Meniu Închide

Cum sa te protejezi de inflatie

cum sa te protejezi de inflatie

Cum sa te protejezi de inflatie.

Inflatia reprezinta devalorizarea banilor, datorita aprecierii acestora dpdv numerar.

In functie de contextul economic, bancile centrale dau drumul la robinet. Iar cu cat se aduna mai multi bani in economie cu atat valoarea acestora devine mai mica.

Cred ca stii si tu faptul ca ce este rar devine valoros. In schimb ce este mult isi pierde din valoare.

Cand ai mai multi bani in joc (sau o cerere mai mare), dar bunurile si serviciile din piata au ramas la acelasi nivel, ai parte de inflatie. Adica pretul creste.

In schimb, cand ai aceeasi bani in joc (sau acelasi nivel al cererii), dar bunurile si serviciile cresc, ai parte de deflatie. Adica pretul scade.

Din acest motiv rata inflatiei este exprimata in procente. Si din acest motiv aceasta se calculeaza in functie de cosul obisnuit de consum.

Asa ca “treaba cu inflatia” este destul de simpla. Sunt 2 lucruri in principal, pe care trebuie sa le faci de indata:

Nu iti creea datorii care implica o dobanda variabila.

Nu achizitiona instrumente financiare cu venit fix.

Este de ajuns sa faci aceste doua lucruri, si crede-ma ca iti vei reduce cu pana la 90% riscul de a pierde bani de pe urma inflatiei. Mai ales daca tii cont și de acest sfat – Daca faci economii o sa ramai fără bani.

Sa le luam pe rand…

Nu iti crea datorii care implica o dobanda variabila.

In general exista 2 tipuri de dobanzi – Fixa si variabila.

La dobanda fixa controlul apartine celui care ia bani cu imprumut.
Iar la dobanda variabila controlul apartine celui care da bani cu imprumut.

Din acest motiv, majoritatea creditelor pe termen lung, acordate de banca sunt cu dobanda variabila. Pentru ca vor sa isi pastreze controlul in vremuri economice tulburi. Vor sa aiba libertatea de a ajusta dobanda in functie de inflatie.

Asa ca, daca ai facut deja aceasta greseala. Adica daca ti-ai facut un credit pe termen lung in schimbul unei dobanzi variabile, incearca sa faci tot ce tine de tine, astfel incat sa scapi de el.

Poti sa actionezi in doua moduri:

In primul rand incearca sa platesti anticipat o suma cat mai mare de bani, astfel incat sa beneficiezi de o recalculare a dobanzii.

Iar daca nu poti sa faci acest lucru, incearca sa vorbesti cu banca si sa incerci o convertire a creditului cu dobanda variabila intr-un credit cu dobanda fixa.

Dar misca-te repede, pentru ca odata ce intra in joc inflatia, dobanzile calculate de banca vor creste. Si in consecinta iti va creste si rata ta la banca.

Nu achizitiona instrumente financiare cu venit fix.

Ma refer aici la obligatiuni si la titlurile de stat. Bineinteles si fondurile aferente, care practica investitia in astfel de instrumente financiare.

Acestea isi vor pierde din valoare, prin insusi faptul ca dobanda pe care tu o sa o incasezi va fi papata de inflatie.

Nu vei face altceva decat sa gresesti intr-un mod asemanator punctului 1. Doar ca intr-un alt context.

Adu-ti aminte ca exista doua tipuri de dobanzi – fixa si variabila.

La dobanda fixa controlul apartine celui care ia bani cu imprumut.
Iar la dobanda variabila controlul apartine celui care da bani cu imprumut.

Asa ca, daca la punctul 1 in joc era banca care ti-a dat bani cu imprumut, dar in schimbul unei dobanzi variabile. Acum intra in joc statul, care ia bani cu imprumut de la tine, dar in schimbul unei dobanzi fixe.

Adica, cele doua entitati (statul si banca) joaca foarte inteligent si respecta regulile pe care eu ti le-am transmis. Exact asa cum am discutat și în cadrul acestor 2 articole – Fără investitii în titluri de stat și – Fără credite ipotecare pe termen lung.

Sa luam un exemplu…

Sa spunem ca achizitionezi titluri de stat la o dobanda de 5% pe 2 ani.

Lucrurile sunt foarte simple…

Daca in primul an inflatia este de 4% iar in al doilea an inflatia este de 8%, rezulta o medie a inflatiei de 6%. Asta inseamna ca tocmai ai pierdut 1% din valoarea banilor.

Bine, daca tu ai investit 1000 de euro, o sa primesti 1050 euro de la stat. Doar ca valoarea acestora este mult mai mica. Tu poti sa ai impresia ca ai prîmit mai mult, doar ca puterea de cumparare a acestora a scazut.

Concluzie.

Asa ca, toate acestea fiind spuse, vreau sa inchei cu urmatorul lucru. Lucru de care trebuie sa tii cont toata viata ta, de acum inainte.

Incearca sa joci in terenul celor care aleg sa castige. Incearca sa faci si tu ce face banca sau ce face statul.

Iar daca pana in acest moment nu stiai ca poti sa faci acest lucru, acum o sa afli ca poti.

Intr-adevar nu o sa folosesti aceleasi tool-uri, doar ca o sa te folosesti de unele asemanatoare. Ai mai multe detalii în cadrul acestui material – Cum profiti de pe urma inflatiei.

Pentru ca a castiga sau a pierde de pe urma inflatiei nu tine decat de alegerea ta. Si mai ales, de cunostintele si informatiile care stau la originea alegerii.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook.

Cum sa te protejezi de inflatie.

Distribuie pentru prietenii tăi ///
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *