Meniu Închide

Investitii imobiliare: tot ce trebuie sa stii despre INCHIRIEREA UNUI IMOBIL

Investitii imobiliare tot ce trebuie sa stii despre inchirierea unui imobil

Investitii imobiliare: tot ce trebuie sa stii despre inchirierea unui imobil.

Piata imobiliara prezintă o cerere mult peste așteptări. Oferta nu reușește să tine pasul cu cererea. Populația lumii este intr-o continua crestere. Imobilele vechi incep sa isi arate slabiciunile. Intra in joc sustenabilitatea. Si multe altele…

Asta înseamnă ca imobiliarele reprezinta o piață care poate sa iti aduca foarte multi bani pe termen lung, daca esti inteligent financiar.

Iar in cadrul acestui material vreau sa îți ofer anumite sfaturi de care trebuie sa fii constient, mai ales atunci cand cumperi imobile cu scopul de a le închiria pe termen lung.

Vreau sa iti arat ce înseamnă să fii investitor imobiliar. Cum poti sa investesti eficient in garsoniere, apartamente si case.

În cât timp iti recuperezi investiția. Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele unei astfel de investitii. Si bineinteles, care sunt riscurile la care te expui.

Deci, sa începem…

Ce inseamna sa investesti in imobiliare.

Investiția imobiliara reprezinta achizitia unei proprietăți rezidentiale, comerciale, industriale sau office, in scopul închirierii sau pentru a-i creste valoarea prin reconditionare, in scopul revanzarii acesteia.

Asta înseamnă că sunt două moduri prin care poti sa generezi bani. Este vorba despre flux de numerar si acumulare de capital.

Castigi bani prin flux de numerar in momentul in care achizitionezi o proprietate și o inchiriezi.

Castigi bani prin acumulare de capital in momentul in care achizitionezi o proprietate, o îmbunătățești și o revinzi ulterior, la un pret mai mare.

Despre aceste doua metode de investitie, am discutat in cadrul acestui articol – Flux de numerar vs acumulare de capital.

Ca proprietar, esti obligat sa te ocupi de plata ipotecii, daca aceasta a fost achiziționată cu sprijinul unui credit ipotecar. Si esti obligat sa te ocupi de plata taxelor și a impozitelor.

Iar ca beneficii avem chiria pe care o incasezi lunar, care oricum tine pasul cu inflatia si creste in timp. Si mai avem si aprecierea in valoare a activului. Care bineinteles iti influențează averea neta.

Care sunt criteriile după care trebuie sa te ghidezi.

Scopul principal o reprezintă rentabilitatea. Dacă o investiție imobiliara nu este rentabilă nu are rost sa iti pierzi timpul.

Cum sa calculezi rentabilitatea unei investitii ti-am arătat în cadrul acestui articol – Cum se calculează ROI.

Sunt multe criterii de care trebuie sa tii cont. In primul rand nu trebuie să te porti ca si cum ti-ai cumpara propria locuinta.

Asta inseamna ca trebuie sa ai in vedere publicul țintă și care sunt potențialii clienti. Trebuie sa tii cont de nevoile acestora.

Iar cei mai importanți factori dupa care se ghidează clientul in momentul de fata sunt zona, anul construcției si utilitățile. Neaparat in aceasta ordine.

In momentuĺ in care achizitionezi un imobil trebuie sa tii cont de:

  • Cat de cotată este zona către care te orientezi.
  • Care este anul si care este calitatea construcției.
  • Ce facilități ofera acel imobil din punct de vedere al utilităților.

Cele mai atractive zone sunt cele din centru, cele din jurul clădirilor de birouri si cele din jurul mijloacelor de transport în comun.

Ca si vârstă a imobilului, cu cat este mai tânăr cu atat mai bine.

Insă, ai grija la calitatea lucrării. Mai bine iti cumperi un imobil mai vechi cu o structură de rezistență mai bună și cu o calitate mai bună a lucrărilor, decât un imobil nou dar cu pereții din rigips.

Iar ca si utilități, cu cat sunt mai multe cu atat mai bine pentru tine.

Astfel de facilități fac diferenta pe piata. Cu cat stai mai bine la acest capitol, cu atat imobilul va sta mai mult timp ocupat de chiriași.

Care categorie de imobile este cea mai rentabilă.

Dacă ne axam pe partea de rezidențial, garsonierele ocupa locul fruntaș. Sunt cele mai rentabile, daca luam in calcul raportul pret de achiziție vs chirie.

O garsoniera poate sa valoreze chiar și jumătate din valoarea unui apartament cu două camere. Însă, la închiriere pretul este cu vreo 20% pana la 30% mai mic.

La o garsonieră iti scoti banii pe care i-ai investit in maxim 10 ani. Eu cand am inceput sa investesc in imobiliare am obținut ROI-uri si de 15% pe garsoniere. Asta înseamnă că în maxim 7 ani mi-am scos investiția.

Ca o paranteza, exista un material pe site in care iti explic mult mai in detaliu cum procedez eu atunci cand investesc in imobiliare – Cum investesc in imobiliare chiar daca nu am bani.

Investiția in apartamente.

Apartamentele cu 2 camere au cea mai mare rata de ocupare. Si intr-adevar, inclusiv cei mai mari dezvoltatori se concentrează foarte mult pe construcția de apartamente cu 2 camere.

Dacă vrei să investesti in apartamente cu 2 camere, banii tii scoti in general in 10 sau maxim 15 ani.

Pierzi mai mult timp până recuperezi investiția. Dar castigi mai multi bani pe termen lung deoarece chiria este un pic mai mare.

Toate aceste lucruri depind foarte mult de tiparul tau investițional si de strategia pe care o adopți.

În cazul apartamentelor cu 3 camere sau mai mult, lucrurile se schimba. Deoarece aceste imobile se închiriază mult mai greu.

Dar in acelasi timp odată închiriate, acestea iti ofera o stabilitate mult mai mare din punct de vedere al chiriasilor, decat in cazul garsonierelor sau al apartamentelor cu 2 camere.

Apartamentele cu 3 camere sau mai mult sunt căutate în general de familiile cu copii. Iar rata de ocupare ajunge până la 5 ani.

În schimb, in cazul garsonierelor sau al apartamentelor cu 2 camere rata de ocupare ajunge în medie undeva pana pe la 2 ani.

Investiția în case, vile, imobile care prezintă o curte.

Este cea mai costisitoare afacere, daca vrei sa investesti in scop de flux de numerar. Si prezintă cea mai mică cerere de pe piata.

Însă, această afacere iti ofera cea mai mare siguranta. Pentru ca, in general, cei care închiriază un astfel de imobil sunt chiriasi de calitate. Sunt serioși, iti vor întreține imobilul si isi vor asuma si responsabilitatea pentru acest lucru.

Aceste imobile sunt căutate în general de familii numeroase, care vor o stabilitate. Si sunt oameni care pot sa stea chiar și o viață întreagă in acel imobil.

Investiția în terenuri si spații comerciale.

În general, aici o sa te lovești in principal de persoane juridice. Chiar daca vorbim despre un apartament de la parterul unui bloc sau chiar daca vorbim despre o hală de la periferia orașului, lucrurile se prezintă cam la fel.

Clienții tai vor fi în principal cei care își desfășoară activitatea în domeniul comercial, industrial, transporturi etc.

Aceasta investitie este mult mai greu de realizat, dar si beneficiile din punct de vedere financiar sunt printre cele mai mari.

Odată ce inchiriezi un astfel de imobil, fluxul de numerar este foarte mare. Poti ajunge chiar și la zeci de mii de euro de pe urma unui singur imobil.

Bineinteles depinde de numărul de metri pătrați și de zona in care este amplasat imobilul.

Investitii imobiliare: tot ce trebuie sa stii despre inchirierea unui imobil.

In cadrul acestui articol am abordat în principal subiectul închirierii unui imobil. Pentru ca majoritatea celor care investesc in imobiliare fac acest lucru. Achiziționează aceste imobile, prefera sa le tina in portofoliu si sa le închirieze pe termen lung.

Totusi, asa cum am transmis și la început. Într-un astfel de mod tu castigi bani prin flux de numerar. Este vorba despre acel cashflow despre care vorbește toata lumea.

Însă, poti sa investesti in imobiliare si in scop de acumulare de capital. Cumperi un imobil, il reamenajezi si apoi îl vinzi mai scump.

Iar despre acest subiect am redactat un întreg material in care iti ofer toate detaliile – 3 pasi simpli care te fac bogat in imobiliare.

Câteva cuvinte la fel de interesante.

Pretul de achiziție determina randamentul pe care ti-l poate oferi un imobil. Un apartament mai scump prezintă o chirie mult mai mare. Si invers.

Cu cat chiria este mai mare cu atat mai greu o sa inchiriezi imobilul. Sunt foarte multi oameni care castiga sub salariul mediu pe economie. Dar sunt foarte putini oameni care castiga peste.

Este mult mai rentabil sa inchiriezi două garsoniere decat un apartament cu două camere. Si asa mai departe…

Ai grija la costurile adiționale, impozite, taxe, reparatii, intretinere si reamenajare. Multe dintre acestea sunt în sarcina ta.

Si nu uita, tine cont de zona imobilului, anul construcției si utilitatile acestuia. Trebuie sa respecti neaparat aceasta ordine.

Baftă si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Disclaimer

Nu uita, esti o persoana responsabila si iti asumi modul in care te folosesti de sfaturile mele. Eu nu pot fi tras la raspundere. Chiar daca nu iti place cum suna, trebuie sa ma asigur ca atat eu, dar mai ales tu, stim sa facem lucrurile cum trebuie.

Cele mai bune texte pentru tine:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?