Meniu Închide

De ce sa NU iti cumperi masina pe credit

De ce sa nu iti cumperi masina pe credit

De ce sa NU iti cumperi masina pe credit.

Zilele trecute am fost împreună cu un partener de afaceri prin zona pe unde am copilărit.

Dețin mai multe garsoniere pe care le am închiriate. Si a fost nevoie de o întâlnire pentru a discuta anumite detalii, mai tehnice sa le spun asa.

Cand dau sa plec, ma întâlnesc cu unul dintre prietenii cu care îmi petreceam timpul pe perioada copilăriei.

Nu l-am mai văzut de mulți ani iar tocmai atunci se afla și el prin zona. Cred ca era în vizita pe la părinți.

Și sincer, eu nici nu îl mai cunoșteam pentru ca acesta a mai și slăbit între timp. Iar dacă nu îmi atrăgea el atenția și nu ma striga, cred ca treceam pe langa el fără ca măcar sa il observ.

În fine, ideea principala e ca acesta se afla la volanul unui Mercedes destul de nou.

Iar acest lucru mi-a sărit în ochi imediat, mai ales ca situația noastră nu era una destul de roz din punct de vedere financiar. In momentul în care eram copii. Stiam de unde a plecat…

Gandeste-te ca am inceput sa fiu foarte bucuros pentru el, întrebându-mă în același timp cum a reușit sa își ridice standardul.

Iar acest lucru m-a facut dornic sa il întreb cu ce se ocupa, cum s-a descurcat sau ce a făcut mai exact.

Poate poate „fur” și eu ceva de la el. Sau poate poate ținem legătura și ne angrenam intr-o colaborare cu beneficii pentru ambele tabere.

De ce sa nu iti cumperi masina pe credit.

Doar ca ce sa vezi, toate aceste gânduri s-au transformat în simple iluzii. In momentul în care, pe parcursul discuției acesta îmi spune ca mașina pe care o are este achiziționată pe credit. Și pe langa acest aspect, scadenta împrumutului este abia peste 5 ani.

Nu am mai stat mult de vorba, am zâmbit și am plecat mai departe. Știam deja cum se prezintă situația pentru el.

Nu pentru ca ma dau eu mare. Ci pentru ca in finante personale nu contează cati bani ai sau ceea ce detii. Tot ceea ce contează este sa stii ce sa faci cu banii pe care ii ai și sa stii ce sa faci cu ceea ce detii.

Bun, acum tu trebuie sa intelegi faptul ca eu nu am o problema cu cei care isi achizitioneaza o masina pe credit, atat timp cât produc bani cu ea. Sau mai bine spus, atat timp cât este rentabila.

Dacă vrei sa o inchiriezi sau dacă vrei sa prestezi servicii de car sharing, chiar iti recomand sa faci cât mai repede un imprumut pentru a achiziționa un autoturism.

Pentru ca datoria ți-o plateste clientul, iar la final tu ramai cu mașina.

Dar daca iti cumperi o masina pe credit sau în leasing, doar pentru a-ti satisface poftele sau pentru a te poziționa mai bine din punct de vedere social în fata celorlalți, nu faci altceva decât sa iti tai singur creanga de sub picioare.

Acum, hai să revenim și sa îți explic mai pe scurt, de ce sa nu iti cumperi masina pe credit.

Pentru ca o sa platesti mult mai mult decât valoarea reala a autoturismului.

Indiferent ca vorbim de un credit bancar, sau de un leasing direct la dealer-ul auto, o sa platesti între 20% și 30% mai mult decât plateste un client care achizitioneaza autoturismul cu banii cash. Asta în cel mai fericit caz.

Pe langa acest lucru, o sa fii obligat sa iti achiziționezi o asigurare pentru ea. O sa fii nevoit sa o repari din când în când, sa ii faci revizii auto periodice și sa scoti din buzunar o suma de bani in mod constant, in schimbul consumabilelor necesare.

Și da.. stiu ca toate aceste cheltuieli nu ar fi o problema pentru tine, atat timp cât veniturile iti permit sa te sustii intr-un asemenea mod. Doar ca odata ce tu apelezi la un credit, inseamna ca dovedești exact contrariul.

Pentru ca masina este un activ care se depreciază odată cu timpul.

Dupa ce ca plătești mult mai mult decât valoarea reala a mașinii, aceasta își mai și pierde din valoare odată cu timpul.

La 20.000 euro imprumut vei plati înapoi vreo 25.000 poate chiar mai mult. Pentru o masina care peste 5 ani sau poate mai devreme o sa valoreze câteva mii de euro.

Mașina este un bun care se depreciază. Iar cu timpul apar alte tipuri de mașini și alte modele de o calitate net superioara.

Mașini care datorita evoluției tehnologice, vor dispune de mai multe caracteristici. Vor avea mai multe optiuni și îți vor oferi mult mai multe beneficii.

Concluzie.

Concluzia este una destul de simpla.

Nu te da ceea ce nu ești… ÎNCA.

Este cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont.

În același timp, daca nu poti sa iti cumperi masina pe care ți-o dorești acum, inseamna ca nu ți-o permiti.

Acelasi lucru este valabil chiar si atunci cand vrei sa iti cumperi o casa. In acest ariticol iti explic mult mai in amanunt la ce ma refer – Creditul ipotecar te menține sărac.

Asa ca, incearcă întâi sa devii ceea ce trebuie sa devii, dacă vrei sa ai ceea ce iti doresti sa ai.

Restul sunt impresii. Pentru ca nu esti cu nimic mai prejos, daca conduci o masina mai ieftina pe moment.

Iar pana la urma, nu trebuie sa uiti niciodată ca scopul principal al unui autoturism este sa te ducă din punctu’ A in punctu’ B.

Nu cred ca este necesar sa atragi atenția sau sa incerci sa te întreci cu vecinul în numărul de parcari.

Bafta si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Disclaimer

Nu uita, esti o persoana responsabila si iti asumi modul in care te folosesti de sfaturile mele. Eu nu pot fi tras la raspundere. Chiar daca nu iti place cum suna, trebuie sa ma asigur ca atat eu, dar mai ales tu, stim sa facem lucrurile cum trebuie.

Cele mai bune texte pentru tine:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?