Meniu Închide

Investitia in titluri de stat : cea mai proasta afacere

Investitia in titluri de stat cea mai proasta afacere

Investitia in titluri de stat cea mai proasta afacere.

Ceea ce vreau sa afirm cu ajutorul titlului acestui articol este valabil doar daca vrei sa devii bogat. Si daca vrei sa aspiri la o liberate financiara de nivel inalt.

Titlurile de stat pot fi investitii foarte bune, doar daca iti doresti sa iti mentii acelasi statut financiar. Sau daca vrei sa cauti o modalitate prin care sa iti conservi valoarea banilor.

In mod sigur nu o sa pierzi bani in momentul in care investesti in titluri de stat. Dar nici nu o sa ajungi un Warren Buffet al investitorilor.

Tu alegi… Eu doar iti spun cum stau lucrurile de fapt.

Totusi, in marea majoritate a capitolelor despre bani, eu ma adresez in general celor care cauta metode originale de imbogatire. Chiar daca riscul de esec este mult mai ridicat.

Si celor care stiu ca timpul este cea mai pretioasa resursa. Iar din acest motiv nu isi permit sa piarda 3 ani sau 5 ani din viata lor, doar pentru un amarat de 5% rentabilitate (in cel mai fericit caz).

Nu stiu care este parerea ta fata de titlurile de stat. Nu stiu daca ai investit sau dacă iti doresti sa investesti in titluri de stat. Insa, tot ceea ce stiu eu este ceva mult mai important:

Cu cat riscul investitiei este mai mic, cu atat castigul de pe urma investitiei respective este mai mic.

Ce grad de risc au titlurile de stat?

Pai, dintre toate investitiile, titlurile de stat beneficiaza de cel mai mic risc posibil.

Chiar si depozitele bancare (desi mie nu imi place sa le numesc investitii) au un nivel de risc mult mai ridicat. Pentru ca probabilitatea ca o banca sa intre in faliment este mult mai mare decat probabilitatea ca un stat sa intre in incapacitate de plata.

Dar, deoarece mie imi place sa analizez toate variantele posibile, pot sa iti spun ca am gasit doar un singur motiv pentru care ti-ai dori sa investesti in titluri de stat.

Iti ofera cea mai mare siguranta posibila.

Doar ca aceasta siguranta vine la pachet cu un revers al medaliei: profitul de pe urma acestei investitii este minuscul.

Sa-i oferi statului o suma de bani in schimbul unei dobanzi de 5% pe o perioada de 2, 3 sau 5 ani, nu cred ca reprezinta o cale benefica catre avere.

De ce spun asta?

Pentru ca exista un dezavantaj ENORM pe care ti-l ofera investitia in titluri de stat, și anume:

Este un instrument de investitie cu venit fix.

Iar acest lucru iti poate dărâma profitul din toate privintele.

De ce?

Pentru ca tu nu poti sa stii peste ce rata a inflatiei o sa te lovesti in viitor. Nu poti sa cunosti acum procentul inflatiei de peste 2 ani sau 3 ani.

Economiile, piata si viata se schimba in general. Iar acest lucru iti influenteaza la maxim rata de rentabilitate de care poti sa beneficiezi de pe urma investitiei in titluri de stat.

Daca achizitionezi titluri de stat, sa zicem la o dobanda de 5% pe 2 ani. Iar per total perioada derulare investitie, rezulta o medie a inflatiei de 10%, sa stii ca tocmai ai pierdut 5 % din valoarea banilor.

Este foarte simplu, dar ca sa aprofundam subiectul vreau sa afli si urmatorul lucru:

Iti spun un mare secret (eu ti-l ofer pe gratis dar altii ar da orice ca tu sa nu il cunosti).

Noteaza-l pe o hartie pentru ca nu sunt multi cei care iti vor transmite aceasta informație.

Instrumentele cu venit fix reprezinta un avantaj pentru cel care ia bani (debitor). Cel care da banii (creditor) se poate lovi de probleme financiare asemanatoare celor prezentate anterior.

Din cauza acestui motiv exista foarte multe restrictii din partea statului. In momentul in care iti ofera certificate de titluri de stat.

Statul poate sa iti interzica rascumpararea banilor pe parcursul investitiei. Sau poate sa iti interzica posibilitatea de transfer ori de tranzactionare pe bursa a titlurilor de stat. Conditiile difera de la stat la stat.

Dar nu uita…

Cel care da bani cu imprumut in schimbul unei dobanzi fixe, este cel care are cele mai multe sanse sa piarda in acest joc.

Băncile nu acorda credite pe termen lung cu dobanda fixa.

Ti-ai pus vreodata intrebarea de ce bancile nu acorda credite pe 20 sau 30 ani cu dobanda fixa?

Stii cumva de ce creditele imobiliare si impotecare pot sa fie accesate doar insotite de o dobanda variabila?

Exact. Datorita acestui secret.

Ideea e ca băncile vor sa isi mentina controlul in perioade economice instabile. Exact asa cum am transmis si in cadrul acestui material – Creditul pe 30 de ani te mentine sarac.

Toate creditele acordate de banci cu dobanda fixa sunt pe maxim 5 ani la momentul actual (in rare momente se depaseste acest prag).

De ce fac acest lucru?

La fel, datorita secretului pe care eu ti l-am transmis.

Sa nu crezi niciodata toate balivernele pe care unii asa zisi economisti le arunca pe posturile tv. Ei cunosc aceste secrete, cunosc acest joc al banilor si il joaca foarte inteligent.

Si acum, dupa toate cele relatate anterior, daca stii ca exista aceasta posibilitate (sa pierzi din valoarea banilor) de ce trebuie sa mai investesti in titluri de stat?

De ce sa pierzi ani din viata ta doar urmarind niste cifre? Si asteptand niste rezultate pe care nu le poti influenta in nici o masura?

Bineinteles ca inflatia poate sa ramana la acelasi nivel. Sau poate intra pe o panta negativa si tu sa te alegi cu un profit rezonabil. Dar care este rostul unui astfel de demers?

Vrei sa ajungi bogat sau vrei sa imbatranesti asteptand ani la rand o rentabilitate de 5 % (daca vine si aia).

Mai am doar un singur lucru sa iti spun.

Cu “ajutorul” investitiilor in titluri de stat poti rata oportunitati financiare uriase de a deveni bogat.

Gandeste-te ca tu ii inmanezi statului o suma de bani, sa zicem pe o perioada de 3 ani. Perioada in care tu nu mai ai acces la acestia.

Bineinteles ca daca iti doresti un profit mai mare fii sigur ca o sa faci in asa fel incat sa ii oferi statului o suma mai mare. Sau pe o perioada mai lunga.

Doar ca dupa un an se iveste o mare criza financiara.

Majoritatea activelor scad la jumatate de pret. Iar tu in loc sa cumperi ai banii blocati timp de inca 2 ani.

Sau ai un prieten care vrea sa iti cedeze afacerea. Pentru ca acesta vrea sa plece in strainatate. Dar tu nu ai acces la bani.

Sau poate dai peste un chilipir imobiliar. Si in loc sa profiti de acea ocazie, te opresti pentru ca nu ai banii cash necesari.

Nu vreau sa mai continui pentru ca nu cred ca mai sunt foarte multe lucruri de adaugat.

Insa, ideea cred ca este una destul de simpla:

Ai grija ce investitii alegi sa faci.

Ai aici un articol in care poti sa vezi ce inseamna sa investesti inteligent – Cum sa traiesti din dividende.

Sau daca nu te intereseaza bursa poti sa te bagi pe inchirieri – Cum sa traiesti din chirii.

Numai bine iti doresc.

Investitia in titluri de stat cea mai proasta afacere.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook.

Distribuie pentru prietenii tăi ///
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *