperi o masina sau o casa. Daca acestea sunt trecute la pasive, (adică daca acestea iti scot bani din portofel).

Însă, ai grija cum faci, astfel incat sa intelegi care este diferenta dintre cele doua, dintre active si pasive.

Adică sa stii ca atunci cand iti cumperi o casa mai mare în care sa locuiești, tu nu faci altceva decat sa iti cresti cheltuielile.

Și la fel, adică sa stii ca atunci cand iti cumperi o masina mai scumpa pe care sa o conduci, tu nu faci altceva sa iti cresti cheltuielile.

Aaaa, ai milioane de euro încasări și iti permiți astfel de gesturi, atunci e altceva.

Însă, daca tu te chinui sa supravietuiesti de la o luna la alta și vrei sa iti cumperi o casa mai mare sau o masina mai scumpa, însemna că ai o problema.

Oamenii saraci consideră casa sau masina ca fiind active.

Tot ce vreau sa spun e ca cei din patura sociala saraca nu înțeleg care este diferenta dintre un activ si un pasiv.

Iar din acest motiv, aceștia achiziționează pasive gen o casa mai mare sau o mașină mai scumpa, pe care le consideră că fiind active.

Uite un exemplu:

Atunci cand iti cumperi o masina in scop personal, aceasta este un pasiv.

Deoarece iti scoate bani din buzunar. Ma refer aici la benzina, reparații etc.

În schimb daca o folosesti in scop de ride sharing, atunci aceasta este un activ. Deoarece iti baga bani in buzunar.

În fine, ideea e ca multi oameni isi cumpara o masina, o folosesc in scop personal si considera ca au facut cea mai buna achiziție financiară posibila.

Consideră că dacă au o mașină, pe care o folosesc astfel incat sa ii impresioneze pe cei din jur, sunt mai bogati.

Totusi, aceștia nu isi dau seama ca luna de luna acea masina o sa le scoată bani din buzunar. Exact asa cum am transmis anterior, pe benzina, reparații etc.

Inflatia, taxele si datoria sunt cele mai importante 3 elemente economice care te lasa fara bani daca nu esti in stare sa le intelegi pe deplin. Am vorbit despre aceste 3 elemente intr-un alt articol de pe site. Pe care iti recomand sa il parcurgi cat mai repede.

Trebuie sa înțelegi unde este fluxul de numerar.

Cel mai important aspect la care trebuie sa fii atent, este fluxul de numerar. Sau cashflow-ul, asa cum se pronunță la momentul actual.

Asta înseamnă că trebuie să înțelegi unde se afla banii tai:

Banii intra la tine in buzunar.
Sau banii merg la altcineva in buzunar.

Iata si cateva exemple.

O casă poate sa fie un pasiv pentru tine. Dar in acelasi timp, pentru stat poate sa fie un activ.

Asta înseamnă că dacă tu folosesti imobilul pentru a locui în el, atunci acel imobil este un pasiv. Pentru ca o sa platesti bani pe impozitele anuale, intretinere, utilități etc.

Totusi, acel imobil in care tu locuiești este un activ pentru stat. Deoarece acesta primește bani anual de la tine prin impozitele pe care le plătești.

Plus ca, pe langa acest aspect, daca imobilul este achiziționat prin credit, atunci acesta este un activ, inclusiv pentru banca de la care ai accesat creditul.

Deoarece trebuie sa plătești o rată aferentă împrumutului pe care l-ai contractat.

Deci casa în care tu locuiesti, este un pasiv pentru tine. În schimb pentru stat si pentru banca, casa in care tu locuiești este un activ.

Asta inseamna ca fluxul de numerar merge către aceștia. Aceste doua entitati fac bani de pe urma ta.

Cum sa generezi flux de numerar pozitiv.

Daca esti inteligent financiar, poti sa faci de asa natura incat sa întorci situația în favoarea ta. Adică poti sa generezi flux de numerar pozitiv pentru tine.

Aata inseamna ca poti sa inchriezi imobilul si astfel acesta se transformă intr-un activ pentru tine. Doar ca in acelasi timp, acesta devine un pasiv pentru chiriaș.

Mai simplu spus, tu o sa primesti bani lunar prin chiria pe care o incasezi. Adica imobilul respectiv este un activ pentru tine, deoarece acesta iti creaza venituri.

In schimb, chiriașul o sa scoată bani din buzunar lunar pentru plata chiriei, utilităților etc. Adică imobilul respectiv este un pasiv pentru el, deoarece acesta genereaza cheltuieli.

Iar acest lucru este valabil de fiecare data, atunci cand vorbim de fluxul de numerar.

De fiecare data cand tu cheltui bani, creezi un venit celuilalt. Iar de fiecare data cand tu primesti bani, acei bani reprezinta o cheltuiala pentru celălalt.

Deci…

Venitul tau = cheltuiala celuilalt
Cheltuiala ta = venitul celuilalt.

Si tot ce trebuie sa faci tu este să știi să te joci cu acest flux de numerar, în mod pozitiv pentru tine.

Cele 7 reguli de baza in finante personale ads

5 motive pentru care merita sa investesti in imobiliare. Sunt cele mai importante 5 motive pentru care cred eu ca trebuie sa investesti cat mai repede in imobiliare. Ma refer aici la stabilitate, la cashflow, etc. Citeste articolul si vezi care sunt aceste 5 motive. Eu personal recomand investitia in imobiliare indiferent de ciclul economic.

Concluzie. Cum afli care este statutul tau financiar.

Asa ca, ia o foaie si un pix. Sau deschide un document excel si pune-te pe treaba.

Noteaza-ti care sunt veniturile. Trece-ti separat si cheltuielile.

Iar apoi, gandeste-te care sunt instrumentele financiare sau bunurile imobiliare pe care le detii. Adică activele si pasivele tale.

După aceea cauta legăturile. Pentru ca exact asa cum ti-am spus, aceste doua rapoarte (contul de venituri si cheltuieli și bilantul dintre active si pasive) sunt în strânsă legătură unul cu celalalt.

Adică vezi care instrumente financiare sau bunuri imobiliare sunt active si produc venituri. Si bineinteles, vezi care instrumente financiare sau bunuri imobiliare sunt pasive si te fac sa iti cheltui banii.

Nu trebuie sa te agiti acum. Ci tot ce trebuie sa faci este sa te clarifici financiar. Adică să vezi care este statutul tau financiar.

Și abia apoi sa incepi sa lucrezi la el. Gen sa iti cresti veniturile si sa reduci cheltuielile inutile.

Și bineînțeles să achizitionezi cat mai multe active. Si sa reduci cât poti de mult pasivele.

E frumos… trebuie doar sa existe un interes din partea ta…

Ce nu e frumos, e ca multi oameni, majoritar din patura sociala saraca, nu prea prezintă un interes pentru acest statut financiar.

Iar din acest motiv vor rămâne foarte mult timp la acelasi nivel.

Bafta si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Cele mai bune texte pentru tine:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.