Meniu Închide

Un secret financiar pe care trebuie sa-l cunosti – dobanda compusa

Un secret financiar pe care trebuie sa-l cunosti dobanda compusa.

Un bob de grau pe care nu il mananci azi dar il plantezi, iti va genera dupa o perioada de timp alte sute de boabe de grau.

O gaina pe care te hotarasti sa nu o tai astazi iti poate scoate zeci de pui putin mai tarziu.

Un pom fructifer pe care il plantezi azi, va hrani mai tarziu generatii intregi de oameni timp de zeci de ani.

Cresterea reprezinta un fenomen natural in universul in care traim. Iar orice om care are capacitatea sa inteleaga acest aspect poate castiga mai mult prin amanarea consumului de azi, consum care se poate transforma intr-o investitie maine. Asta inseamna de fapt amanarea recompensei – cele doua cuvinte pe care le pomenesc ori de cate ori am ocazia.

Ce treaba au toate aceste informatii cu banii ?

Simplu… Banii pot fi inmultiti intr-un mod asemanator. Sau ca sa intelegi mai exact, majoritatea milionarilor din aceasta lume si-au construit averile folosindu-se tocmai de aceasta metoda – efectul dobanzii compuse.

Ce este pana la urma dobanda compusa.

Dobanda compusa – reprezinta reinvestirea constanta a profitului pe care il obtii in urma unei investitii.

Sau daca ne raportam la domeniul bancar :

Dobanda compusa – este dobanda la depunerile anterioare plus dobanda calculata la dobanda depunerilor anterioare plus dobanda calculata la dobanda dobanzilor depunerilor anterioare plus…..( si o pot tine asa la infinit ).

Asta este de fapt un secret financiar pe care trebuie sa-l cunosti – dobanda compusa. Doar beneficiind de efectul acestui instrument, poti sa atingi independenta sau libertatea financiara.

Multi inca mai cred in pastila magica, in tunul financiar sau intr-o mostenire de moment. Insa, tu trebuie sa stii ca succesul financiar peste noapte nu exista. Acesta este de fapt o aparenta pentru cei care nu stiu sau nu au vazut pasii mici dar constanti. Facuti poate timp de mai multi ani, inainte ca dobanda compusa sa isi faca efectul – peste noapte 🙂

Totusi, ceea ce trebuie sa intelegi tu este urmatorul lucru :

Fie ca vorbim de investitii in imobiliare, in actiuni sau in afaceri, daca reusesti sa reinvestesti tot ceea ce castigi, beneficiile pe termen lung se vor multiplica. Si astfel vei ajunge bogat, doar datorita efectului de dobanda compusa.

Cum isi produce efectul dobanda compusa.

Sa luam un exemplu :

Sa zicem ca vrei sa investesti intr-un instrument financiar o suma de 100 ron cu un randament de 10%.

Daca investesti intr-un instrument financiar si apoi doar reinvestesti dobanda pe care o incasezi timp de 30 de ani vei ajunge la urmatoarele rezultate :

  • In 10 ani vei dispune de un castig total de 271 ron ( principal 100 – dobanda  171 )
  • In 20 ani vei dispune de un castig total de 733 ron ( principal 100 – dobanda 633 )
  • In 30 ani vei dispune de un castig total de 1.984 ron ( principal 100 – dobanda 1.884 )
  • In 50 de ani unde crezi ca ajungi ?  Iti spun eu – un castig total de 14.537 ron. Si asta doar investind 100 ron la inceput.

Totusi, poti maximiza mai mult castigul daca investesti constant cate 100 ron lunar ( timp de 30 de ani ) + dobanda pe care o primesti :

  • In 10 ani vei dispune de un castig total de 20.755 ron ( regular 12.000 – dobanda 8.655 )
  • In 20 ani vei dispune de un castig total de 76.670 ron ( regular 24.000 – dobanda 52.570 )
  • In 30 ani vei dispune de un castig total de 228.033 ron ( regular 36.000 – dobanda 191.933 )
  • In 50 de ani unde crezi ca ajungi ? Tot eu iti spun – un castig total de 1.746.976 ron ( regular 60.000 – dobanda 1.686.876 ).

Cand ai parte de fapt de beneficiile acestei dobanzi.

Apoi, daca te uiti putin mai atent la cifrele de mai sus, o sa observi urmatorul lucru ( daca analizam cu atentie intervalul de 30 ani ) :

In primii 10 ani de investitie :

Progresul este destul de mic, iar castigul total nu este foarte mare comparativ cu banii plasati la inceput sau pe parcurs.

In urmatorii 10 ani de investitie :

Dobanda compusa incepe sa isi faca simtit efectul, iar profitul de pe urma cresterii acestei dobanzi incepe sa depaseasca investitia initiala sau cea de pe parcurs.

Iar in ultimii 10 ani de investitie :

Ce sa vezi,  valoarea activului creste doar datorita efectului de dobanda compusa, si mult mai putin datorita sumei investite initial sau pe parcurs. Practic, in acest moment daca te opresti sa mai depui bani ( daca ai ales sa investesti regulat ), cresterile ar fi in continuare la fel de explozive.

Totusi aceste cifre pot fi influentate foarte mult si de modificarile ce au loc pe parcursul derularii intregului proces, prin inflatie, modificarea randamentului sau dificultatile economice. Insa, scopul acestui exemplu este acela de a-ti deschide mintea. Si de a-ti creea o claritate asupra acestui mod de generare a profitului.

Citeste unul dintre cele mai bune articole publicate pe site – Cele 3 obiceiuri secrete care te fac milionar.

In conluzie.

Tot ceea ce trebuie sa intelegi tu intr-un final, este faptul ca trebuie sa reinvestesti tot ceea ce castigi, daca vrei sa ajungi intr-un moment in care sa nu mai fie nevoie sa reinvestesti tot ceea ce castigi.

In schimb, majoritatea celor din patura sociala saraca se opresc exact in prima parte a intervalului. Adica atunci cand rezultatele nu se vad, devenind descurajati tocmai datorita acestui motiv. Insa acest lucru este foarte gresit, deoarece se opresc exact inainte ca efectul muncii din ultimii ani sa inceapa sa genereze rezultate pozitive.

Daca ti-a placut acest articol lasa un comentariu.

Sau urmareste pagina noastra de facebook.

Ajuta-ti prietenii sa isi dezvolte personalitatea !!!
Posted in FINANCIAR | BANI

Iti recomand sa citesti si articolele urmatoare ///

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *