Meniu Închide

Diferenta dintre lider si manager

Diferenta dintre lider si manager.

In cadrul acestui material o sa afli care este diferenta dintre un lider si un manager, indiferent de perimetrul la care alegi sa te raportezi. Totusi, eu consider ca daca ai capacitatea sa iti aloci ambele atribute, vei reusi sa produci cele mai bune rezultate profesionale.

Se spune ca un lider poate fi un bun manager, dar un manager bun nu poate fi neaparat si un lider în adevăratul sens al cuvântului. Eu prefer insa sa spun ca odata ce te concentrezi pe a deveni un bun lider cu siguranta vei avea capacitatea de a deveni si un bun manager.

Ce este leadershipul.

Leadershipul reprezinta o calitate a influentarii oamenilor in scopul indeplinirii obiectivelor cu ingaduinta si pasiune.

Cel care practica leadershipul este un om cu viziune. Este un om care are capacitatea de a ii inspira pe adeptii sai, astfel incat acestia sa se regaseasca in viziunea lui. Vine in sprijinul acestora ca si ghid prin incurajare, colaborare si exemplu propriu. Ii ajuta sa isi creeze o strategie pentru atingerea obiectivelor.

Ce este managementul.

Managementul reprezinta capacitatea de conducere si coordonare sistematica a unei organizatii de catre un membru intr-un mod eficient si profitabil.

Cel care practica managementul este o persoana care este responsabila de controlul, coordonarea si planificarea in cadrul administrarii unei organizatii.

Ce este un lider.

Un lider nu trebuie sa detina neaparat o functie de conducere spre deosebire de un manager. 

Un lider este urmarit datorita credintelor, comportamentului si personalitatii lui.

Liderul invata din trecut, stie unde se afla in prezent si stie care este locul spre care se indreapta. Reuseste sa isi inspire echipa in cartografierea unei directii. Este cel care creeaza viziunea.

Liderul este cel care schimba procedurile si le imbunatateste. Nu ii este frica sa conteste o situatie de fapt, permitandu-si sa faca lucrurile in mod diferit si sa gandeasca diferit.

Liderul se concentreaza pe latura umana si are previziuni pe termen lung.

Liderul apare odata cu schimbarea si se ocupa in principal de rezultatele obtinute.

Ce este un manager.

Un manager depinde de functia de conducere din cadrul organizatiei.

Un manager este urmat de catre subalterni datorita structurii ierarhice.

Managerul are abilitatea de a executa o viziune. Se adapteaza viziunii companiei.

Un manager este un bun administrator, este cel care respecta procedurile si regulile intr-o organizatie.

Managerul se concentreaza asupra sistemelor, vede doar titluri si organigrame si are o viziune pe termen scurt.

Managerul apare odata cu stabilitatea si se concentreaza foarte mult pe procesul in sine.

Abilitatile unui lider.

Arta de a inspira – Are viziune si incredere – Are o atitudine pozitiva – Bune abilitati de comunicare – Deschis la minte – Este entuziast si transparent – Ii incurajeaza pe ceilalti – Isi asuma responsabilitatea – Deleaga sarcini – Isi motiveaza echipa.

Abilitatile unui manager.

Este disciplinat – Este angajat sa lucreze – Pune in practica deciziile – Are competenta si rabdare – Coordoneaza si planifica – Administreaza – Respecta procedurile – Aloca sarcini.

Ca si concluzie.

Cand vorbesti de management nu trebuie sa te gandesti doar la un director general dintr-o intreprindere internationala. Toti l-am vazut pe tatal nostru avand grija de nevoile noastre, administrand bugetul familiei, verificand programul si facand planuri pentru viitor. Asta tot management se cheama, chiar daca vorbim de un nivel mult mai inferior.

Nu trebuie neaparat sa te gandesti la Dalai Lama cand vorbesti de un lider vizionar. Lider poti fi si tu in momentul in care iti fixezi un obiectiv si poti sa transmiti entuziasmul tau celor din jur, reusind sa ii convingi sa puna umarul la atingerea lui.

In acelasi timp, niciodata sa nu traiesti cu impresia ca liderii se nasc lideri. Majoritatea calitatilor si abilitatilor sunt dezvoltate si slefuite in cadrul intregului proces operațional.

Diferenta dintre lider si manager

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook

Ajuta-ti prietenii sa isi dezvolte personalitatea !!!
Posted in LEADERȘHIP | INFLUENȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *