Investitia in apartamente pentru inchiriat – 3 pasi extrem de importanti.
Undeva pe la 18 ani aveam foarte mult timp liber și nu știam ce sa fac cu el.
Eram ca majoritatea adolescentilor care ies de pe băncile liceului și habar nu au ce sa facă în viata.
Când eram copil aveam foarte multe vise despre cum o sa îmi trăiesc viata, țări exotice, timp liber, abundență financiara, inovații etc.
Școala a avut grija ca sa ma deposedeze de ele. Astfel, nu mai știam ce vreau, eram praf…
Credeam ca totul se rezuma la impresii, mașini scumpe, figuri etc.
Mi-am revenit repede, nu știu de ce dar mereu am fost asa. Am reușit sa ma feresc de vicii, oameni toxici etc.
În fine, ideea e ca pe la 18 ani aveam foarte mult timp liber. Și mi-l petreceam cu prietenii cat de mult puteam. Nu aveam mulți prieteni atunci, dar erau de calitate.
Ce vreau sa scot in evidenta aici e ca fratele mai mare al unui prieten cu care umblam eu avea vreo 5 garsoniere închiriate. Omul trăia liber și independent, doar prin simplul fapt ca avea în proprietate acele imobile.
Gandeste-te că de atat am avut nevoie. Deja se înrădăcinase în mine ideea achiziționării unei garsoniere, pe care sa o inchiriez pe termen lung.
Marele avantaj aici e ca îmi reveneam, visurile începeau sa reapara… Ma gândeam la abundenta, independenta financiara, libertate etc.
Momentul de cotitura – criza imobiliara din 2008.
Marele dezavantaj e ca totul se intampla prin anul 2007. Daca vroiai sa iti cumperi un apartament mediu in Bucuresti aveai nevoie de vreo 400 de salarii medii in economie.
Iti imaginezi cât de dezamăgit eram… Mai târziu aveam sa îmi dau seama ce norocos am fost ca nu mi-am permis un apartament atunci… știm cu toții ce a urmat.
Bine, ma gândeam eu ca ceva nu este în regula. Nu aveai foarte multi indicatori imobiliari de care sa te folosesti, ca sa faci analize, dar după calculele mele ma gândeam ca ceva o sa se intample.
Și a venit… :)))
În fine, la un moment dat visul incepea sa prindă contur pentru mine. Prin 2012 achizitionam prima mea garsoniera. Făceam primul pas către independenta financiara.
Toate preturile erau jos. Astfel ca ma indatoram in toate direcțiile numai sa îmi cumpăr cât mai multe garsoniere.
Pentru ca in 2017 deja sa ma bucur de libertate. Bine, am ales sa lucrez în continuare și sa accelerez în perimetrul antreprenorial.
Doar ca am învățat o groaza de chestii în cadrul celor 5 ani. Pe care vreau sa le împărtășesc cu tine.
Dacă te ajuta cu ceva, sper ca la un moment dat sa revii pe acest site. Si sa îmi spui concret care au fost contribuțiile mele.
Ideea e ca suntem condamnati sa implementam conceptul de educație financiara în România la nivel de masa.
Iar tu poti sa reprezinti puntea de legătură către generația care vine după tine, catre generația copiilor tai…
Investitia in apartamente pentru inchiriat – 3 pasi extrem de importanti.
Acum, dupa atatia ani de investitii imobiliare in Romania, daca ma intrebi pe mine, cand investesti in apartamente pentru inchiriat trebuie sa stapanesti bine 3 pasi.
Sunt 3 pasi de baza, pe care trebuie sa ii vezi ca pe un punct de plecare.
Ideea e ca atat timp cat intelegi procesul despre care urmeaza sa vorbesc, totul devine mai simplu pentru tine, crede-ma.
Nu ma voi lungi foarte mult, asa ca voi incepe cu primul pas…
Citeste – Prima ta investitie imobiliara de la A la Z. Un articol de baza pentru orice incepator in imobiliare
Primul pas: Achiziționează apartamentul.

Este primul lucru pe care trebuie sa il faci. Logic, nu poti sa intri in investitie daca nu achizitionezi activul in care vrei sa investesti.
Iar ca să poti să achizitionezi apartamentul, ai nevoie de bani. La fel de logic, pentru ca nimeni nu iti da o proprietate pe gratis, nici măcar la monopoly :))
Acum, odata ce vrei sa parcurgi acest pas, exista posibilitatea sa te afli într-una dintre urmatoarele 3 situatii:
- Ai toti banii de achizitie.
- Ai doar o parte din banii de achizitie.
- Nu ai nici un ban.
În primul caz, lucrurile sunt destul de simple. Iti alegi apartamentul pe care vrei sa il achizitionezi, il inchiriezi si apoi te bucuri de investitie.
Bine, un investitor avansat, ar imparti banii in mai multe avansuri. Iar apoi s-ar imprumuta de la banca special pentru a achizitiona mai multe imobile.
Dar despre acest aspect o sa vorbesc probabil intr-un alt material…
În al doilea caz, lucrurile sunt la fel de simple. Te duci la banca, vii cu banii de avans, contractezi un credit ipotecar, achizitionezi apartamentul si il închiriezi.
Iar in al treilea caz, lucrurile sunt si mai simple. Te duci la un prieten sau la o entitate financiara si ceri banii de avans. Iar apoi procedezi exact la fel ca la punctul numărul 2.
Cum investesti in apartamente pentru inchiriat cand nu ai bani.
Cum probabil deja ti-ai dat seama, poti sa faci acest lucru folosindu-te de banii altor persoane sau al entitatilor financiare. Este vorba despre OPM (other people’s money).
Uite de exemplu, ce spunea Robert Kiyosaki legat de banii altor persoane – OPM by Robert Kiyosaki.
OPM reprezinta datoriile bune. Care înseamnă de fapt banii pe care tu ii imprumuti. Si pe care ii folosesti ca sa faci și mai multi bani.
Aaaa… daca nu vrei sa ai obligații de ordin financiar, atunci așteaptă până strângi bani. Cred ca in vreo 10 ani o sa reușești.
Atentie, eu nu spun acum sa te arunci in datorii si sa cheltui banii inconstient. Tot ce spun eu, este ca atât timp cat iti creezi o datorie care la rândul ei iti creează un venit mult mai mare, esti pe drumul cel bun.
Am un prieten dezvoltator imobiliar care are aproximativ 1.000.000 de euro datorii. Da ai citi bine, 1.000.000 de euro datorii. Iar la un moment dat cineva l-a intrebat daca poata sa doarmă linistit noaptea.
Prietenul meu i-a raspuns ca da. Sau mai precis, acesta i-a răspuns că de când are aceasta datorie, parca doarme mult mai linistit decat inainte. Pentru ca urmează sa încaseze vreo 2.000.000 de euro.
Al doilea pas: Recupereaza-ti investiția.

Esti investitor doar in momentul in care primesti bani. Doar atunci când ai parte de încasări.
Dacă nu incasezi chirie de pe urma apartamentului pe care l-ai achiziționat, înseamnă că nu stii sa faci investitii in imobiliare.
În primul rând, ca să poti sa fii sigur ca iti recuperezi investiția trebuie sa stii sa te joci cu nivelul de risc la care te expui.
Asta înseamnă că trebuie sa te cunosti foarte bine. Să știi ce tip de investitor esti, iti place riscul, preferi stabilitatea, esti mai rigid financiar etc.
Si este foarte important sa cunosti ceea ce faci. Adică să studiezi piata, sa urmărești preturile, sa intelegi economia etc.
Daca nu esti inteligent financiar, astfel incat sa poti sa observi detaliile importante când investesti in imobiliare, riști să bagi bani într-un apartament si sa nu tii mai recuperezi niciodată.
Cum sa calculezi return on investment.
Cand achizitionezi un apartament pe care vrei sa il inchiriezi, trebuie sa stii sa calculezi rentabilitatea.
Sau cum se spune în piața de investitii, ROI (adica return on investment).
Formula este una foarte simpla. Si se prezinta în felul urmator:
- Castig/cost × 100 = ROI.
Aici ai si un calculator online care te poate ajuta – Calculator ROI.
În general garsonierele au cel mai bun randament. Dacă te duce capul in maxim 8 ani iti scoti banii. Iar restul reprezinta profit.
Pe piata, apartamentele cu doua camere au un procent de rentabilitate mult mai mic. Dar in acelasi timp au si cea mai buna rata de ocupare.
Mult mai repede iti pleaca un chiriaș dintr-o garsonieră, decat dintr-un apartament cu două camere.
În fine, sunt foarte multe detalii. Însă, tot ceea ce trebuie sa faci tu este să te educi financiar. Doar asa o sa fii sigur de actiunile pe care le intreprinzi.
Al treilea pas: Repeta procesul.

La fel ca pământul care se învârte în jurul soarelui. Dacă vrei să crești si sa faci bani din închirierea apartamentelor trebuie sa procedezi asemanator. Trebuie sa repeți procesul.
Iti cumperi un apartament, il achiti si reinvestesti banii pe care ii castigi. Adica iti mai cumperi un apartament cu care procedezi asemanator.
La început rezultatele se vad foarte greu. Dar pe parcurs, portofoliul tau o sa se mărească de la un an la altul.
Iar la un moment dat, crede-mă că o sa ajungi sa ai atât de multe apartamente incat nu o sa mai poti sa te ocupi de ele singur. Vei fi nevoit să apelezi la o firma de administrare.
Cand ajungi independent financiar din investitia in apartamente pentru inchiriat.
Exact asa cum spuneam, in primii ani nu o sa vezi niciun rezultat. Ba chiar o sa ai impresia ca mai mult cheltui decat castigi.
Însă, daca respecți ceea ce ti-am transmis eu mai devreme. Adică dacă repeți procesul in mod constant, fără să stai sa te demotivezi aiurea, o sa ajungi independent financiar.
Totusi, ca să obții un astfel de rezultat trebuie sa iti bagi și venitul activ in investitie. Pentru ca investițiile sunt investitii iar munca e munca.
Investițiile reprezinta de fapt un mod prin care iti multiplici banii, prin apreciere sau prin generarea de venit pasiv. Adică nu trebuie să existe eforturi considerabile din partea ta.
Însă, în același timp tu trebuie sa lucrezi, nu poti sa stai degeaba ca o iei razna. Trebuie sa faci ceva, trebuie sa existe o pasiune, o plăcere în a lucra pentru un scop anume.
Aceasta activitate iti aduce un venit activ. Eee, acest venit activ trebuie sa meargă tot în investitii.
De ce?
Ca sa poti sa forțezi nota. Adică să ajungi independent financiar mai repede.
Concluzie. Investitia in apartamente pentru inchiriat – 3 pasi extrem de importanti.
Cel mai important lucru pe care l-am invățat dupa atatia ani de imobiliare este urmatorul:
Nu ai nevoie neaparat de bani ca sa investesti in imobiliare
Știu ca in continuare iti este greu sa crezi ceea ce iti spun. Insa, ai văzut mai sus ca dacă știi sa folosești OPM în mod inteligent nu ai nevoie de banii tai.
Plus ca poti investi in REIT-uri de exemplu, sume mai mici de bani. Decat sa stai cu banii pe dreapta sau sa incerci sa faci economii ca un copil de clasa 1, mai bine sa ii bagi in REIT-uri.
La un moment dat o sa poti sa ii scoti si sa ii investesti direct intr-un apartament propriu.
Tot ce ma intereseaza pe mine este ca tu sa intelegi ca daca vrei sa investesti in imobiliare poti sa o faci incepand chiar din acest moment.
Doar ca trebuie sa te educi financiar. Si bineinteles ca trebuie sa actionezi, adica sa iesi din zona de confort.
Nu poti sa investesti in apartamente pentru inchiriat fără să te educi in mod practic, fara sa intelegi ceea ce trebuie sa faci.
Marele avantaj aici e ca toate aceste lucruri țin in primul rand de tine. Iar asta inseamna ca in mare parte nu depinzi de alții.
Ce poate fi mai frumos pentru un investitor, decat acest lucru, adica sa nu depinda de altii?
Nu exista…
Baftă si spor la bani.
Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:
www.laurentiuungureanu.com

Economist, antreprenor si investitor.
Descarca ebook GRATUIT –
Primul tau apartament pentru inchiriat – Ghid complet de la A la Z.
Servicii personalizate –
Consiliere financiara 1 la 1
Resurse premium –
Curs dezvoltare mindset – Rich mindset
Curs educatie financiara – Smart Finance
Curs investitii la Bursa – Actiuni individuale
Curs investitii imobiliare – Apartamente pentru inchiriat
Daca vrei sa vorbesti cu mine da-mi un email
contact@laurentiuungureanu.com
Lasa un comentariu mai jos si spune-mi care este parerea ta legat de sfaturile mele.