Meniu Închide

Investitia in titluri de stat: cea mai proasta afacere

Investitia in titluri de stat cea mai proasta afacere

Investitia in titluri de stat cea mai proasta afacere.

Ceea ce vreau sa afirm cu ajutorul titlului acestui articol este valabil doar daca vrei sa ajungi bogat. Si daca vrei sa aspiri la o liberate financiara de nivel inalt.

Titlurile de stat pot fi investitii foarte bune, dar doar daca iti doresti sa iti mentii acelasi statut financiar. Sau daca vrei sa cauti o modalitate prin care sa iti conservi valoarea banilor.

In mod sigur nu o sa pierzi bani in momentul in care investesti in titluri de stat. Dar nici nu o sa ajungi un Warren Buffet al investitorilor.

Tu alegi… Eu doar iti spun cum stau lucrurile de fapt. Îmi exprim cunoștințele.

Totusi, in marea majoritate a timpului, eu ma adresez in general celor care cauta metode originale de imbogatire. Chiar daca riscul de esec este mult mai ridicat.

Si celor care stiu ca timpul este cea mai pretioasa resursa. Iar din acest motiv nu isi permit niciodata sa piarda 3 ani sau 5 ani din viata lor, doar pentru un amarat de 5% rentabilitate (in cel mai fericit caz).

Acum, eu nu stiu care este parerea ta legat de titlurile de stat. Nu stiu daca ai investit sau dacă iti doresti sa investesti in titluri de stat. Insa, tot ceea ce stiu eu este ceva mult mai important:

Cu cat riscul investitiei este mai mic, cu atat castigul de pe urma investitiei respective este mai mic.

Titlurile de stat prezintă un risc foarte mic.

Ce grad de risc au titlurile de stat?

Pai, dintre toate investitiile, titlurile de stat cred ca beneficiaza de cel mai mic risc posibil.

Chiar si depozitele bancare (desi mie nu imi place sa le denumesc investitii) au un nivel de risc mult mai ridicat.

Pentru ca probabilitatea ca o banca sa intre in faliment este mult mai mare decat probabilitatea ca un stat sa intre in incapacitate de plata.

Da, stiu ca exista si un fond de garantare pentru aceste depozite. Insa, nu uita ca acel fond are o limita…

In fine, ideea este in felul urmator:

Mie imi place sa analizez toate variantele posibile si pot sa iti spun ca am gasit doar un singur motiv, pentru care cred eu ca ti-ai dori sa investesti in titluri de stat.

Iti ofera cea mai mare siguranta posibila.

Doar ca aceasta siguranta vine la pachet cu un revers al medaliei si anume: profitul de pe urma acestei investitii este minuscul.

Sa-i oferi statului o suma de bani in schimbul unei dobanzi de 5% pe o perioada de 2, 3 sau 5 ani, nu cred ca reprezinta o cale benefica catre avere.

De ce spun acest lucru?

Pentru ca exista un dezavantaj ENORM pe care ti-l ofera investitia in titluri de stat:

Este un instrument de investitie cu venit fix.

Iar acest lucru iti poate dărâma profitul din toate privintele.

De ce?

Pentru ca tu nu poti sa stii peste ce rata a inflatiei o sa te lovesti in viitor. Nu poti sa cunosti acum procentul inflatiei de peste 2 ani sau de peste 3 ani.

Piata, politicul sau mai bine spus contextul economic se mai schimba din cand in cand. Iar acest lucru iti influenteaza in mod direct rata de rentabilitate de care poti sa beneficiezi de pe urma investitiei in titluri de stat.

Daca achizitionezi titluri de stat, sa spunem la o dobanda de 5% pe 2 ani. Iar per total perioada derulare investitie, rezulta o medie a inflatiei de 10%, sa stii ca tocmai ai pierdut 5 % din valoarea banilor.

Este foarte simplu, dar ca sa aprofundam subiectul vreau sa afli si urmatorul lucru:

O sa iti spun un mare secret. Dar o sa te rog sa il notezi pe o hartie sau intr-un document excel, pentru ca nu sunt multi cei care iti vor transmite aceasta informație. Desi este una banala.

Instrumentele cu venit fix prezinta un castig pentru debitor si o pierdere pentru creditor. Datorita inflatiei

Din cauza acestui motiv exista foarte multe restrictii din partea statului. In momentul in care iti ofera certificate de titluri de stat.

Statul poate sa iti interzica rascumpararea banilor pe parcursul investitiei. Sau poate sa iti interzica posibilitatea de transfer ori de tranzactionare pe bursa a titlurilor de stat. Conditiile difera de la stat la stat.

Dar chiar daca exista astfel de restrictii sau chiar daca nu exista, nu uita urmatorul lucru:

Cel care da bani cu imprumut in schimbul unei dobanzi fixe, este cel care are cele mai multe sanse sa piarda in acest joc.

Băncile nu acorda credite pe termen lung cu dobanda fixa.

Ti-ai pus vreodata intrebarea de ce bancile nu acorda credite pe 20 sau pe 30 ani cu dobanda fixa?

Stii cumva de ce creditele imobiliare sau creditele ipotecare pot sa fie accesate doar insotite de o dobanda variabila?

Exact. Datorita acestui secret pe care eu ti l-am transmis anterior.

Bine, poate ca sunt banci care ofera credite cu dobanda fixa si nu stiu eu. Dar sunt sigur ca daca fac acest lucru te pun sa platesti inapoi, pe toata perioada derularii contractului, de 3 ori mai multi bani decat ai incasat

Oricum ar fi, ideea e ca băncile vor sa isi mentina controlul in perioade economice instabile.

Am mai discutat despre acest lucru si in cadrul acestui material – Creditul pe 30 de ani – o solutie foarte proasta.

Iar din acest motiv, toate creditele pe care le acorda banca cu dobanda fixa, sunt pe maxim 5 ani la momentul actual (in rare momente se depaseste acest prag).

De ce fac acest lucru?

La fel, datorita secretului pe care eu ti l-am transmis.

Sa nu crezi niciodata toate balivernele pe care unii asa zisi economisti le arunca pe posturile tv.

Ei cunosc aceste secrete, cunosc acest joc al banilor si il joaca foarte inteligent.

Si acum, dupa toate cele relatate anterior, daca stii ca exista aceasta posibilitate (sa pierzi din valoarea banilor) de ce trebuie sa mai investesti in titluri de stat?

De ce sa pierzi ani din viata ta doar urmarind niste cifre? Si sa astepti niste rezultate pe care nu le poti influenta in nici o masura?

Bineinteles ca inflatia poate sa ramana la acelasi nivel. Sau poate intra pe o panta negativa si tu sa te alegi cu un profit rezonabil.

Dar care este rostul unui astfel de demers? Vrei sa ajungi bogat sau vrei sa imbatranesti asteptand ani la rand o rentabilitate de 5 % (daca vine si aia)?

Mai am doar un singur lucru sa iti spun. Investitia in titluri de stat cea mai proasta afacere.

Cu „ajutorul” investitiilor in titluri de stat poti rata oportunitati financiare uriase de a deveni bogat.

Gandeste-te ca tu ii inmanezi statului o suma de bani, sa spunem pe o perioada de 3 ani. Perioada in care tu nu mai ai acces la acestia.

Bineinteles ca daca iti doresti un profit mai mare, fii sigur ca o sa faci de asa natura incat sa ii oferi statului o suma si mai mare. Sau poate pe o perioada mult mai lunga.

Doar ca ce sa vezi, dupa ce faci acest lucru, de exemplu se iveste o mare criza economica. Iar majoritatea activelor scad la jumatate de pret. Insa, tu nu o sa poti sa cumperi deoarece ai banii blocati.

Sau ai un prieten care poate vrea sa iti cedeze afacerea. Pentru ca acesta vrea sa plece in strainatate. Dar tu nu ai acces la bani.

Sau de ce nu, poate ca dai peste un chilipir imobiliar. Si in loc sa profiti de ocazie, te opresti pentru ca nu ai bani cash.

In fine, nu vreau sa mai continui pentru ca nu cred ca mai sunt foarte multe lucruri de spus.

Totusi, ideea cred ca este una destul de simpla:

Ai grija ce investitii faci. Ai grija in ce instrumente financiare iti plasezi banii.

Ai aici un articol despre investitiile pe piata de capital – Cum sa investesti pe bursa si sa incasezi dividende.

Sau daca nu te intereseaza bursa, poti sa te bagi pe afaceri de inchiriere produse – Cum sa faci bani din chirii fara sa fii angajat.

Sau poti sa subinchiriezi imobile – Cum sa subinchiriezi un imobil si sa faci bani fara sa muncesti.

Bafta si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Disclaimer

Nu uita, esti o persoana responsabila si iti asumi modul in care te folosesti de sfaturile mele. Eu nu pot fi tras la raspundere. Chiar daca nu iti place cum suna, trebuie sa ma asigur ca atat eu, dar mai ales tu, stim sa facem lucrurile cum trebuie.

Cele mai bune texte pentru tine:

4 Comments

 1. Fabian

  Nu sunt economist, dar am lucrat intr-un domeniu economic-financiar, foarte multi ani, constat ca , articolul in speta reflecta intocmai adevarul si recomand tuturor sa tina cont de aceste precizari foarte pertinente in momentul deciziei de a cumpara titluri de stat.

  • Laurentiu

   Salut Fabian.
   Mulțumesc pentru recomandare și pentru faptul ca ți-ai făcut timp sa vii cu acest comentariu.

 2. Iulian

  Bună ziua! Ma interesează la ora actuala o investiție în titluri de stat dar nu știu dacă s-o fac pentru 1sau 3 ani. În prezent dobânda este de 2.95% pentru 1 an respectiv 3.35% pentru 3 ani. Rog sa ma ajutați cu un sfat. Mulțumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?