Meniu Închide

De ce ai nevoie de un plan cand faci investitii

De ce ai nevoie de un plan cand faci investitii

De ce ai nevoie de un plan cand faci investitii.

Investiția nu este altceva decat un plan personal. Asta înseamnă că în momentul in care cauti sfaturi de ordin financiar, trebuie să îți cont neaparat si de propria ta persoana.

Nu stiu daca iti dai seama, dar oricate sfaturi financiare primesti de la mine, acestea nu au nici o valoare pentru tine, daca tu nu înțelegi care este scopul tau investițional.

O investitie este precum un vehicul. O investitie trebuie sa te duca din punctul A in punctul B. O investitie trebuie sa te duca de la statutul financiar actual la statutul financiar la care aspiri.

Asta înseamnă că tu trebuie sa iti cunosti scopul si sa intelegi care este destinația ta. Trebuie sa stii unde vrei sa ajungi.

În același timp, asta inseamna ca pentru fiecare persoana in parte exista un plan de investitii diferit.

De asta exista mai multe tipuri si mai multe modele de mașini. Pentru ca exista mai multe gusturi și mai multe nevoi.

În investitii lucrurile sunt asemanatoare, trebuie sa stii ce îți place. Care sunt gusturile si care sunt nevoile tale. Trebuie sa stii ce vrei sa devii, odată ce reușești să investesti cu succes.

Întâi trebuie sa cunosti directia si abia apoi trebuie sa intelegi procesul.

Cel mai greu moment pentru mine, este atunci cand un client imi cere sfaturi legat de o anumita investitie.

Deseori, oamenii mă întreabă, care este cea mai buna investitie pe care ar putea să o facă. Ce le recomand, imobiliare sau bursa, afaceri sau metale prețioase etc.

Oricum ar fi, ideea este ca oamenii se așteaptă la un raspuns direct sau cat mai rapid.

Însă, este foarte greu să faci o recomandare de investitie, pana nu înțelegi ce vrea omul sa faca cu viata lui pana la urma.

Procesul este foarte simplu, se invata, se copiaza. Mult mai greu însă este sa intelegi care e direcția.

Care este scopul pentru care investesti?
Ai un plan pe termen mediu si lung?
Vrei sa predai investiția mai departe sau vrei sa o închizi?

Este posibil să fii nevoit sa investesti si in instrumentele financiare care nu te reprezinta.

În funcție de nivelul statutului financiar la care vrei sa ajungi, exista posibilitatea sa fii nevoit uneori sa investesti si in activele care nu te reprezinta.

De asta spun ca nu are importanta in ce îți recomand eu sa investesti. Pentru ca este foarte importanta destinația, care asa cum spuneam, ține de tine.

Este ca atunci cand vrei sa pleci din București și vrei să ajungi la New York. Nu poti sa te duci numai cu masina, doar pentru simplul fapt ca tie iti place sa conduci. Trebuie sa schimbi si sa iei avionul sau vaporul.

Poate ca tie iti este frică de înălțime. Sau poate ca nu stii sa înoți si astfel te temi de apa. Insa, indiferent de situație, daca vrei sa ajungi in New York trebuie să fii dispus sa calatoresti ori cu avionul ori cu vaporul.

Asa ca, in functie de obiectivul pe care il ai, exista posibilitatea sa fii nevoit sa investesti si pe bursa. Chiar dacă tu ești fanul imobiliarelor.

Sau poate ca exista posibilitatea sa fii nevoit sa investesti si in aur, chiar daca tie iti place sa investesti in start-up-uri.

Nu trebuie sa te atasezi de instrumentele financiare in care investesti.

De exemplu, dacă investesti in imobiliare nu te atașa de imobilele pe care le cumperi. Nu pune pret pe acestea.

Poate ca la un moment dat vei fi nevoit sa vinzi un apartament care iti baga in buzunar o chirie de 500 de euro, in schimbul unei case cu potențial de 1500 de euro.

Nu rata aceasta oportunitate. Nu te atașa de acel apartament si nu uita care este destinația finală.

Apartamentul a reprezentat doar un vehicul care te-a condus de la un statut financiar la un alt statut financiar mai înalt.

Nu te agăța de acel apartament doar pentru simplul fapt ca iti place tie care este culoarea parchetului din dormitor.

Sa ma ierte Dumnezeu, daca tie asa iti place sa faci investitii, atunci sa stii ca meriți să rămâi sarac.

Este ca in exemplul cu călătoria de la București la New York. Te folosesti de avion sau de vapor doar ca sa ajungi la destinație. Nu ca sa te atasezi de acestea.

Deci, incearca sa tii cont de planul tau financiar personal. Si nu pune pret pe instrumentele financiare sau pe bunurile imobiliare în care investesti.

Concluzie. De ce ai nevoie de un plan cand faci investitii.

Nu uita, ca să poti să faci bani si sa ajungi bogat ai nevoie neaparat de un plan de investitii.

Pentru ca doar intr-un astfel de mod o sa poti sa ajungi la destinație. Ca sa poti sa ajungi la destinație trebuie sa stii care este destinația logic.

Mulți oameni nu isi dau seama, dar asta este primul lucru pe care trebuie sa il faci crede-ma. Odata ce iti cunosti obiectivul toate lucrurile se aștern de la sine.

Apropo, nu cumva sa cazi in capcana planului B. În cadrul acestui material ti-am spus că ai nevoie de un plan. Nu de mai multe planuri.

Nu cumva sa te apuci acum sa iti faci 50 de planuri. Ca sa fii pregatit atunci cand nu merg lucrurile.

Niciodată nu trebuie să procedezi asa. Ti-am explicat de ce, in cadrul acestui material – Niciodată sa nu iti faci un plan de rezervă.

Planul tau financiar trebuie sa fie sfânt. Trebuie sa fie singurul plan. Cu cat exista mai multe planuri, cu atat mai mult o sa iti pierzi din determinare.

Baftă si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Disclaimer

Nu uita, esti o persoana responsabila si iti asumi modul in care te folosesti de sfaturile mele. Eu nu pot fi tras la raspundere. Chiar daca nu iti place cum suna, trebuie sa ma asigur ca atat eu, dar mai ales tu, stim sa facem lucrurile cum trebuie.

Cele mai bune texte pentru tine:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?