Meniu Închide

Diferenta dintre lider si manager

Diferenta dintre lider si manager

Diferenta dintre lider si manager.

Vreau ca în urma parcurgerii acestui material, sa intelegi care este diferenta dintre lider si manager, indiferent de perimetrul in care alegi sa te desfasori.

Totusi, încă de la început trebuie sa fii conștient de faptul ca atat timp cat ai capacitatea sa iti însușești ambele atribute, o sa reusesti sa generezi cele mai bune rezultate profesionale.

Treaba sta în felul urmator: se spune ca un lider poate sa fie si manager în acelasi timp. În schimb, un manager nu prezintă de fiecare data calitatile unui lider.

Insa, eu prefer sa cred ca odata ce o sa devii un lider, fii sigur ca o sa iti dezvolti si capacitatea de a deveni un bun manager.

Ce este leadershipul.

Leadershipul reprezinta abilitatea de motivare a celor din jur. Astfel incat acestia sa poată sa lucreze cu pasiune la materializarea viziunii tale.

Cel care practica leadershipul este un om cu viziune. Este un om care are capacitatea să îi inspire pe adeptii sai, astfel incat acestia sa se regaseasca in viziunea lui.

Vine in sprijinul acestora ca si ghid prin incurajare, colaborare si exemplu propriu. Ii ajuta sa isi creeze o strategie pentru a reusi sa își atinga obiectivele.

Ce este managementul.

Managementul reprezinta capacitatea de conducere si coordonare sistematica a unei organizatii, intr-un mod eficient si profitabil.

Cel care practica managementul este o persoana responsabila de controlul, coordonarea si planificarea unor echipe, in cadrul administrarii unei organizatii.

Ce este un lider.

Un lider nu trebuie sa detina neaparat o functie de conducere spre deosebire de un manager. 

Un lider este urmarit datorita credintelor, comportamentului si personalitatii lui.

Liderul invata din trecut, stie unde se afla in prezent si intelege care este locul spre care se indreapta. Reuseste sa isi inspire echipa in cartografierea unei directii. Este cel care creeaza viziunea.

Liderul este cel care schimba procedurile si le imbunatateste. Nu ii este frica sa conteste o situatie de fapt, permitandu-si sa faca lucrurile in mod diferit si sa gandeasca diferit.

Liderul se concentreaza pe latura umana si are previziuni pe termen lung.

Liderul apare odata cu schimbarea si se ocupa in principal de rezultatele obtinute.

Ce este un manager.

Un manager depinde de functia de conducere din cadrul organizatiei.

Un manager este urmat de catre subalternii sai datorita structurii ierarhice.

Managerul are abilitatea de a executa o viziune. Se adapteaza la viziunea companiei.

Un manager este un bun administrator. Și este cel care respecta procedurile si regulile în cadrul unei organizatii.

Managerul se concentreaza asupra sistemelor. Plus ca vede doar titluri si organigrame. Și are o viziune pe termen scurt.

Managerul apare odata cu stabilitatea si se concentreaza foarte mult pe procesul in sine.

Abilitatile unui lider.

Arta de a inspira – Are viziune si incredere – Are o atitudine pozitiva – Bune abilitati de comunicare – Deschis la minte – Este entuziast si transparent – Ii incurajeaza pe ceilalti – Isi asuma responsabilitatea – Deleaga sarcini – Isi motiveaza echipa.

Abilitatile unui manager.

Este disciplinat – Este angajat sa lucreze – Pune in practica deciziile – Are competenta si rabdare – Coordoneaza si planifica – Administreaza – Respecta procedurile – Aloca sarcini.

Ca si concluzie.

Cand vorbesti de management nu trebuie sa te gandesti neaparat doar la un director general dintr-o intreprindere internationala.

Sunt sigur ca si tu l-ai văzut pe tatal tău cum administreaza bugetul, cum verifica programul sau cum aloca sarcini membrilor familiei.

Asta tot management se cheama, chiar daca vorbim de un nivel mult mai inferior.

Nu trebuie sa te gandesti neaparat la Dalai Lama cand vorbesti de un lider vizionar.

Lider poti fi si tu in momentul in care iti trasezi un obiectiv. Si poti sa transmiti entuziasmul tau celor din jur, astfel incat sa ii convingi sa puna umarul la atingerea lui.

În același timp, pe langa acest aspect, este imperios necesar sa intelegi ca niciodata nu trebuie sa traiesti cu impresia ca liderii se nasc lideri.

În general majoritatea calitatilor si abilitatilor unui lider, sunt dezvoltate si slefuite in cadrul intregului proces operațional.

Diferenta dintre lider si manager.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook

Distribuie pentru prietenii tăi ///
Posted in LEADERȘHIP | INFLUENȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *