Meniu Închide

Un secret financiar pe care trebuie sa-l cunosti – dobanda compusa

Un secret financiar pe care trebuie sa-l conosti dobanda compusa

Un secret financiar pe care trebuie sa-l cunosti dobanda compusa.

Un bob de grau pe care îl plantezi azi, o sa iti produca dupa o perioada de timp alte sute de boabe de grau.

O gaina pe care alegi sa nu o tai astazi, o sa iti scoata mai tarziu zeci de pui.

Un pom fructifer pe care il îngrijești azi, o sa hrănească mai tarziu mai multe generatii de oameni.

Cresterea reprezinta un fenomen natural in universul in care traim. Iar orice om care are capacitatea sa inteleaga acest aspect poate castiga mai mult. Prin amanarea consumului de azi, consum care se poate transforma intr-o investitie maine.

Asta inseamna de fapt AMÂNAREA RECOMPENSEI – cele doua cuvinte pe care le pomenesc ori de cate ori am ocazia.

Ce treaba au toate aceste sfaturi cu banii?

Simplu… Banii pot fi inmultiti intr-un mod asemanator.

Sau ca sa intelegi mai exact, majoritatea milionarilor din aceasta lume si-au construit averea folosindu-se tocmai de aceasta metoda – efectul dobanzii compuse.

Bine, acestia țin cont și de alte lucruri. Sau mai precis, acestia își insusesc o întreaga paleta de obiceiuri. Ai mai multe astfel de obiceiuri în cadrul acestui material – Cele 3 obiceiuri secrete ale bogatilor.

Totusi, daca intelegi ce este dobanda compusa, esti pe drumul cel bun.

Ce este pana la urma dobanda compusa.

Dobanda compusa – reprezinta reinvestirea constanta a profitului pe care il obtii in urma unei investitii.

Sau daca ne raportam la domeniul bancar: dobanda compusa este dobanda la depunerile anterioare plus dobanda calculata la dobanda depunerilor anterioare plus dobanda calculata la dobanda dobanzilor depunerilor anterioare plus…..(si o pot tine asa la infinit).

Asta este de fapt un secret financiar pe care trebuie sa-l cunosti – dobanda compusa. Doar beneficiind de efectul acestui instrument, poti sa ajungi independent sau liber financiar.

Multi inca mai cred in pastila magica, in tunul financiar sau intr-o mostenire de moment.

Insa, tu trebuie sa stii ca succesul financiar peste noapte nu exista. Acesta este de fapt o aparență, pentru cei care nu stiu sau nu au vazut pasii mici dar constanti. Facuti poate timp de mai multi ani, inainte ca dobanda compusa sa isi faca efectul – peste noapte 🙂

Totusi, ceea ce trebuie sa intelegi tu este urmatorul lucru:

Fie ca vorbim de investitii in imobiliare, in actiuni sau in afaceri, daca reusesti sa reinvestesti tot ceea ce castigi, beneficiile pe termen lung se vor multiplica.

Iar in acest mod o sa ajungi bogat, doar datorita efectului de dobanda compusa.

Cum isi produce efectul dobanda compusa.

Sa luam un exemplu:

Sa spunem ca vrei sa investesti intr-un instrument financiar, o suma de 100 euro cu un randament de 10%.

Daca investesti acei bani intr-un instrument financiar si apoi doar reinvestesti dobanda pe care o incasezi timp de 30 de ani, o sa ajungi la urmatoarele rezultate:

  • In 10 ani o sa ai un castig total de 271 euro (principal 100 – dobanda 171).
  • In 20 ani o sa ai un castig total de 733 euro (principal 100 – dobanda 633).
  • In 30 ani o sa ai un castig total de 1.984 euro (principal 100 – dobanda 1.884).
  • In 50 de ani unde crezi ca ajungi? Iti spun eu – un castig total de 14.537 euro. Si asta doar investind 100 ron la inceput.

Totusi, poti maximiza mai mult castigul daca investesti constant cate 100 ron lunar (timp de 30 de ani) + dobanda pe care o primesti:

  • In 10 ani o sa ai un castig total de 20.755 euro (regular 12.000 – dobanda 8.655).
  • In 20 ani o sa ai un castig total de 76.670 euro (regular 24.000 – dobanda 52.570).
  • In 30 ani o sa ai un castig total de 228.033 euro (regular 36.000 – dobanda 191.933).
  • In 50 de ani unde crezi ca ajungi? Tot eu iti spun – un castig total de 1.746.976 euro (regular 60.000 – dobanda 1.686.876).

Cand ai parte de fapt de beneficiile acestei dobanzi.

Apoi, daca te uiti putin mai atent la cifrele de mai sus, o sa observi urmatorul lucru (daca analizam cu atentie intervalul de 30 ani) :

In primii 10 ani de investitie:

Progresul este destul de mic. Iar castigul total nu este foarte mare, comparativ cu banii pe care i-ai plasat la inceput sau pe parcurs.

In urmatorii 10 ani de investitie:

Dobanda compusa incepe sa isi faca simtit efectul. Iar profitul de pe urma cresterii acestei dobanzi incepe sa depaseasca investitia initiala sau cea de pe parcurs.

Iar in ultimii 10 ani de investitie:

Ce sa vezi, valoarea activului creste doar datorita efectului de dobanda compusa. Si mult mai putin datorita sumei pe care ai investit-o initial sau pe parcurs.

Practic, in acest moment daca te opresti sa mai depui bani (daca ai ales sa investesti regulat), cresterile o sa fie în continuare la fel de explozive.

Totusi, aceste cifre pot fi influentate foarte mult si de modificarile ce au loc pe parcursul derularii intregului proces. Prin inflatie, modificarea randamentului sau dificultatile economice.

Insa, scopul acestui exemplu este acela de a-ti deschide mintea. Si de a-ti creea o claritate asupra acestui proces de generare a profitului.

In conluzie.

Tot ceea ce trebuie sa intelegi tu, este faptul ca trebuie sa reinvestesti tot ceea ce castigi. Daca vrei sa ajungi intr-un moment, in care sa nu mai fie nevoie sa reinvestesti tot ceea ce castigi.

In schimb, majoritatea celor din patura sociala saraca se opresc exact in prima parte a intervalului. Adica atunci cand rezultatele nu se vad, devenind descurajati tocmai datorita acestui motiv.

Insa, acest lucru este foarte gresit, deoarece acestia se opresc exact inainte ca efectul de dobanda compusa sa isi arate rezultatele.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook.

Distribuie pentru prietenii tăi ///
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *