Meniu Închide

Istoria banilor

Istoria banilor.

Banii reprezinta probabil cea mai mareata inventie a omului. Nu cred ca exista nici o urma de indoiala legat de acest lucru.

Din acest motiv, daca vrei sa afli cum se fac banii si daca vrei sa ii manuiesti cu cat mai multa iscusinta, trebuie sa ii intelegi si sa cunosti istoria banilor. Pentru a sti ce sa faci in prezent astfel incat sa iti schimbi viitorul, trebuie sa intelegi si sa cunosti trecutul.

Asa ca, in randurile urmatoare vreau sa iti transmit probabil cei mai importanti piloni din istorie. Piloni care au marcat si care au influentat parcursul banilor de a lungul timpului.

Istoria banilor.

Anii 3000 i.H. – 300 d.H.

In istoria indepartata schimbul comercial era bazat pe asa zisul troc. Animalele, granele, metalele pretioase/nepretioase si alimentele reprezentau primii bani, adica primele instrumente de evaluare.

In anii 3000-2000 i.H. apar primele activitati asemanatoare sistemelor bancare din ziua de astazi in Mesopotamia.

In anii 1800 i.H in Babilon apare codul lui Hammurabi, primul pachet de legi care reglementeaza activitatile bancare. Codul contine 282 de legi ce cuprind reguli clare privitoare la acordarea împrumuturilor, plata dobanzilor, constituirea de garantii, împartirea obligatiilor, depunerea în depozit.

Primele monede din metal au aparut in China, acestea avand forma rotunda. Totusi, nu reprezentau o valoare foarte mare iar din acest motiv erau foarte dificil de folosit in tranzactiile care necesitau sume mai mari.

Adevaratele monede din aur si din argint apar abia in anii 700 i.H. Au fost create de catre Lidieni prin insusi ultimul rege al acestora, Cressus.

In anii 300 i.H, Galii originari din actuala regiune ce cuprinde Italia de nord, Franta, Elvetia si Olanda au atacat Capitoliul din Roma ( asa zisa banca romana, locul unde se pastrau rezervele de monezi ale acestora ). Preveniti de gaste asupra atacurilor, romanii se vor inchina zeitei Moneta din al carui cuvant deriva cuvantul money, moneda.

Inainte si dupa Hristos apar primele taxe inventate de catre romani. Se creeaza prima legatura intre bani si taxe ca mod de subordonare a teritoriilor cucerite sau chiar a propriilor cetateni. Tranzactiile comerciale si proprietatile au devenit impozitate.

Inflatia apare pentru prima data din punct de vedere al atestarii documentare prin anii 300. Cei mai mari regi ai perioadei din cadrul imperiului Roman, dar si Filip al doilea al Macedoniei bat tot mai multe monede. Pentru a-si finanta razboaiele si armata.

Anii 300 d.H. – 1500 d.H.

In anii 300 tot in sanul imperiului roman apar si primele bugete pe perioade scurte si lungi, introduse de catre imparatul Diocletian.

In anul 306 este emisa moneda din aur pur solidus de catre imparatul Constantin. Aceasta este produsa ulterior fara a se interveni asupra greutatii si puritatii timp de 800 de ani. Avea un gramaj de 4,5 si un diametru de 22mm.

Anii 800 aduc primii bani de hartie atestati documentar in China si in zona Mongoliei.

In anii 900 tot in China emisia de bancnote devine directiva. Apar aceleasi rezultate de care ne lovim si in ziua de azi si anume inflatie, devalorizare, camatarie si altele. Dupa anii 1100 banii din hartie vor fi adoptati si de tarile vecine, cum sunt India si Japonia.

In anul 1086 se intampla ceva foarte interesant, a carui influenta predomina pana in ziele noastre. La comanda regelui Whilliam 1 al Angliei se creeaza Doomsday book, registrul de evidenta ( cadastrul din zilele noastre ) al terenurilor si animalelor din Anglia. Reprezinta un fel de evidenta a banilor cetatenilor ce va fi la indemana statului cu scopul de a accesaIar impozite si taxe.

In 1171 este infiintata prima banca din Venetia, Banca di Venetia de catre Dogele Michele XI. Bancherii se diferentiau in functie de marimea afacerilor. Bancherii mai mari lucrau direct in palatul lor creditandu-i pe mai marii statului, iar bancherii mai mici lucrau pe bancile lor in aer liber.

In 1252 in Florenta bancherii vor fi obligati sa aiba registre contabile.

In 1400 se infiinteaza banci in Barcelona si regiunile din vestul Europei. Iar in acea perioada, au loc mari descoperiri geografice. Descoperiri care puteau fi duse la bun sfarsit doar printr-un imprumut bancar.

Citeste si – Cele 7 minuni ale banilor – si afla de ce trebuie sa faci bani cat mai urgent.

Anii 1500 d.H – pana in zilele noastre.

Anii 1500 vin cu intemeierea bursei londoneze Royal Exchange de catre Thomas Gresham. In aceiasi perioada este infiintata si prima firma pe actiuni Russian Company.

Prima criza majora apare in anul 1634 in Olanda. Asa zisa criza a lalelelor apare datorita speculatiei cu bulbi de lalele ce ajung sa fie cotati la bursa. Marea majoritate a populatiei a pierdut sume mari de bani.

1694 reprezinta anul in care este infiintata banca Anglei. Scopul acesteia era de a finanta cu masa monetara statul in timpul razboaielor.

Odata cu secolul al XVIII-lea cresc speculatiile financiare. Apar crize economice si anume Criza Mississippi si Criza marilor de sud.

Desi nu prea se discuta pe larg despre acest lucru, trebuie sa stii ca tot din cauza banilor izbucneste si razboiul de independenta al Americii. La cererea coloniilor americane catre englezi de a emite propriile bancnote in defavoarea celor emise de catre banca Angliei si acordate cu dobanda acestora, cei din urma refuza iar restul este istorie.

Odata cu secolul al XIX-lea apar bancile nationale in marea majoritate a statelor Europene.

In 1913 se voteaza in senatul american Federal Reserve Act. Este actul prin care se infiinteaza FED, sistemul federal de rezerva monetara, banca centrala nationala ( dar de fapt privata, sunt multe de discutat aici ) a Statelor Unite ale Americii.

Anul 1929 – Marele crah financiar.

In 1929 are loc marele crah financiar dupa o perioada de inflorire economica 1920-1929, in care FED creste masa monetara din circulatie. Apar astfel speculatiile imobiliare si speculatiile la bursa, iar cererea de credit capata volume astronomice. Dupa aceasta perioada urmeaza un val de falimente care afecteaza toate sectoarele. In loc sa intervina pentru diminuarea crizei banca centrala a SUA scade cantitatea banilor din circulatie si restrange acordarea creditelor. Ceea ce duce catre falimentul micilor intreprinzatori ( iarasi un paradox care necesita o discutie mult mai ampla ).

In iulie 1944 are loc o conferinta internationala pe o tema monetara si financiara cu numele de Conferinta de la Bretton Woods. Aici este infiintat Fondul Monetar International, Acordul General pt Tarife si Comert si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare ( actuala Banca Mondiala ).

In 1971 presedintele Americii Richard Nixon a decis anularea conversiei in aur a dolarului sub pretextul protejarii acestuia. Din acel moment din ce in ce mai multe state vor renunta la sustinerea monedelor nationale cu aur. Banii devin astfel doar simple hartii fara o valoare efectiva.

Anul 1999 aduce in prim plan inceperea tiparirii monedelor Euro. Dar punerea in circulatie a acestora are loc abia in anul 2002.

Marea recesiune din luna decembrie 2007, are loc datorita pierderii increderii investitorilor americani in creditarea securizata ce a dus la o scadere drastica a lichiditatilor.

In 2009 este creeata prima moneda digitala bitcoin ( criptomoneda ) creeata de Satoshi Nakamoto. Reprezinta un sistem de plata electronica ce permite finantarea investitiilor si afacerilor fara a apela la banci.

Deci ce urmeaza…

In prezent plata cu cardurile bancare domina din ce in ce mai mult tranzactiile valorice. Insa este clar in acelasi timp ca viitorul il reprezinta portofoliile electronice plus plata cu telefonul mobil. Banii fizici vor fi rulati din ce in ce mai putin. Iar in viitorul apropiat tarile isi vor lansa propria criptomoneda nationala.

In concluzie.

Ca si principiu, trebuie sa intelegem faptul ca problemele cu care noi ne confruntam in ziua de astazi: crize, inflatie, devalorizare, reprezinta probleme aparute cu mult inainte de zilele noastre.

Acest lucru inseamna ca multe din problemele pe care tu le intampini acum din punct de vedere financiar, au fost rezolvate cu mult inainte de momentul prezent. Iar cei care cunosc cu adevarat acest joc al banilor, legile economice si legile financiare isi pot schimba realitatea in favoarea lor.

In final vreau sa iti spun ca In cadrul acestui material simplu ( istoria banilor ), am dorit sa scot in evidenta principalele schimbari si decizii majore care au contribuit la formarea sistemului financiar din zilele noastre.

Totusi, nu vreau sa intru foarte mult in detalii, deoarece daca ai nevoie de o aprofundare mai amanuntita asupra principalelor momente care au marcat circuitul banilor poti folosi cu incredere motoarele de cautare.

Istoria banilor.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook

Istoria banilor.

Ajuta-ti prietenii sa isi dezvolte personalitatea !!!
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *