Meniu Închide

Daca ai datorii esti un om norocos

Daca ai datorii esti un om norocos.

Datorie… Un cuvant care transmite fiori celor mai multi dintre noi inca din momentul in care este pronuntat.

Care ar fi parerea ta daca ai afla ca exista oameni carora le place sa faca datorii ? Oameni care cauta cu disperare sa ia bani cu imprumut. Oameni care reusesc sa faca cu banii altora ceea ce nu reusesc altii sa faca cu banii lor.

Cea mai mare majoritate a bogatilor duc in spate foarte multe datorii. Insa, nu doar ca au foarte multe datorii, dar se si folosesc de datorii pentru a deveni si mai bogati.

Exista doua tipuri de datorii : Datorii bune si datorii rele.

Daca reusesti sa intelegi diferenta dintre cele doua vei ajunge bogat. Daca acum nu ai idee care este aceasta diferenta, citeste in continuare…

Datorii rele.

Datoriile rele sunt datoriile care nu genereaza nici un flux de numerar in momentul in care sunt accesate. Sunt datoriile contractate pentru satisfacerea poftelor si dorintelor proprii la un moment cat mai apropiat de prezent. Cand iti faci o astfel de datorie castigi pe moment, dar pierzi pe termen lung,

Nu trebuie sa fii un consumator de profesie, mai ales cand faci primii tai pasi in drumul spre independenta financiara. Nu cheltuii banii pe haine de firma, gadgeturi de ultima generatie sau mobila de cea mai buna calitate. Cu atat mai mult, daca nu dispui de suma necesara pentru achizitionarea acestora cu banii jos.

Incearca sa scapi de aceasta tenta de satisfacere a nevoilor pe moment. Daca acum nu ai tot ceea ce iti doresti trebuie sa stai calm. Asta nu inseamna ca nu o sa ai deloc ceea ce iti doresti. Daca lucrezi in directia potrivita si te folosesti de o perseverenta adecvata, cu siguranta ca rezultatele vor fi pozitive.

Cateva tipuri de datorii rele :

O datorie rea este imprumutul pentru achizitia unei masini. Deoarece in timp vei fi nevoit sa scoti bani din buzunar pentru plata datoriei dar si pentru intretinerea ei.

Iti creezi o datorie rea si in momentul in care accesezi un credit pentru a finanta o calatorie in tarile calde. Dupa ce te intorci, vei fi nevoit sa te spetesti pentru o perioada lunga de timp pentru a reusi sa iti stingi toate obligatiile.

In acelasi timp, daca faci cumparaturi cu cardul de credit sau iti cumperi electronice si electrocasnice in rate, te afli in aceeasi situatie.

Ca o paranteza, cred ca cel mai bun exemplu de datorie rea cu care suntem contemporani este cardul de credit. Orice iti poti cumpara cu el, numai sa generezi bani nu poti sa faci.

Am cunostinte care si-au facut carduri de credit. Iar acum au dublu sau triplu de restituit inapoi. Si nici ei nu inteleg cum s-a ajuns in aceasta situatie.

Un alt articol pe care trebuie sa il citesti neaparat  – Pentru a castiga multi bani trebuie sa muncesti putin.

Datorii bune.

Cel mai simplu exemplu de datorie buna este creditul bancar sau imprumutul pentru achizitionarea unei locuinte.

Nu ai nevoie decat de un procent mic din suma iar banca te sprijina cu diferenta. Mai apoi tu o inchiriezi. Tu ramai cu proprietatea iar chiriasul iti plateste rata. Din cate observi datoria este pe numele tau, dar ti-o plateste altcineva. Deci este o datorie buna.

Cunosc pe cineva care a inceput in domeniul imobiliar cu investitia in garaje auto. Se indatora, le cumpara, le renova si apoi le vindea. Acum are in portofoliu proprietati imobiliare, in special terenuri agricole care cumulat insumeaza din punct de vedere valoric pe putin 1 milion de euro.

Asta inseamna ca daca reusesti sa iti creezi cat mai multe astfel de datorii, vei avea sansa sa ajungi bogat intr-o perioada relativ normala de timp.

Alt tip de datorie buna este datoria pentru dezvoltarea businessului.

Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a trece la nivelul de scalare a afacerii este sa iti cauti finantare. Daca proiectul tau este facut de oameni capabili si valorosi cu siguranta ca imprumutul contractat iti va aduce si mai multi bani in conturile societatii.

Un alt exemplu…

Sa iti ofer si un exemplu de un nivel mult mai inferior.

Sa zicem ca il cunosc pe vanzatorul ” X “, care vinde un telefon la pretul de 200 euro. Dar eu am experienta si stiu ca pretul telefonului este de 300 euro. Dar poate ” X ” il vinde pentru ca are nevoie urgenta de bani.

Eu imprumut cei 200 euro de la ” Y “. Ma duc si cumpar telefonul de la ” X ” cu 200 de euro. Gasesc imediat un cumparator pe nume ” Z ” caruia il vand cu 300 euro. Apoi la final ii dau banii inapoi lui ” Y ” cu dobanda, sa zicem ca ii dau 250 euro ( nimeni nu te imprumuta de ochi frumosi ). Iar eu am castigat 50 de euro.

Asta se numeste datorie buna. Cu banii pe care eu i-am imprumutat am generat alti bani. Toti cei implicati in aceasta afacere au castigat tot ceea ce si-au dorit :

  • “ X “ a vandut telefonul, deci si-a indeplinit obiectivul.
  • “ Z “ si-a cumparat telefonul pe care si-l dorea.
  • “ Y “ a castigat 50 de euro pentru ca m-a imprumutat pe mine.
  • Iar eu am castigat 50 euro.

Din cate observi exemple sunt nenumarate. Doar ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa intelegi aceasta diferenta dintre datoriile rele si datoriile bune.

Din acest motiv in titlu iti spun ca daca ai datorii esti un om norocos. Pentru ca orice datorie buna pe care o faci reprezinta o sansa pentru tine de a iti multiplica banii. Pentru ca imprumutul ca si orice alt lucru in viata este relativ. Depinde foarte mult de tine, daca stii cum sa folosesti aceasta parghie.

Asa ca, intr-un final, tot ceea ce te rog este sa nu mai te gandesti la datorie ca la o mare corvoada. Cei mai multi dintre noi asociem datoria cu necazul. Si tocmai acest lucru ne impiedica sa ne imbogatim.

Deci ce zici merita sa iti faci datorii ?

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook.

Ajuta-ti prietenii sa isi dezvolte personalitatea !!!
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *