Meniu Închide

Cum sa reduci nivelul de risc al unei investitii

Cum sa reduci nivelul de risc al unei investitii

Cum sa reduci nivelul de risc al unei investitii.

Dacă ești sarac inseamna ca iti lipsesc cunostintele financiare. Este foarte simplu.

Bine, mai precis de asta ești sarac, pentru ca iti lipsesc cunostintele financiare, pentru ca nu esti educat pe aceasta latura.

Asta este cea mai mare problemă a ta, crede-ma. Nu esti prost, nu esti „slab” si bineinteles ca nu esti nici ghinionist.

Pur si simplu nu esti educat în privința banilor, a afacerilor sau a investițiilor. Nu ai experienta în finanțe personale.

Ai aceasta lipsa acuta de dezvoltare personala si de educatie financiara. Care te face intr-un final sa crezi de exemplu ca investițiile sau afacerile nu sunt pentru tine.

Ceea ce vreau sa spun, este ca fara un interes din partea ta in aceasta directie, aceea de a te informa și de a te educa pe plan financiar, o sa iti păstrezi in continuare aceeași reputație.

Adică o sa fugi de investitii pentru ca nu le intelegi. Sau o sa eviți sa pornești un business pentru ca nu stii ce trebuie sa faci. Si asa mai departe…

Siguranta in investitii – Cum sa reduci riscul in investitii.

Un om care este liber sau independent financiar intelege cum functioneaza banii. Știe care este rostul unui business si cunoaste esența investițiilor.

Mai simplu spus, un om liber sau independent financiar vede investițiile sau afacerile ca pe o sursă de siguranta si de control.

Un om liber sau independent financiar consideră că de fapt că a fi angajat este foarte periculos. Pentru ca iti lipseste controlul.

Poti oricand sa fii concediat. Sau poti oricand sa fii inlocuit. Chiar dacă tu nu ești de acord…

În fine, tot ce vreau sa spun este ca indiferent de situatie, investițiile sau afacerile, ca orice alt lucru din viata, prezintă un anumit grad de risc.

Totusi, daca te pregatesti, daca te informezi și daca iti menții controlul, poti sa reduci acest risc la maxim.

O sa iti explic imediat…

Cele 7 reguli de baza in finante personale ads

De ce nu stii sa reduci nivelul de risc al unei investitii.

Pana atunci însă, vreau sa stii ca exista un întreg sistem care conlucrează împotriva ta pe aceasta speță a riscurilor.

Vorbesc aici în general despre majoritatea riscurilor pe care ti le asumi, vrei nu vrei in aceasta viață. Asta înseamnă că este vorba inclusiv de riscul pe care ti-l asumi atunci cand iti investesti banii.

Ideea e ca acest sistem despre care vorbesc eu este de fapt un aparat foarte bine consolidat în timp. Si care în mod constient sau inconstient, habar n-am, vrea sa te tina pe loc.

Ma refer aici la societate in general si la scoala in principal.

Vezi tu, scoala te invata lucruri fundamentale precum citire, scris, aritmetica, interpretarea textelor, istorie, geografie si multe altele. Lucruri, care exact asa cum am spus, sunt foarte importante pentru un trai civilizat.

Însă, in acelasi timp, scoala mai te invata ceva. Și anume, sa execuți comenzi, sa fii docil, sa asculti de superiori in stil defavorizat, sa te rușinezi cand greșești etc.

Da, poate ca nu vrea nimeni sa iti imprime aceste comportamente în mod intentionat, sau poate ca vrea nu știu…

Însă, tot ce știu este ca lucrurile se intampla asa cum îți spun eu. Adică scoala te face sa iti fie frica sa iti trăiești viata.

Ce treaba are scoala cu riscul pe care ti-l asumi tu cand iti investesti banii.

Prin simplul fapt ca scoala te face sa crezi ca ești prost daca greșești, o sa eviți sa greșești.

Asta înseamnă, ca o sa eviti sa acționezi pe plan financiar, pentru ca nu o sa vrei sa iti asumi riscul de a greși.

Adică o sa eviți investițiile pentru ca nu le intelegi și pentru ca iti este frica sa greșești. Pentru ca nu vrei sa iti asumi riscuri.

Doar ca ce sa vezi, omul a evoluat exact datorita greșelilor și erorilor care s-au abătut asupra sa de-a lungul timpului.

In fine, ideea e ca in școală nu te invata nimeni, in momentul de fata, cum functioneaza banii cu adevarat.

Nu exista educație financiară reala in scoli si nu iti arata nimeni care sunt abilitatile pe care trebuie sa ti le insusesti, daca vrei sa te faci investitor sau proprietar de afacere.

Drept urmare, aceste abilitati trebuie sa ti le insusesti singur. Pentru ca doar asa poti sa te pregatesti pentru o investie sau doar asa poti sa reduci nivelul de risc al unei investitii.

Am mai discutat despre acest lucru in cadrul unui alt material foarte bun de pe site. In care vorbesc despre scoala de stat si despre plusurile si minusurile cu care vine la pachet.

Cum sa reduci nivelul de risc al unei investitii.

Înainte de toate, vreau sa subliniez ca de obicei in viata, majoritatea actiunilor pe care le intreprinzi prezinta un anumit grad de risc.

Asta înseamnă că și investițiile la rândul lor au un anumit grad de risc, pe care trebuie sa fii dispus sa ti-l asumi.

Totusi, daca tii cont de următorii 3 pasi, o sa iti reduci la maxim gradul de risc la care te expui. In momentul in care iti investesti banii.

Primul pas.
Pregateste-te pentru investitie.

Al doilea pas.
Dezvolta-ti aria de cunostinte financiare.

Al treilea pas.
Încearcă să îți menții controlul.

Bineinteles, o sa discutam pe rand despre fiecare pas în parte…

Primul pas.
Pregateste-te pentru investitie.

Incearca sa culegi informatii legat de domeniul in care vrei sa investesti. Este foarte simplu. De fapt, este cel mai simplu lucru pe care poți sa îl faci.

Și pe care mulți nu îl fac. Pentru ca nu au timp, nu au bani, nu au relații, nu au noroc, nu au… (pune ce vrei tu).

Indiferent de situație, ideea e ca acest tip de oameni nu au (ceva, nu contează ce), ca sa culeagă informatii legat de un anumit tip de investitie.

Și ca o coincidenta, oamenii chiar nu au, un interes în aceasta privinta. Adică vor sa intre în investitii, dar exista mai multe lucruri importante pe care trebuie sa le facă inainte:

Gen sa se uite la un film pe Netflix. Sau sa mai bage un „frag” la Counter Strike. Ori sa mai piardă vremea pe Facebook.

Apropo, nu am nici o problema cu brandurile de mai sus, ci am o problema cu cei care nu stiu sa le folosească în mod sănătos.

In fine, ideea e ca in momentul in care începi sa te familiarizezi cu un anumit tip de investitie, o sa observi ca aceasta nu este atât de riscanta pe cat pare.

Ba chiar o sa înțelegi că aceasta iti ofera o siguranta mult mai mare decat jobul „cel de toate zilele”.

Pentru ca o investitie este în controlul tau. În schimb, un job este in controlul celui care deține compania care iti ofera acel job.

Cum sa te pregatesti pentru investitie.

In primul rand, exact asa cum am spus trebuie sa culegi cat mai multe informații legat de investiția pe care urmează să o faci.

In al doilea rand, trebuie sa iti faci o analiza ce tine de personalitate. Adica sa vezi care sunt punctele tale forte si care iti sunt slabiciunile.

Plus ca trebuie să vezi care este tiparul tau investițional. Care sunt Investitiile care te reprezinta cel mai mult. In functie de toleranta ta la risc.

Preferi stabilitatea imobiliarelor. Sau iti place volatilitatea acțiunilor. Iubesti metalele prețioase. Sau preferi riscul unui bussines.

După ce ai ideea legat de investiția pe care urmează să o intreprinzi, dupa ce te cunosti si dupa ce înțelegi ceea ce iti doresti de fapt, trebuie să îți faci o strategie.

Adica sa vii cu un buget de investitie. Sa iti creezi un fond de urgenta. Sa vii cu un fond de risc etc.

Cand analizezi in ce investitie sa te bagi, o poti face in doua moduri, fundamental si tehnic. Citeste si afla mai multe detalii legat de aceste doua metode de analiza a unei investitii.

Al doilea pas.
Dezvolta-ti aria de cunostinte financiare.

Chiar dacă este al doilea pas, este probabil cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci.

O sa o spun mereu si de fiecare data cand o sa am ocazia:

Principala diferenta dintre un om care are bani si un om care nu are bani, sunt cunostintele financiare.

Nu exista o alta diferenta mai importantă decât aceasta.

Nu spun ca știința face totul. Ci spun ca in momentul in care ai cunostinte, altfel stau lucrurile.

