Meniu Închide

Diferenta dintre lider si manager

Diferenta dintre lider si manager

Diferenta dintre lider si manager.

Vreau ca în urma parcurgerii acestui material, sa intelegi care este diferenta dintre lider si manager, indiferent de perimetrul in care iti desfasori activitatea.

Totusi, încă de la început trebuie sa fii conștient de faptul ca atat timp cat ai capacitatea sa iti însușești ambele atribute, o sa reusesti sa generezi cele mai bune rezultate profesionale.

Treaba sta în felul urmator: se spune ca un lider poate sa fie si manager în acelasi timp. În schimb, un manager nu prezintă de fiecare data calitatile unui lider.

Insa, eu prefer sa cred ca odata ce o sa devii un lider autentic, fii sigur ca o sa iti dezvolti si capacitatea de a deveni un bun manager.

Ce este leadershipul.

Leadershipul reprezinta de fapt abilitatea de a-i motiva pe cei din jur. Astfel incat acestia sa poată sa lucreze cu pasiune la materializarea viziunii tale.

Cel care practica leadershipul este un om cu viziune. Este un om care are capacitatea să îi inspire pe adeptii sai, astfel incat acestia sa se regaseasca in viziunea lui.

Vine in sprijinul acestora ca si ghid prin incurajare, colaborare si exemplu propriu. Ii ajuta sa isi creeze o strategie pentru a reusi sa își atinga obiectivele.

Ce este managementul.

Managementul reprezinta capacitatea de conducere si coordonare sistematica a unei organizatii, intr-un mod eficient si profitabil.

Cel care practica managementul este o persoana responsabila de controlul, coordonarea si planificarea unor echipe, in cadrul administrarii unei organizatii.

Ce este un lider.

Un lider nu trebuie sa detina neaparat o functie de conducere spre deosebire de un manager. Deoarece un lider este urmarit datorita credintelor, comportamentului si personalitatii sale.

Liderul invata din trecut, stie unde se afla in prezent si intelege care este locul spre care se indreapta. Reuseste sa isi inspire echipa in cartografierea unei directii. Este cel care creeaza viziunea.

Liderul este cel care schimba procedurile si le imbunatateste. Nu ii este frica sa conteste o situatie de fapt, permitandu-si sa faca lucrurile in mod diferit si sa gandeasca diferit.

Liderul se concentreaza pe latura umana si are previziuni pe termen lung. Plus ca acesta apare odata cu schimbarea si se ocupa in principal de rezultatele obtinute.

Ce este un manager.

Un manager depinde de functia de conducere din cadrul organizației. Asta inseamna ca acesta este urmat de catre subalternii sai datorita structurii ierarhice.

Managerul are abilitatea de a executa o viziune și de a se adapta la viziunea companiei. Acesta apare odata cu stabilitatea și se concentreaza foarte mult pe procesul în sine.

Un manager este un bun administrator. Și este cel care respecta procedurile si regulile în cadrul unei organizatii.

Managerul se concentreaza asupra sistemelor. Vede in general titluri si organigrame. Și are o viziune pe termen scurt.

Abilitatile unui lider.

Arta de a inspira – Are viziune si incredere – Are o atitudine pozitiva – Bune abilitati de comunicare – Deschis la minte – Este entuziast si transparent – Ii incurajeaza pe ceilalti – Isi asuma responsabilitatea – Deleaga sarcini – Isi motiveaza echipa.

Abilitatile unui manager.

Este disciplinat – Este angajat sa lucreze – Pune in practica deciziile – Are competenta si rabdare – Coordoneaza si planifica – Administreaza – Respecta procedurile – Aloca sarcini.

Ca si concluzie.

Cand vorbesti de management nu trebuie sa te gandesti neaparat la un director general dintr-o intreprindere internationala.

Sunt sigur ca si tu l-ai văzut pe tatal tău cum administreaza bugetul, cum verifica programul sau cum aloca sarcini membrilor familiei.

Asta tot management se cheama, chiar daca vorbim de un alt context.

Și bineînțeles ca nu trebuie sa te gandesti neaparat la Dalai Lama cand vorbesti de un lider vizionar.

Lider poti sa fii si tu in momentul in care ai o viziune de viata. Si poti sa transmiti entuziasmul tau celor din jur, astfel incat sa ii convingi sa puna umarul la materializarea ei.

Asa ca, totul tine de perspectiva. Și de modul tău de a privi lucrurile.

În același timp, pe langa acest aspect, este imperios necesar sa intelegi ca niciodata nu trebuie sa traiesti cu impresia ca liderii se nasc lideri.

Desi în unele cazuri, acest lucru poate sa prezinte un adevăr, în general majoritatea calitatilor si abilitatilor unui lider, sunt dezvoltate si slefuite in cadrul intregului proces operațional.

Diferenta dintre lider si manager.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Disclaimer

Nu uita, esti o persoana responsabila si iti asumi modul in care te folosesti de sfaturile mele. Eu nu pot fi tras la raspundere. Chiar daca nu iti place cum suna, trebuie sa ma asigur ca atat eu, dar mai ales tu, stim sa facem lucrurile cum trebuie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?