Cum sa treci cu bine peste un esec financiar.
Vreau sa incep acest material cu cel mai important lucru. Fii atent aici…
Nu exista eșec. Eșecul este doar o interpretare. Este doar un mod de a privi lucrurile…
În momentul in care greșești, tu de fapt evoluezi. Inveti lectii. Devii mai bun pe aceasta latura. Prinzi experienta.
Cand greșești, cand ai parte de un eșec financiar, tine minte:
INVETI O METODA PRIN CARE NU POTI SA OBTII ACEL REZULTAT PE CARE TI-L DORESTI.
Deci încă o dată, cand vrei sa obții un rezultat si procedezi intr-un anume fel și greșești, in acel moment ai parte de o lecție.
INVETI O METODA PRIN CARE NU POTI SA OBTII ACEL REZULTAT.
Adică, exista doua aspecte la care trebuie sa fii atent:
Cand reușești – înveți o metoda prin care poti sa obții acel rezultat.
Cand eșuezi – înveți o metoda prin care NU poți să obții acel rezultat.
Cred ca ai observat care este diferenta. Am scris cuvântul cu majuscule, ca să îți fie mai ușor.
De ce esuezi pe plan financiar, care este motivul.
Cand ai parte de un eșec pe plan financiar, înseamnă ca nu ai cunostinte. Adică vrei sa iti atingi un obiectiv de ordin financiar sa spunem, dar nu stii cum sa faci acest lucru.
Acum, trebuie sa înțelegi că atunci cand esuezi nu înseamnă că ești prost. Ci înseamnă că mai ai nevoie de timp. Ca sa afli cum trebuie sa procedezi mai exact.
Exact ca un copil care învață să meargă. Daca copilul cade nu inseamna ca acel copil este prost. Ci pur și simplu copilul are nevoie de timp și de repetiție ca sa isi dezvolte acea abilitate.
La fel se intampla și în cazul tau, atunci când poate te gandesti sa bagi banii intr-o investitie și ii pierzi.
Nu inseamna ca esti prost. Nu inseamna ca investitiile nu sunt pentru tine. Ci pur și simplu iti lipsesc cunostintele de ordin investițional.
Nu stii ce trebuie sa faci. Pentru ca nu ai mai făcut acest lucru. Ai nevoie de timp și de repetiție.
Care este scopul unui esec de ordin financiar.
Scopul unui esec de ordin financiar este unul destul de simplu:
Sa iti arate ca ceea ce faci NU FACI BINE.
Asta înseamnă că trebuie sa acționezi diferit. Nu sa abandonezi. Ci sa schimbi ceea ce faci.
Acum, mulți oameni interpretează gresit eșecul. Adică consideră că dacă au parte de un eșec, trebuie sa se oprească.
Cand de fapt eșecul este un semn ca trebuie sa înaintezi. Ca trebuie sa continui înspre îndeplinirea obiectivului, dar sa schimbi ceea ce faci.
Sau ca să o iau altfel:
Eșecul este o forma de îndrumare.
Te îndreaptă înspre direcția potrivita. Iti călăuzește calea. Te ajuta sa nu o iei pe cărări gresite.
Care este motivul pentru care vrei sa eviți eșecul pe plan financiar.
Pentru ca asa ai fost programat…
De către părinți…
De către profesori…
De către mass media…
Acum, sa nu intelegi ca eu caut vinovați. Nu asta este ideea, nu vreau sa dau vina pe ei. Pentru ca si ei fac parte din sistem.
Chiar dacă ei sunt vinovati de acest lucru, acești oameni nu trebuie judecati. Pentru ca inclusiv ei sunt inconstienti si o fac involuntar.
Acesti oameni te fac sa iti fie teama de eșec, pentru ca si lor le este teama de esec. Totul se intampla prin comportament, nu exista intentie.
De exemplu:
Părintele iti spune ca esti prost daca nu iei note mari la scoala. Pentru ca asa a fost crescut. Asa crede el că poți să ajungi fericit.
Sau seful te sancționează si iti face referat de abatere disciplinară, daca întâmpini erori în cadrul activității tale profesionale. Pentru ca asa a văzut el că se face.
Ori mass media te arata cu degetul si te marginalizeaza daca greșești. Pentru ca asa au fost formati de către superiori.
Deci, oamenii nu au nici o vina. Sunt exact în aceeași postura în care ești și tu. Sunt doar o piesa în tot acest joc de domino.
Totusi, trebuie sa intelegi ca totul tine de programare. De modul în care ai fost setat sa trăiești.
Tot acest transfer de emoție negativa legat de eșec, tine de mediu. Este rezultatul tuturor celor care „au lucrat la tine”.
De ce ai tendința de a abandona cand ai parte de un eșec pe plan financiar.
O sa ai tendința să renunți in momentul în care greșești pentru ca eșecul iti crează o stare de dezamăgire.
E ca o palma care iti arata ca mai ai de învățat. E cel mai dur profesor.
Ideea e ca eșecul te scoate din zona de confort. Si te face sa crezi ca nu esti bun de nimic.
Iar din acest motiv o sa ai tendința de a abandona. De a te da la o parte.
In acelasi timp, cand o sa greșești, cand o sa pierzi bani, o sa vezi ca o sa simti o plăcere enorma daca dai vina pe alții.
Durerea emoțională pe care o simti atunci cand pierzi bani, este atât de mare, încât deseori o sa ai tendința să arunci vina pe altii.
Totusi, de fiecare data cand faci acest lucru, o sa anulezi lectia pe care trebuie sa o înveți. Si o sa te te reintorci la starea inițială din punct de vedere financiar.
Asta înseamnă că trebuie să te obișnuiești sa trăiești cu aceasta dezamăgire. Trebuie sa o tratezi ca atare. Si sa o iei ca pe o lecție, ca pe o oportunitate, pentru ca exact asta este.
Cum sa treci cu bine peste un esec financiar.
Sunt 4 obiceiuri pe care trebuie sa ti le insusesti. Iar aceste obiceiuri tin in primul rand de tine.
Cu cat esti mai inteligent și mai capabil emotional, cu atat mai usor o sa poti sa le pui in practica.
Invata sa trăiești cu eșecul.
Trebuie sa iubesti eșecul, pentru ca acesta lucrează pentru tine, astfel incat sa poti sa iti formezi un caracter din ce in ce mai puternic.
Atentie, nu trebuie sa cauti eșecul in mod intentionat. Nu asta este ideea. Tot ceea ce vreau sa spun e ca este foarte important sa te astepti si sa fii pregatit pentru eșec.
Doar prosti consideră că totul in viata o sa meargă bine. In schimb, oamenii inteligenti se pregătesc din punct de vedere mental si emotional pentru momentele mai dificile.
O astfel de abordare iti permite sa fii calm si echilibrat in gândire atunci cand întâmpini obstacole. Si atunci cand ai parte de tot felul de probleme de ordin financiar.
Nu te judeca cand pierzi bani.
Dacă ești prea dur cu tine însuți atunci cand greșești, o sa devii foarte precaut, o sa te ascunzi si o sa fugi de probleme.
Daca in momentul in care pierzi bani, iti activezi dialogul interior si te critici sau te judeci, o sa te atrofiezi financiar.
Este foarte greu să înveți să faci bani atunci cand te pedepsești tot timpul cand nu ai parte de rezultate pozitive.
Pentru ca o sa iti fie frica sa intreprinzi activități noi. Iar ca sa poti sa ajungi independent financiar trebuie neaparat sa te obisnuiesti sa intreprinzi activități noi.
In schimb, dacă o sa te obișnuiești sa trăiești cu eșecul, o sa faci foarte multi bani. Pentru ca o sa conștientizezi ca eșecul reprezinta de fapt o lecție.
În spatele eșecului se ascunde o oportunitate. Trebuie doar sa iti dezvolti capacitatea de a o observa.
Nu pune pret pe parerea celor din jur.
Atunci cand greșești o sa ai tendința să te ascunzi de ceilalti. O sa ai tendința să fugi de greselile tale.
Nu te simti bine in momentul in care ceilalti te percep vulnerabil. Orice om are un ego. Iar cu cat esti mai mic cu atat ego-ul este mai mare.
Oricum ar fi, tu trebuie sa intelegi ca toata lumea greșește. Diferenta consta in modul in care interpretezi acea greșeală.
Un om liber și independent nu pune pret pe parerea celor din jur. Isi urmareste propria evolutie si este foarte atent la propria persoana.
Ideea e ca dacă ești capabil să îți asumi consecințele faptelor tale, si daca recunoști atunci cand greșești, abia atunci o sa poti sa crești si sa ajungi inteligent financiar cu adevarat.