Adică, poti sa actionezi în cunoștința de cauza. Si sa diminuezi riscul la care te expui, sa eviti eventualele obstacole și să îți insusesti abilitatile necesare.

De ce?

Pentru ca ai cunostinte. Știi ce trebuie sa faci.

Cum sa iti dezvolti aria de cunostinte financiare.

Păi, daca nu ai pe cineva in familie educat pe aceasta latura financiară, trebuie să procedezi in felul urmator:

In primul rand fa-ti un obicei din a invata zilnic, cate ceva nou legat de investiția pe care vrei sa o faci. De domeniul in care alegi sa te desfasori.

Creaza-ti o rutina. Si fa de asa natura, astfel incat in fiecare zi sa fii la curent cu noutățile din domeniul in care alegi sa investesti.

Apoi, in al doilea rand, incearca sa iti faci prieteni care practica astfel de activități. Care investesc în ceea ce vrei sa investesti si tu. Sau care vor sa investească in ceea ce vrei sa investesti si tu.

Vezi daca exista grupuri de investitori pe social media. Incearca sa afli care sunt locurile de întrunire ale acestora. Cauta inclusiv prezenta acestora in plan fizic.

Iar in al treilea rand, dar poate cel mai important lucru le care poți sa îl faci, incearca sa participi la cursuri si training-uri de educatie financiara.

Ideea e ca cei care își desfășoară activitatea ca proprietari de afaceri sau ca investitori, au cunostinte detaliate legat de activitățile pe care le desfășoara.

Investitia in educatia ta financiara este cea mai buna investitie pe care poti sa o faci. Am vorbit pe larg despre acest subiect intr-un alt articol de pe site.

Al treilea pas.
Încearcă să îți menții controlul.

O sa te rog sa faci tot ce poți, astfel incat sa iti menții controlul un momentul in care alegi sa te bagi pe o anumita investitie.

Este al treilea pas, dar este probabil cel mai esențial. Pentru ca exact acest pas face diferenta intre a pierde bani sau a castiga bani, de pe urma unei investitii.

Atât timp cât controlul este la tine, este foarte greu să pierzi bani. Indiferent de ciclul economic și indiferent de instabilitatea legislativă.

Însă, in momentul in care controlul unei investitii este la altul, poti sa pierzi bani oricand. Indiferent de ciclul economic și indiferent de instabilitatea legislativă.

Cele 7 reguli de baza in finante personale ads

Ideea e ca in momentul in care tu ii dai bani unui asa zis expert, iar tu astepti ca acesta sa se ocupe de banii tai, nu faci altceva decat sa iti cresti riscul la care te expui.

Cum sa iti menții controlul intr-o investitie.

Pai în primul rand depinde de investitie. Dacă investesti intr-un fond mutual controlul nu este la tine.

Dacă îți plasezi banii in fonduri mutuale sau de oricare alta natura, iti pierzi controlul banilor. Pentru ca tu nu ai drepturi de decizie asupra activelor.

Asta înseamnă ca le permiți celor care iti administrează fondul sa hotărască care este soarta banilor tai.

Astfel o sa ajungi la mila piețelor si la mila managerilor care administrează aceste fonduri. Iar acest lucru te pune pe tine într-o poziție de inferioritate.

În schimb, daca preferi sa iti gestionezi singur portofoliul de investitii, riscul la care o sa te expui o sa fie direct proportional cu capacitatea ta financiară.

Dacă investesti personal in imobiliare sau daca achizitionezi in mod direct actiuni sau alte tipuri de astfel de instrumente financiare, o sa iti păstrezi puterea de a decide ce se intampla cu banii tai.

Lucru care te face sa ai un control investițional adecvat. Si care iti afecteaza in mod pozitiv fluxul de numerar. Dacă, inca odata, știi ce faci.

Esti incepator si vrei sa investesti in imobiliare. Am scris un articol foarte bun pe site in care vine la tine cu cele mai importante 10 sfaturi de care trebuie sa tii cont. Vezi care sunt aceste sfaturi.

Concluzie. Cum sa reduci nivelul de risc al unei investitii.

Toți acești pasi implica responsabilitate. De asta multi oameni evita investițiile pentru ca fug de responsabilitate.

Poti oricand sa pierzi bani. Si bineinteles ca poti oricand sa faci tone de bani, depinde foarte mult de tine. Și de cât de capabil esti sa parcurgi acești 3 pasi.

Balanta dintre risc și castig este influențată de pregătirea ta, de cunostintele pe care le ai și de menținerea controlului în investitie.

Bafta și spor la bani!

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Cele mai bune texte pentru tine:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?