Meniu Închide

Cum sa calculezi rentabilitatea unei investitii

Cum sa calculezi rentabilitatea unei investitii

Cum sa calculezi rentabilitatea unei investitii.

Multi investitori sunt foarte emoționali in momentul in care iau decizii financiare. Se atașează foarte mult de bunurile imobiliare sau de instrumentele financiare pe care le achiziționează.

Insa, dacă vrei să fii investitor profesionist trebuie sa înveți să te joci cu cifrele. Ca investitor trebuie sa fii foarte rational. Dar in acelasi timp trebuie sa fii si foarte inteligent.

Nu trebuie sa te uiti la o investitie decat prin prisma planului care se afla in spatele acelei investitii.

Am discutat mult mai pe larg despre toate aceste lucruri in cadrul acestui material – De ce orice investitie necesita un plan.

Cum sa calculezi rentabilitatea unei investitii.

Ideea este ca in momentul in care investesti bani într-un activ trebuie sa te gândesti in cat timp iti recuperezi investiția. Asta este primul lucru pe care trebuie sa il faci.

Ca sa poti sa intri pe profit, in primul rand trebuie sa stii in cat timp iti recuperezi banii pe care i-ai investit.

Iar ca sa poti sa faci acest lucru trebuie sa afli care este ROI (return on investment). Asta înseamnă că trebuie sa tii cont de urmatoarea formula:

Castig/cost × 100 = ROI.

Este o formula banală. Este o formula de clasa a doua. Dar pe cat de simpla este aceasta formula, pe atât de necunoscută este pentru cei din patura sociala saraca.

Câștigul reprezinta suma de bani care iti intra in buzunar in urma investitie. Acesta se calculează la diferite perioade de timp. In general este vorba despre un an calendaristic.

Costul reprezinta investiția ta. Reprezinta banii pe care i-ai cheltuit pe activ.

Cum se calculează ROI (Flux de numerar).

Sa luam un exemplu. Sa spunem ca investesti pe bursa si ca achizitionezi actiuni in valoare de 10.000 de euro.

Dacă aceste acțiuni iti genereaza dividende anual de 500 de euro, atunci ROI-ul tau este de 5%.

500/10.000 × 100 = 5.

Asta înseamnă că tu iti recuperezi investiția în 20 de ani. Atentie, nu iau in calcul aici aprecierea valorii activului in timp.

Sa luam un alt exemplu. Sa spunem ca investesti in imobiliare si ca achizitionezi un apartament de 100.000 de euro.

Dacă îl inchiriezi cu 450 de euro pe luna, înseamnă că anual o sa ai ca si flux de numerar un total de 5400 de euro. În acest caz ROI-ul tau este de 5,4%.

5400/100.000 × 100 = 5,4.

Asta înseamnă că în 18 ani si jumatate iti scoti investiția. Atentie încă odată, nici aici nu am luat în calcul aprecierea imobilului.

Cum se calculează ROI (acumulare de capital).

Dacă nu înțelegi care este diferenta dintre cele doua, dintre flux de numerar si acumulate de capital. Ai aici un material foarte bun pe care iti recomand sa il parcurgi – Flux de numerar sau acumulare de capital, ce alegi.

Mulți oameni achiziționează active cu scopul de a le păstra în timp si de a încasa de pe urma acestora flux de numerar. Si pot sa spun, ca acest obicei este unul foarte sănătos din punct de vedere financiar.

Totusi, sunt oameni care investesc si in scop de acumulare de capital. Iar in acest caz un exemplu bun ar fi urmatorul:

Dacă achizitionezi o casa cu 200.000 de euro sa spunem. O renovezi, o reconditionezi si apoi o vinzi cu un pret de 250.000, înseamnă că ROI-ul tau este de 25%.

50.000/200.000 × 100 = 25.

Ca o paranteza… In cadrul acestui material am incercat sa mențin lucrurile destul de simple. Este foarte important ca tu sa intelegi care este ideea.

Asta înseamnă că în cadrul acestui material tu ai aflat de fapt cum se calculează un ROI BRUT, ca să spunem așa.

Însă, este foarte important sa tii cont de toate costurile care însoțesc activul pe parcursul unui an calendaristic.

Pentru ca un ROI NET iti arata mult mai clar care este realitatea financiara a acelui activ.

Trebuie să aduni castigul pe tot anul. Dar dupa aceea trebuie sa scazi cheltuielile adiacente, gen impozite, taxe, reparații in cazul imobilelor etc.

Ca si formula lucrurile arată cam asa:

(Castig – cheltuieli)/cost × 100 = ROI.

Concluzie.

O sa revin la ceea ce discutam la inceputul materialului. Încearcă să gândești rational atunci cand e vorba de bani. Si sa fii inteligent.

Nu mai te atașa de instrumentele financiare sau de bunurile imobiliare pe care le detii sau pe care urmează să le achizitionezi.

Pentru ca o sa pierzi din vedere avantajele si dezavantajele pe care ti le ofera acestea.

Tu trebuie sa urmaresti sa fii pe plus. Daca incasarile tale de numerar sunt mai mari decât ieșirile, atunci esti pe calea cea bună.

Bine, sunt multe calcule pe care trebuie sa ti le faci la perioade foarte scurte de timp.

Am mai discutat despre doua astfel de calcule, care consider eu că trebuie să ti le faci in mod constant, in urmatoarele articole.

Cum afli care este averea ta netă.
Cum sa calculezi gradul de independentă financiară.

Toate aceste calcule iti ofera claritate. Te fac sa conștientizezi care este statutul tau financiar si care este realitatea ta financiara.

Baftă si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Disclaimer

Nu uita, esti o persoana responsabila si iti asumi modul in care te folosesti de sfaturile mele. Eu nu pot fi tras la raspundere. Chiar daca nu iti place cum suna, trebuie sa ma asigur ca atat eu, dar mai ales tu, stim sa facem lucrurile cum trebuie.

Cele mai bune texte pentru tine:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?