Vorbeste cu cineva care este liber sau independent financiar.
Cand ai probleme medicale te duci la un medic. Cand ai probleme de siguranta, apelezi la un polițist. Cand vrei sa înveți să gatesti apelezi la un bucatar.
La fel trebuie sa procedezi si atunci cand ai probleme cu banii. Trebuie sa cauti un om care are bani, care este liber sau independent financiar.
Pentru ca un om cu cat este mai independent financiar, cu atat este mai tăbăcit de probleme si de eșecuri.
Un om care este independent a trecut prin ceea ce treci tu, a fost acolo. Asta înseamnă că este în măsură si poate sa iti spuna cum trebuie sa procedezi. Sau cel putin sa vina cu un sfat.
Asa ca, atunci cand ai un eșec financiar, nu trebuie sa te duci la cel mai bun prieten al tau. Mai ales daca el săracul este mult mai depășit de situație decat tine.
În schimb incearcă să vorbești cu un om liber sau independent pe plan financiar. Încearcă să îți cauți un mentor. Sa achizitionezi servicii de consiliere sau de consultanta.
Ideea e ca trebuie sa recunosti ceea ce nu cunosti. Ca sa ajungi la un moment dat sa cunosti ceea ce nu cunosti.
Câteva cuvinte importante.
Nu vreau sa crezi ca trebuie sa greșești. Ci vreau sa fii pregatit pentru cand o sa greșești.
Iti spun acest lucru pentru ca nu exista activitati noi pe care sa le intreprinzi fără să gresesti.
În general, lumea fuge de greutăți pentru a avea parte de o viata confortabila. Cand de fapt trebuie sa ieși din zona de confort, ca sa poti sa te obișnuiești cu greutatile.
Deci, nu mai te da la o parte atunci cand e vorba de bani. Atunci cand vrei sa iti atingi un obiectiv financiar si eșuezi.
Ci încearcă să vezi cu ce ai greșit. Unde trebuie sa schimbi. Ce lipsește de fapt.
Cea mai mare caracteristică a omului bogat este perseverența. Capacitatea lui de a continua în ciuda tuturor obstacolelor.
Imediat îmi dau seama dacă un om o sa ajungă independent financiar sau nu. Doar prin simplul fapt de a ma uita la reacția lui in momentul in care greșește.
Daca cu fiecare eșec devine tot mai „nebun” ca sa reușească, înseamnă că este un om independent financiar. Chiar daca in exterior încă nu se vede acest lucru.
În schimb, daca abandonează, e clar, omul o sa rămână sarac pentru mult timp de acum inainte.
Concluzie. Cum sa treci cu bine peste un esec financiar.
Principalul motiv pentru care ai probleme cu banii tine de eșec. Sau mai bine spus, de modul tau de a te raporta la eșec.
Faptul că nu ai bani sau ca nu stii cum sa faci bani, tine de incapacitatea ta interioară de a tolera dezamăgirea pe care o experimentezi in urma unui eșec financiar.
Iti place sa eviți dezamăgirea in loc sa o infrunti. Nu te simti bine in momentul in care ai parte de acest sentiment. Și preferi sa te opresti din activitate si sa arunci vina pe altcineva.
Totusi, dacă vrei sa ajungi liber sau independent financiar, trebuie sa te obișnuiești cu eșecul. Trebuie sa înveți să îți controlezi sentimentul de dezamăgire.
Asta înseamnă că trebuie să fii flexibil. Sa recunosti ca nu cunosti. Si sa iti accepti un asa zis statut de discipol.
După ce faci acest lucru, doar timpul te mai desparte de banii pe care ții doresti.
Baftă si spor la bani.
Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:
www.laurentiuungureanu.com
Apropo...
Te-ai saturat sa muncești doar ca sa supraviețuiești? Vrei sa castigi mai multi bani, sa devii liber pentru totdeauna?
Cursurile edvim vor rezolva problema. Peste 95% din membri ajung independenti financiar.
Ai acces la platforma 24/7, update-uri la zi, consiliere one2one, comunitate, networking, posibilitate plan financiar personal etc
Mi”a placut articolul despre esec. Te trezește la realitate. Mulțumesc si felicitări
Buna Irina,
Si noi iti multumim.
Bafta si spor la bani!