Meniu Închide

Istoria banilor

Istoria banilor

Istoria banilor.

Banii reprezinta probabil cea mai mare creație economica a omului. Nu cred ca exista nici o urma de indoiala legat de acest lucru.

Din acest motiv, daca vrei sa afli cum se fac banii si daca vrei sa intelegi cum sa ii folosesti, trebuie sa cunosti istoria banilor.

Dacă vrei sa știi ce trebuie sa faci in prezent, astfel incat sa iti schimbi viitorul, trebuie sa intelegi si sa cunosti trecutul.

Asa ca, in randurile urmatoare o sa afli exact acest lucru. Sau mai bine spus o sa afli care sunt cele mai importante momente din trecut, care au schimbat din temelii, parcursul banilor.

Istoria banilor.

Anii 3000 i.H. – 300 d.H.

In istoria indepartata schimbul comercial era bazat pe asa zisul troc. Animalele, granele, metalele pretioase/nepretioase si alimentele reprezentau primii bani, adica primele instrumente de evaluare.

In anii 3000-2000 i.H. apar primele activitati asemanatoare sistemelor bancare din ziua de astazi in Mesopotamia.

In anii 1800 i.H in Babilon apare codul lui Hammurabi. Primul pachet de legi care reglementeaza activitatile bancare.

Codul contine 282 de legi ce cuprind reguli clare privitoare la acordarea împrumuturilor, plata dobanzilor, constituirea de garantii, împartirea obligatiilor, depunerea în depozit.

Primele monede din metal au aparut in China, acestea avand forma rotunda. Totusi, nu reprezentau o valoare foarte mare. Iar din acest motiv erau foarte dificil de folosit in tranzactiile care necesitau sume mai mari.

Adevaratele monede din aur si din argint apar abia prin anii 700 i.H. Au fost create de catre Lidieni prin insusi regele acestora, Cressus.

In anii 300 i.H, Galii originari din actuala regiune ce cuprinde Italia de nord, Franta, Elvetia si Olanda au atacat Capitoliul din Roma (asa zisa banca romana, locul unde se pastrau rezervele de monezi ale acestora).

Preveniti de gaste asupra atacurilor, romanii se vor inchina zeitei Moneta din al carui cuvant deriva cuvantul money, moneda.

Inainte si dupa Hristos apar primele taxe inventate de catre romani. Se creeaza prima legatura intre bani si taxe, ca mod de subordonare a teritoriilor cucerite. Tranzactiile comerciale si proprietatile au devenit impozitate.

Inflatia apare pentru prima data din punct de vedere al atestarii documentare prin anii 300.

Cei mai mari regi ai imperiului Roman si inclusiv Filip al doilea al Macedoniei bat tot mai multe monede. Pentru a-si finanta razboaiele si armata.

Anii 300 d.H. – 1500 d.H.

In anii 300 tot in sanul imperiului roman apar primele bugete pe perioade diferite de timp, introduse de catre imparatul Diocletian.

In anul 306 este emisa moneda din aur pur solidus, de catre imparatul Constantin. Aceasta este produsa ulterior fara a se interveni asupra greutatii si puritatii timp de 800 de ani. Avea un gramaj de 4,5 si un diametru de 22mm.

In anii 800 apar primii bani de hartie atestati documentar, in China si in zona Mongoliei.

In anii 900 tot in China emisia de bancnote devine directiva. Astfel incepe sa isi faca simtita prezenta inflatia, devalorizarea si camataria.

Dupa anii 1100 banii din hartie au fost adoptati si de catre tarile vecine, cum sunt India si Japonia.

In anul 1086 se intampla ceva foarte interesant. La comanda regelui Whilliam 1 al Angliei se creeaza Doomsday book, registrul de evidenta (cadastrul din zilele noastre) al terenurilor si animalelor din Anglia.

Acesta reprezenta un fel de evidenta a banilor cetatenilor. Ce va fi la indemana statului, cu scopul de a colecta impozitele si taxele.

In 1171 este infiintata prima banca din Venetia, Banca di Venetia de catre Dogele Michele XI.

Bancherii se diferentiau in functie de marimea afacerilor. Bancherii mai mari lucrau direct in palatul lor, creditandu-i pe mai marii statului. Iar bancherii mai mici lucrau pe bancile lor in aer liber.

In 1252 in Florenta bancherii vor fi obligati sa aiba registre contabile. Iar in 1400 se infiinteaza mai multe banci in Barcelona si in regiunile din vestul Europei.

Tot in acea perioada, au loc mari descoperiri geografice. Descoperiri care puteau fi duse la bun sfarsit, bineinteles doar printr-un imprumut bancar.

Anii 1500 d.H – pana in zilele noastre.

Anii 1500 vin cu intemeierea bursei londoneze Royal Exchange de catre Thomas Gresham. Iar in anii 1500 este infiintata si prima firma pe actiuni, Russian Company.

Prima criza majora apare in anul 1634 in Olanda. Asa zisa criza a lalelelor apare datorita speculatiei cu bulbi de lalele, ce ajung sa fie cotati la bursa. Marea majoritate a populatiei a pierdut sume foartemari de bani.

1694 reprezinta anul in care este infiintata banca Anglei. Scopul acesteia era de a finanta cu masa monetara statul in timpul razboaielor.

Odata cu secolul al XVIII-lea cresc speculatiile financiare. Apar crize economice. Și anume Criza Mississippi si Criza marilor de sud.

Desi nu prea se discuta pe larg despre acest lucru, trebuie sa stii ca tot din cauza banilor, izbucneste si razboiul de independenta al Americii.

La cererea coloniilor americane catre englezi de a emite propriile bancnote in defavoarea celor emise de catre banca Angliei si acordate cu dobanda acestora. Cei din urma refuza, iar restul este istorie.

Odata cu secolul al XIX-lea apar bancile nationale in marea majoritate a statelor Europene.

In 1913 se voteaza in senatul american Federal Reserve Act. Este actul prin care se infiinteaza FED, sistemul federal de rezerva monetara, banca centrala nationala a Statelor Unite ale Americii.

Anul 1929 – Marele crah financiar.

In 1929 are loc marele crah financiar dupa o perioada de inflorire economica 1920-1929, in care FED creste masa monetara din circulatie.

Apar astfel speculatiile imobiliare si speculatiile la bursa, iar cererea de credit capata volume astronomice.

Dupa aceasta perioada urmeaza un val de falimente care afecteaza toate sectoarele.

In loc sa intervina pentru diminuarea crizei, banca centrala a SUA scade cantitatea banilor din circulatie si restrange acordarea creditelor. Ceea ce duce catre falimentul micilor intreprinzatori.

In iulie 1944 are loc o conferinta internationala pe o tema monetara si financiara cu numele de Conferinta de la Bretton Woods.

Aici este infiintat Fondul Monetar International, Acordul General pt Tarife si Comert si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare ( actuala Banca Mondiala ).

In 1971 presedintele Americii Richard Nixon a decis anularea conversiei in aur a dolarului, sub pretextul protejarii acestuia.

Din acel moment din ce in ce mai multe state vor renunta la sustinerea monedelor nationale cu aur. Banii devin astfel doar simple hartii fara o valoare efectiva.

Anul 1999 aduce in prim plan inceperea tiparirii monedelor Euro. Dar punerea in circulatie a acestora are loc abia in anul 2002.

Marea recesiune din luna decembrie 2007, are loc datorita pierderii increderii investitorilor americani in creditarea securizata, care a dus la o scadere drastica a lichiditatilor.

In 2009 este creeata prima moneda digitala bitcoin (criptomoneda) creeata de Satoshi Nakamoto. Reprezinta un sistem de plata electronica ce permite finantarea investitiilor si afacerilor fara a apela la banci.

Deci ce urmeaza…

In prezent plata cu cardurile bancare domina din ce in ce mai mult tranzactiile valorice.

Insa este clar in acelasi timp ca viitorul il reprezinta portofoliile electronice plus plata cu telefonul mobil.

Banii fizici vor fi rulati din ce in ce mai putin. Iar in viitorul apropiat tarile isi vor lansa propria criptomoneda nationala.

Concluzie la istoria banilor.

Pe final vreau sa iti spun ca In cadrul acestui material, am dorit sa scot in evidenta principalele decizii. Si principalele evenimente care au contribuit la formarea sistemului financiar din ziua de azi.

Insa, ca si principiu, tu trebuie sa intelegi ca problemele cu care te confrunți in ziua de astazi: crize, inflatie, devalorizare etc. reprezinta probleme aparute cu mult timp inainte.

Asa ca, cei care înțeleg acest lucru, știu cum sa joace acest joc al banilor. Știu cum sa se foloseasca de legile economice si de legile financiare, astfel încât sa își schimbe realitatea in favoarea lor.

Asta trebuie sa faci si tu…

Bafta si spor la bani.

Laurentiu Ungureanu.
Ai mai multe detalii despre mine pe site:

www.laurentiuungureanu.com

Distribuie sa vada si prietenii tai:

Disclaimer

Nu uita, esti o persoana responsabila si iti asumi modul in care te folosesti de sfaturile mele. Eu nu pot fi tras la raspundere. Chiar daca nu iti place cum suna, trebuie sa ma asigur ca atat eu, dar mai ales tu, stim sa facem lucrurile cum trebuie.

Cele mai bune texte pentru tine:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?