Cum sa iti dezvolti vocabularul financiar.
Cand mi-am deschis prima firma, undeva pe la 19 ani, am participat la un eveniment de bussines, ca să spun așa.
Erau foarte multi oameni pe acolo. Însă, majoritatea dintre ei aveau un statut financiar, mult mai inalt decat al meu.
Si desi stiam acest lucru, totusi am facut tot ce am putut, astfel incat sa par mult mai inteligent. Deși toti oamenii foloseau un limbaj pe care eu nu îl intelegeam, la momentul respectiv nu am vrut sa recunosc realitatea.
Am dat din cap, făcându-mă ca inteleg ceea ce se discuta acolo, dar eu habar nu aveam de mine.
Erau cuvinte pe care nu le înțelegeam, nu auzisem niciodată de ele, dar nu vroiam să recunosc acest lucru. Eram slab și nu vroiam să mă arat asa…
Mare greșeală, nu am facut altceva decat sa amân eventualele lectii de ordin financiar. Pe care puteam sa le învăț la momentul respectiv.
Ce inseamna sa iti dezvolti vocabularul financiar.
Inseamna sa fii atent la cuvintele care se folosesc cu preponderenta în spațiul financiar. Si sa intelegi semnificatia acestora.
Mai simplu spus, este vorba de fapt de o asa zisa alfabetizare financiară. Adică de o imbogățirea a vocabularului tau pe plan financiar.
Iată mai jos care sunt aceste cuvinte si expresii la care ma refer:
B2B, B2C, B2G, ROI, EBIT, EAT, MVP, LTV, CRR, P&L, SWOT, Cashflow, Scontare, Factoring, Benchmark, Boost, Scale-up, Crowdsourcing, Crowdfunding, etc.
Sunt cuvinte care se folosesc in bussines si pe zona de investitii. Sunt cuvinte care fac parte din vocabularul de zi cu zi, al celor care activează în aceste perimetre.
Si nu, nu le foloseste cineva doar pentru ca vrea ca sa se ascundă de tine, nu asta este ideea. Aceste cuvinte sunt folosite in general pentru ca iti fac viata mult mai ușoară.
Este mult mai simplu sa spui P&L, decat sa spui Raportul de profit si pierdere (Profit & Loss).
Este mult mai simplu sa spui MVP, decat sa rostesti de fiecare data cand este nevoie, Minimum viable product.
Sunt lucruri elementare si de bun simt. Nu trebuie să fii geniu ca sa te obișnuiești cu astfel de cuvinte. Trebuie doar sa înțelegi care este semnificația acestora.
De ce trebuie sa iti imbunatatesti vocabularul financiar.
După părerea mea alfabetizarea financiară, adică dezvoltarea vocabularului financiar este unul dintre picioarele mesei. Iar masa reprezinta de fapt educația ta financiară.
Si chiar dacă exista posibilitatea sa nu pui pret pe ceea ce iti spun eu acum, ai grija ca nu o sa stii niciodata care este cursul vieții.
De cele mai multe ori omul își da seama cât de importanta este educația financiară, abia in momentul nu mai poate sa faca nimic în aceasta privinta.
Deci, pe lângă multe alte lucruri pe care trebuie sa le faci in momentul in care investesti in tine pe plan financiar, gen creșterea veniturilor, investitii, mentalitate etc, cred ca dezvoltarea vocabularului financiar este la fel de importanta precum cele enumerate anterior.
Acum, foarte multi oameni din patura sociala saraca evita acest aspect. Pentru ca necesita flexibilitate interioară. Și când spun flexibilitate interioară, ma refer la faptul că trebuie sa accepți și să recunoști ca nu stii.
Este foarte greu sa iti aloci o astfel de caracteristica. Atât timp cât mentalitatea ta este una de intrecere, de concurenta cu cel de lângă tine.
Ideea e ca nu o sa poti niciodata sa iti dezvolti vocabularul financiar, daca vrei sa vorbești doar tu, dacă consideri ca toți iti sunt inferiori, daca crezi ca le știi pe toate, sau dacă vrei sa eviți efortul de a te documenta.
Cum sa iti dezvolti vocabularul financiar.
Sunt 3 obiceiuri de baza pe care trebuie sa ti le insusesti. Este vorba despre:
- Obisnuieste-te sa pui intrebari celorlalti.
- Încearcă să recunoști ceea ce nu cunosti.
- Fii la curent cu evenimentele economice.
Sa le luam pe rand…
Obisnuieste-te sa pui intrebari celorlalti.
Atunci când e vorba de bani este foarte important sa fii curios. Bine, in general in viata este foarte important să fii curios. Dar nu cred ca este oportun ca sa întru în amănunte legat de acest subiect acum.
Indiferent de situatie, tu trebuie sa intelegi următorul lucru:
Atunci când nu ai cunostinte pe un anumit domeniu, cand nu înțelegi un anumit subiect, este foarte important sa vii cu întrebări, sa fii curios.
Pentru ca in momentul in care esti curios si vii cu întrebări, în momentul in care vrei sa afli mai multe detalii legat de o anumită speță, se pot intampla două lucruri:
- Afli mult mai multe detalii legat de subiect, logic, iti dezvolti vocabularul.
- Construiești un raport de conexiune cu cel din fata ta, deoarece acesta observa ca iti pasa si ca te interesează subiectul.
În ambele cazuri, cel mai privilegiat esti tu. Pentru ca furi idei. Iti cresti baza de date. Plus ca in acelasi timp, creezi legături.
Oamenii liberi și independenți pe plan financiar sunt foarte dornici să își dezvolte vocabularul. Sunt foarte deschiși la a invata lucruri noi si mai ales atunci cand e vorba de bani.
Încearcă să recunoști ceea ce nu cunosti.
Adică să faci exact contrariul a ceea ce am făcut eu, în momentul in care am participat la acel eveniment, dar nu vroiam să îmi arat slăbiciunile.
Cel mai rapid mod prin care poti sa pui piedica propriei evoluții financiare, este sa te prefaci ca înțelegi toate lucrurile. Sa actionezi de parca stii despre ce se vorbește, cand de fapt tu habar nu ai ce se intampla.
Nu te lasa intimidat si nu te retrage în cochilie, cand nu înțelegi un cuvânt care se rostește in jurul tau. Foloseste-te de acel moment si întreaba-l pe cel din fata ta care este semnificația acelui cuvânt.
Cu cat esti mai dornic sa înveți, cu atat cei de lângă tine vor fi mai dornici să te învețe. Este foarte simplu, totul se leagă.
Plus ca printr-o astfel de atitudine, nu faci altceva decât sa fii transparent. Sa te arăți celorlalti exact asa cum ești tu. Fără să vii cu măști.
Adică iti aloci o atitudine de tip minoritar. Te comporți total opus comparativ cu modul în care se comporta majoritatea celor din patura sociala saraca. Care vor sa isi ascunda inferioritatea.
Fii la curent cu evenimentele economice.
Dacă te duci acum sa participi la o ședință a consiliului de administrație de la Oracle, exista posibilitatea sa nu înțelegi nici macar 50% din ce se discuta acolo. Pentru ca totul se intampla brusc.
E ca atunci cand incepi scoala, dar o faci direct din clasa a 5-a. Nu se poate. Trebuie sa o faci in trepte, cu cap și fără să forțezi lucrurile.
În schimb daca iti insusesti acest obicei, adică dacă ești la curent cu evenimentele economice, în timp o să îți dezvolti un vocabul financiar peste medie.
Iar după mine, a fi la curent cu evenimentele economice inseamna să tii cont de următoarele aspecte:
- Sa parcurgi zilnic presa de specialitate, comunicatele instituțiilor de baza.
- Sa citesti/asculti/privești ebook-uri, pdcast-uri, tot felul de materiale digitale.
- Sa vorbesti cu oameni care au expertiza, care sunt peste tine ca și rezultate.
Este vorba in general despre domeniul de bussines, investițional, financiar bancar etc.
Si de fiecare data cand te lovești de un termen pe care nu îl înțelegi, trebuie sa cauti sau sa intrebi care este semnificatia acestuia.
Fa acest lucru pe loc, nu amâna si nu sta sa pierzi timpul aiurea. Cu cat trece timpul mai repede si cu cat o sa înveți mai multi termeni, cu atat mai repede o sa iti dezvolti vocabularul financiar.
Uite de exemplu un alt concept financiar – Averea neta. Tu stii care este averea ta neta? Sau cum calculezi aceasta avere neta?
Formula averii nete – Descopera ce avere neta ai si cum poti sa iti cresti aceasta avere neta.
Concluzie. Cum sa iti dezvolti vocabularul financiar.
Uite aici 3 surse de unde sa te inspiri pe zona asta:
Dictionarul nostru financiar – Dictionar financiar EDVIM.
Iar daca te descurci cu engleza ai aici doua variante foarte bune – Financial terms Investopedia. Sau Glosarul lui Robert Kiyosaky – Glossary Resources.
Cu fiecare cuvânt nou pe care il înveți, devii mult mai educat financiar. E ca la o construcție, cu fiecare cărămidă pe care o adaugi în plus, cu atat mai mare o sa fie construcția.
Plus ca totul tine de tine si de capacitatea ta de a acumula informatiile. Nu este nici o problema daca nu cunosti, atat timp cat esti dispus sa inveti. Oamenii se simt foarte bine să îi învețe pe altii, sa stii.
Asa ca, nu te stresa, investește în tine si ai răbdare. Iar dupa o anumita perioada de timp, o sa observi ca educatia financiara poate fi modelată.
Educatia financiară este o componenta de nivel intern care se dezvolta. Este precum un burete, cu cat absoarbe mai multă apă, cu atat devine mai consistenta.
Baftă si spor la bani.
Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:
www.laurentiuungureanu.com